Ziua caută-ți de lucru, iar noaptea de somn, spune proverbul românesc. Însă ritmul vieții moderne a început să “fure” din orele destinate somnului, iar unii dintre noi chiar dau randament mai bun abia după lăsarea serii. Există numeroase studii care atestă faptul că așa numitele “păsări de noapte” se pot concentra mult mai bine asupra unei sarcini intelectuale pe timp de noapte, deși intuiția ne spune exact contrariul.
Fie că îți dorești să aprofundezi domeniul în care îți desfășori activitatea profesională, sau să te ocupi de un proiect personal, orele târzii din noapte pot fi aliatul tău, nu un inamic al productivității. Vei afla în cele ce urmează care sunt beneficiile muncii realizate pe timp de noapte, dar și cum poți să aderi la un stil de viață ce îți permite să funcționezi la cote maxime atunci când ceilalți se pregătesc de somn.
Productivitatea și orele târzii
Mediul în care lucrezi își pune amprenta asupra calității muncii tale. Zgomotul, mișcarea continuă a oamenilor din jurul tău, lumina puternică a soarelui, căldura de la miezul zilei, telefonul care sună, primește mesaje și notificări – acestea sunt toate motive din cauza cărora productivitatea ta poate fi scăzută, indiferent de eforturile tale de a o menține la un nivel ridicat. Întrucât ești conectat direct la mediul înconjurător, receptorii senzoriali sunt ușor de distras atunci când lângă tine se petrece mereu ceva.
De aceea, orele târzii din noapte pot deveni un sanctuar pentru tine, întrucât îți oferă liniștea de care ai nevoie pentru a te concentra. Lista elementelor ce te pot scoate din ritmul de lucru este minimă, astfel încât odată ce ai început să depui efortul intelectual de a duce un task la bun sfârșit, nu prea există factori externi ce te pot distrage. Cu cât ești supus la mai puține întreruperi, cu atât mai mult vei reuși să progresezi sistematic, înspre un rezultat eficient al muncii tale. Iar din acest motiv, noaptea face echipă bună cu tine, întrucât aduce cele mai puține întreruperi – restul lumii doarme, iar tu vei putea să îți dedici întreaga atenție proiectului la care lucrezi.
Sfat 1: Găsește ritmul tău de lucru
Este important să te cunoști îndeajuns de bine încât să poți stabili cu certitudine perioada în care poți lucra. Dacă după masa de seară simți nevoia de somn, încearcă să adormi pentru două-trei ore, iar timp de câteva zile observă dacă te trezești odihnit și dacă poți să intri într-un mod de lucru eficient. Sau poate că în urma cinei primești o doză de energie – profită de ea și vezi dacă reușești să o prelungești într-atât încât să petreci câteva ore bune muncind într-un mod organizat și susținut. Oricare ar fi ritmul tău de lucru, nu uita că trebuie să fie al tău. Nu încerca să adopți stilul altcuiva, pentru că organismul tău este unic și reacționează în stilul propriu la diferite programe de lucru.
Sfat 2: Respectă ciclurile de somn
După ce ai identificat intervalul temporal în care poți lucra eficient pe timp de noapte, este momentul să stabilești și să respecți ciclurile de somn. Organismul tău are nevoie de odihnă, care să survină în jurul aceleiași ore în fiecare zi. Fie că optezi pentru un somn lung de 6-8 ore, sau pentru intervale mai scurte de 2-3 ore, de câteva ore pe zi, alege o modalitate de a-ți oferi odihnă zilnică și urmeaz-o cu strictețe.
Sfat 3: Construiește o rutină și respect-o
Corpul uman este o mașinărie bine pusă la punct, care funcționează după anumite reguli învățate în timp. Pentru a ajunge la un punct în care toate rotițele se învârt în sincron, iar munca și efortul depus livrează rezultate de excepție, e nevoie ca organismul să urmeze o rutină bine stabilită, de la care să nu se abată decât arareori. Așadar, construiește-ți propriul program de funcționare și respectă-l întocmai, pentru că un stil de viață haotic nu poate fi susținut pentru perioade lungi de timp. La trezirea din somn, câteva exerciții de gimnastică îți vor revitaliza organismul, iar mesele luate la aceleași ore vor seta un metabolism sănătos. Oferă-ți un spațiu în care să poți lucra relaxat, la un birou ce îți oferă o sursă de lumină care nu-ți obosește privirea (poți alege din gama de veioze de la eco-iluminat.ro), pe un scaun confortabil, și revino în același spațiu în fiecare sesiune nocturnă. Astfel, creierul tău va înțelege, după o perioadă, că atunci când te așezi la birou și aprinzi veioza, e momentul să se concentreze și să muncească în mod eficient.
Iată, deci, că productivitatea nu este rezervată doar celor ce doresc să o obțină până la lăsarea serii. Cu puțină pregătire, determinare și disciplină personală, poți transforma rutina cele 24 de ore din zi după bunul plac, și în funcție de nevoile tale. Este crucial să nu te suprasoliciți, pentru că extenuarea nu va întârzia să apară, așa că găsește-ți ritmul și continuă pe drumul tău. Ziua bună se poate cunoaște… de noaptea!