„Nunta muta a fost foarte bine primit de public la TIFF. Puteati ob-tine acest succes mai devreme. De ce ati ales sa faceti tocmai acum regie de film?
In general, am facut lucruri numai atunci cand am crezut ca pot sa le fac. Cu regia de teatru am avut o incercare in tinerete, apoi am renuntat, m-am mai gandit vreo cincisprezece ani, dupa care m-am reapucat. Asa m-am apucat si de regie de film. Aveam un sinopsis pe care l-am povestit catorva regizori, dar nu au fost interesati. Ulterior am lucrat cu Adrian Lustig si impreuna am inaltat acest scenariu.
In film joaca foarte multi actori celebri. Cum ati reusit sa ii strangeti pe toti la un loc?
A fost o binecuvantare si ii multumesc lui Dumnezeu ca au venit si pot sa va spun ca au facut-o pe bani foarte putini. Asta m-a flatat o data in plus, pentru ca am avut sentimentul clar al prieteniei.
Unii spun ca in prestatia actorilor, si, de altfel, in intreg filmul, se vede prea mult experienta de teatru. Ati dorit ca filmul sa intre cumva in sfera teatrului?
Evident, este vorba de o stilistica controlata. Sunt doua trasee stilistice usor depistabile de catre profesionistii cinematografici si nu numai, asa incat actiunea are o usoara teatralitate, o usoara caricaturizare a personajelor care ajuta intr-un anume fel demonstratia.
Povestea este neobisnuita, de-a dreptul fermecatoare si, mai mult, inspirata dintr-un caz real. Cum ati ajuns la acest scenariu?
A fost o poveste pe care, in anii studentiei, mi-a spus-o domnul Octavian Cotescu, care a fost si profesorul meu. Am ramas marcat de ea, pentru ca a fost o ciudatenie care nu s-a intamplat numai in acel loc despre care povestea Cotescu, ci s-a intamplat cam peste tot in Romania si nu numai, imediat dupa moartea lui Stalin. Am avut chiar la filmare cativa actori care mi-au povestit ca au trait o experienta asemanatoare in timpul altor morti celebre, cum ar fi aceea a lui Tito. Cand isi pregateau nunta au fost invitati de catre organele abilitate sa o faca mai pe sest, ca sa nu aiba probleme. E un subiect straniu pe care il naste umanitatea in momentele ei irationale si m-am gandit ca am putea cladi un scenariu de interes. E o poveste tragica, in fond, dar parerea mea este ca, asa cum am desenat-o are si mult umor.
VEZI GALERIA FOTO HORATIU MALAELE