Cele 7 miliarde de dolari puse la pastrare in conturile sale ar putea face din el un zeu al arogantei. Insa designerul se foloseste de putere nu doar cu mult bun gust, ci si cu discernamant: a fost primul care a interzis defilarea manechinelor anorexice pe podium. Anul acesta, isi mai adauga o bila alba la colectie: echipa Italiei va evolua la Jocurile Olimpice in costume care-i poarta semnatura.
De obicei paparazii nu pierd nicio ocazie sa surprinda fiecare mic rid, gram in plus sau cearcan firav al vreunei vedete si sa vanda apoi descoperirea tabloidelor ca pe un fapt abominabil, care va atrage, fara doar si poate, oprobriul public. Vara trecuta insa, aflat in vacanta in Spania, Giorgio Armani i-a facut pe toti sa inmarmureasca, de data asta, de invidie. La 77 de ani, intr-o forma fizica fara cusur pentru varsta sa (intr-o fotografie mai ca zaresti cateva pachetele de muschi daca privesti cu atentie), designerul se scalda in valurile Mediteranei impreuna cu un barbat cu vreo jumatate de secol mai tanar decat el.
Desi e supranumit regele modei italiene’, Armani s-a ferit dintotdeauna sa-si poarte coroana. Nu si-a pus niciodata pe tapet viata privata (a compensat creand o colectie intitulata Armani Privé), iar zgarcenia cu care acorda interviuri presei este deja faimoasa. Faptul ca a intrat in industria modei printr-un simplu accident, te determina sa-l crezi pe cuvant cand spune ca nu si-a dorit sa stea in lumina reflectoarelor. In anii 50, incheia stagiul militar obligatoriu si cocheta cu ideea de a deveni medic, dar a inteles repede ca bisturiul nu-i de nasul lui.
Apoi, un amic i-a propus o slujba temporara ca decorator de vitrine intr-un magazin central din Milano. In lipsa unei alternative, a zis da’. Cele doua saptamani s-au transformat in cativa ani, iar tanarul cu trasaturi delicate (nu si-a putut suferi niciodata buzele subtiri, nasul mult prea mic si ochii la fel de inocenti ca ai ingerilor lui Rafael) s-a trezit, intr-o buna zi, ca-si gasise adevarata vocatie.
La mijlocul anilor 60, pe cand lucra ca designer pentru linia masculina a Casei Cerutti, Armani colabora in paralel cu alte zece companii din industria modei. Serviciile lui erau tot mai cautate pentru liniile simple, curate, lipsite de artificii de stil, cu care s-ar fi putut identifica usor si businessman-ul doritor de prestanta, si aspirantul la o scara sociala mai inalta. In 1975 se hotaraste sa devina propriul sau sef si deschide in Milano primul birou Giorgio Armani Spa, devenit in 1979 Corporatia Giorgio Armani. Urmatorul pas: cucerirea lumii.