Andreea Berecleanu, reacție dură după ce s-a aflat că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în studenție: "Să-i fie retrasă distincția regală"

 Radulescu Ruxandra
.

Andreea Berecleanu a avut o reacție dură după ce s-a aflat că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în studenție. Andreea Berecleanu a reacționat după ce o anchetă Libertatea a scos la iveală că soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, pe vremea când avea 21 de ani. Deși legislația spune că Angela Gheorghiu nu are statut de informator, întrucât nu a dat denunțat persoane ce s-au opus regimului comunist, Andreea Berecleanu nu pare că privește cu ochi buni faptele artistei.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Andreea Berecleanu, reacție dură după ce s-a aflat că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în studenție. Andreea Berecleanu se declară revoltată de știrea potrivit căreia soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, în primăvara lui 1987, pe vremea când avea 21 de ani și era studentă la Conservator. Numele Angelei Gheorghiu în dosarul semnalat în arhivele Securității era „Gina” și conține o singură notă informativă, o remarcă laudativă la adresa unui coleg din corul Patriarhiei.

Din punct de vedere legal, Angela Gheorghiu nu are statut de colaborator al Securității, deoarece nu a oferit informații despre persoane care s-au opus regimului comunist.

Potrivit legii, colaborator al Securității este acea persoană care „a furnizat informații precum note și rapoarte scrise, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului' – OUG 24/2008.

Andreea Berecleanu s-a declarat însă dezamăgită de ceea ce au relevat arhivele Securității despre Angela Gheorghiu.

index-5-1index-5-1

Andreea Berecleanu, reacție dură după ce s-a aflat că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în studenție:

Pentru mine, angajamentul de colaborator al Ginei' (caci asa se semneaza si in zilele noastre pentru apropiati Angela Gheorghiu) nu este o surpriza. Am avut ocazia sa observ de-a lungul vietii ca talentul nu are legatura cu caracterul sau cu firea unui om. Inclusiv in ceea ce o priveste, derapajele au venit constant si chiar public, desigur printre zambetele largi invatate din facultate, ca instrument de miscare scenica. Atentie la acest aspect! Pe multi dintre artisti ii ajuta si in viata de zi cu zi aceasta aparenta, asta nu inseamna ca reflecta de fiecare data vreo bucurie a sufletului. Dar sa revenim la Gina. Ea a semnat acea nota informativa, ea a semnat acel angajament! Sunt fapte, nu impresii sau pareri. Din punctul meu de vedere, nu exista nicio scuza si nu impartasesc niciodata ceea ce a lasat Stelian Tanase sa se inteleaga referitor la unii colaboratori ai Securitatii.

Citește și: Soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea studenției: „Poate într-un moment de slăbiciune…”

Citește și: Mama lui Alexandru, tânărul lovit mortal de actrița Monica Odagiu, exclude varianta sinuciderii: „Nu ar fi făcut asta niciodată. Era iubit de toată lumea”

Nu au avut incotro sau au facut-o intr-un moment de slabiciune.' Dl Octav Bjoza, luptator anticomunist si fost detinut politic, poate contrazice aceste afirmatii, traieste si il cunoasteti bine, domnule Tanase. La fel si rudele celor care au avut de suferit. In ceea ce o priveste pe Angela Gheorghiu, publicul va sti de acum inainte despre acest gest facut de artista, fara sa fi fost constransa. Ci dintr-o alegere personala, poate chiar din dragoste si patriotism. Eu, ca simplu cetatean al acestei tari, imi doresc sa-i fie retrasa distinctia regala Nihil sine Deo', acordata artistei de catre Regele Mihai, acum cativa ani. Familia Regala a Romaniei poate face aceasta reparatie acum, prin reprezentantii ei. O va face?„, a scris Andreea Berecleanu pe Facebook.

Stelian Tănase, despre angajamentul Angelei Gheorghiu față de Securitate

Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, în 1987, potrivit unui document din arhiva Securității, făcut public de cercetătorul Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Istoricul și politologul Stelian Tănase a comentat pe tema acestui subiect, susținând că mai multe persoane ar fi fost constrânse în perioada respectivă să semneze un astfel de act.

„Au fost oameni care au semnat, fiind înghesuiți cumva, fie în pușcărie, fie cine-știe-ce probleme familiale aveau. Dar de aici au avut două drumuri: să facă rău sau nu. Unii au fost odioși și s-au apucat să-și toarne colegii, să-i calomnieze. De exemplu, dacă cineva voia să plece în străinătate (delatorii, n.red.) spuneau prostii ca să nu primească pașaportul; sau, dacă cineva voia să se mute cu serviciul, îl făceau arșice ca să nu-l mai primească', explică Stelian Tănase, potrivit Libertatea.ro.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton