(P) Ce trebuie știut despre schimbarea furnizorului de energie electrică

 Sava Elisabeta
.

De la începutul acestui an, piața energiei electrice a devenit complet liberalizată. Consecința directă este reprezentată astfel de faptul că orice consumator de energie electrică poate să încheie contracte pentru serviciile de furnizare a energiei electrice cu orice companie care deține licență pentru asemenea servicii și care activează pe piața cu amănuntul. Există câteva lucruri pe care consumatorii trebuie să le aibă însă în vedere – sunt menționate în rândurile următoare.

Alegerea trebuie făcută în urma unei analize atente

Întrucât pe piața de energie electrică au apărut foarte multe companii care oferă servicii de vânzare a electricității către consumatorii casnici, alegerea furnizorului potrivit poate să reprezinte o provocare pentru consumatorul final.

Pentru a selecta furnizorul potrivit este necesară o analiză amănunțită a ofertei. Mai exact, vor trebui avute în vedere nu doar informațiile în ceea ce privește prețul, ci și durata contractuală, modalitățile de plată, condițiile de încetare a contractului sau clauzele de penalizare. Compararea tuturor acestor elemente va oferi consumatorului final o imagine clară asupra ofertelor, pentru a alege ceea ce îl avantajează mai mult. O recomandare în acest sens poate fi site-ul www.eva-energy.ro, în cadrul căruia sunt expuse detaliat ofertele de servicii ale furnizorului Eva Energy. De asemenea, este utilă și compararea acestor oferte cu condițiile de furnizare deja existente – în unele cazuri acestea pot fi mai avantajoase.

Clauzele contractuale trebuie citite cu atenție

La fel ca și în cazul oricărui contract semnat, consumatorii trebuie să se asigure că citesc cu atenție toate clauzele din cadrul acestuia. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că ofertele prezintă condiții avantajoase pe întreaga perioadă contractuală, dar și că respectă toate prevederile legale cu privire la componentele care vor fi incluse în facturile finale.

O atenție deosebită trebuie acordată în acest caz clauzelor penalizatorii. În situația în care se renunță la contract înainte de termen, există posibilitatea ca acel consumator să suporte penalitățile pe care le-a agreat inițial cu furnizorul ales. De asemenea, există unele clauze care pot genera efecte și după încetarea contractului, motiv pentru care este absolut necesară citirea cu atenție a acestora.

Ce se întâmplă în cazul falimentului?

Această posibilitate există și chiar s-a întâmplat ca unii furnizori să dea faliment. Într-o asemenea situație consumatorii nu trebuie însă să se îngrijoreze de faptul că vor rămâne fără curent, întrucât vor fi preluați automat de Furnizorul de Ultimă Instanță. Pentru fiecare zonă de distribuție din țară există un asemenea furnizor, iar cei care ajung într-o asemenea situație mai trebuie să știe un lucru: de regulă, tarifele vor crește.

Alte informații despre schimbarea furnizorului de energie electrică

Ceea ce mai trebuie să știe consumatorul final este faptul că trecerea la un alt furnizor de energie electrică nu implică vreun cost. Astfel, ar trebui evitate companiile care solicită un tarif aferent acestei modificări.

De asemenea, trecerea la un alt furnizor nu implică vreo modificare de ordin tehnic. Mai exact, contorul nu va trebui schimbat, ci va fi necesară doar citirea indexului acestuia în ziua în care se încheie contractul cu noul furnizor.

În acest context al liberalizării pieței de energie electrică, avantajele oferite consumatorilor devin destul de atractive. Ceea ce trebuie să știe aceștia este faptul că se pot simți efecte notabile în ceea ce privește economiile la facturile cu electricitatea, dacă se ia decizia schimbării furnizorului. Această opțiune este disponibilă oricui și chiar dacă nu este aleasă, clientul final tot poate să aibă parte de avantaje. În situația în care alege să nu schimbe furnizorul, consumatorul poate opta pentru schimbarea contractului, în vederea obținerii de beneficii suplimentare.

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea furnizorului de energie electrică?

Suprinzător poate pentru unii, o asemenea schimbare nu este caracterizată de birocrație. Într-o manieră destul de simplă și cu documente puține poate fi realizată trecerea la un alt furnizor. În cadrul website-ului anterior menționat – www.eva-energy.ro – sunt specificate documentele pe care trebuie să le prezinte consumatorii rezidențiali sau persoanele juridice pentru a realiza această modificare.

Cei interesați de informații suplimentare pot să acceseze același website, în cadrul căruia sunt specificate răspunsuri la diverse întrebări, dar și tarifele aferente serviciilor destinate atât consumatorilor casnici, cât și firmelor și companiilor care ar putea avea în vedere trecerea la un alt furnizor de energie electrică.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton