Dupa 27 de ani petrecuti in Marea Britanie, s-a intors definitiv in Romania pentru a prelua o parte din atributiile Familiei Regale. Citeste povestea atipica a unui principe carismatic si nonconformist.
Alteta Voastra Regala sau „Your Royal Highness, mi-a raspuns directorul de protocol al Casei Regale cand am intrebat cum ar trebui sa ma adresez ASR Principelui Nicolae. Citisem ca este nonconformist si relaxat, dar cativa pasi facuti in Palatul Elisabeta, cu toata naturaletea din lume, sunt de ajuns pentru a simti cum istoria te copleseste din toate unghiurile. O imagine din revista TIME, anul 1926, il infatiseaza pe Majestatea Sa Regele Mihai I la varsta de 6 ani. O alta, din revista LIFE, anul 1940, surprinde salutul dintre Regele Mihai I si tatal sau, Regele Carol al II-lea. Cateva minute mai tarziu, ne aflam fata in fata cu Alteta Sa Regala Principele Nicolae.
Fiecare dintre noi, cei din echipa VIVA!, se concentra asupra propriilor gesturi, astfel incat sa nu incalce accidental protocolul, in timp ce Alteta Sa Regala ne zambea usor incurcat, intrebandu-se, probabil, de ce il privim atat de fastaciti. A trebuit sa ne repliem rapid, deoarece aveam o ora si jumatate la dispozitie pentru sedinta foto.
Cum va acomodati cu Romania, care sunt sperantele si temerile Altetei Voastre Regale?
Inainte sa fac pasul important de a ma muta in Romania am fost foarte nelinistit si nerabdator cu privire la rolul pe care mi-l voi asuma in mod permanent si cum voi fi primit in tara. Am fost placut surprins ca la evenimentele la care am participat am simtit o atitudine pozitiva si un ,,zumzet' diferit in aer. Chiar daca m-am simtit foarte bine, pri-mele zile in Romania au fost foarte asupra mea. Astept cu nerabdare sa ma alatur unei organizatii care ajuta mediul inconjurator, dar si comunitatile locale prin asistenta sociala si sa lucrez cu oameni intr-un proiect care sa faca diferenta in mod direct pentru cei in nevoie. Cea mai mare temere pe care o am cu privire la tara mea este ca romanii nu vor mai fi niciodata mandri, nu o vor mai iubi si aprecia asa cum obisnuiau sa o faca. Totusi, recent, in vizitele pe care le-am facut la Oradea si Alba Iulia, am inceput sa observ, din reactiile si expresiile de pe fetele oamenilor, ca au inceput sa creada ca exista speranta si viitor pentru tara lor.
De ce nu ati fost invatat limba romana in copilarie? In 1992, la prima vizita a Altetei Voastre Regale in Romania, regele Mihai I v-a prezentat ca mostenitorul tronului.
Pentru bunicul meu a fost extrem de dificil sa fie fortat sa plece in exil. Majestatea Sa a trebuit sa duca o viata obisnuita, o viata care nu mai presupunea conducerea unei tari si dezbaterea problemelor politice zi de zi. Exilul a fost foarte dificil pentru intreaga Familie, dar toti am avut constiinta descendentilor nostri, constiinta identitatii noastre, a titlurilor care nu doar ne leaga de tara, dar care ne si obliga. Nici mama si nici matusa mea nu au fost invatate limba romana in copilarie. Nu cunosc exact motivul, insa acest lucru a avut un efect puternic si asupra mea.
Am inceput sa invat limba romana doar in ultimii ani, atunci cand posibilitatea de a ma muta in Romania a devenit certitudine. In vizita din 1992, Regele a venit insotit de mai multi membri ai Familiei Regale, printre care Regina Ana, Principesa Elena si cu mine, pe atunci copil. Desigur, imaginea mea alaturi de Rege a avut un mare impact emotional in randul oamenilor. Regele nu a facut insa niciodata afirmatia ca eu ii voi succeda in mod direct. Am primit titlul de Principe al Romaniei abia la 1 aprilie 2010, cu ocazia aniversarii a 25 de ani, iar Normele Fundamentale ale Familiei Regale au fost adoptate de Rege in 2007.
Va veti implica in politica? Au motive cei care conduc tara sa se teama?
Nu am de gand sa intru in politica, dar am un mare interes in a urmari situatia politica a Romaniei, prin prisma schimbarilor pe care aceasta le produce la nivelul tarii.
La vizita din 1992, ati salutat un milion de romani din balconul hotelului Intercontinental. Cu ce ocazie visati sa strangeti iarasi atatia oameni?
Este foarte dificil de raspuns. In societatea moderna este tot mai greu sa strangi atat de multi oameni la un loc. Sunt totusi in lume cateva personalitati care ar mai putea aduna un numar atat de mare de oameni iar un astfel de om este bunicul meu, Regele Mihai. Majestatea Sa este o legenda, un erou, un monarh iubit de poporul sau care ii apreciaza eforturile din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Personal, cred ca in Romania anilor 2012 un numar atat de mare de oameni se mai poate strange doar in fata televizorului. In tara noastra nici macar fotbalul nu mai aduce la un loc un milion de romani.
Marile case regale europene sunt intr-o „revolutie. Casatoria intre membrii familiilor regale si persoane fara sange albastru a devenit un obicei. Se mai numeste asta „mezalianta?
Nu cred ca se mai poate vorbi astazi despre astfel de lucruri. Le gasesc ca fiind usor invechite. Daca am respecta in totalitate vechile traditii nu am mai putea sa ne traim cu adevarat viata. Familiile Regale trebuie totusi sa imbine conservarea traditiilor cu vremurile actuale si asta nu doar in privinta casatoriei. Nu putem alege de cine ne indragostim si nici nu putem decide pe cine ne scoate destinul in cale. In zilele noastre valorile si principiile morale sunt foarte diferite de cele din trecut cand doar anumite persoane aveau acces la educatie. Astazi, nu mai exista decalaje intre clasele sociale, ne adaptam, de aceea nu cred ca avem ceva de criticat.
Ati lucrat in corporatii, dar si ca figurant la filmari, va plac sporturile dure, tarile exotice. Cum se impaca nonconformismul cu protocolul?
Obisnuiesc sa profit de timpul liber si sa ma relaxez. Imi plac sporturile extreme, dar sunt constient care sunt limitele impuse de pozitia mea. In ceea ce priveste masinile, cred ca voi avea mereu timp sa ma ocup de aceasta pasiune asa cum face si Regele. Condusul imi da un sentiment de libertate si relaxare si chiar mi s-a spus in Marea Britanie ca sunt mai relaxat si ca zambesc mereu atunci cand conduc. Asa cum toti prietenii mei stiu, am o mare pasiune pentru calatorii si pentru aventura, dar realizez ca acum lucrurile vor sta diferit. Nu voi mai putea sa plec atat de usor intr-un weekend sau sa calatoresc pentru o saptamana de ici-colo. Acum toate aceste vizite trebuie sa fie mult mai atent planificate. Imi doresc ca in urmatorii ani sa reusesc sa vizitez Antarctica si America de Sud. Ideal ar fi sa imi stabilesc aceste calatorii in apropierea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, unde sper sa pot sustine Echipa Nationala a Romaniei.
Ce schimbare a obiceiurilor v-o impune viata in Romania, protocolul? Veti putea iesi cu prietenii in club?
Viata mea in Romania nu s-a schimbat foarte mult. In continuare conduc si ma intalnesc cu prietenii in oras. Schimbarea majora este ca de la un program foarte flexibil in timpul Universitatii, mi-am asumat o pozitie public ace imi ocupa intreaga zi.