HANAMI – Sărbătoarea cireşilor înfloriţi

 Florentina Liutic
.

Cei care au norocul să se afle în Japonia la finele lunii martie şi începutul lunii aprilie au parte de un spectacol copleşitor: mii de cireşi înfloriţi şi o ninsoare de petale delicate la cea mai mică adiere de vânt. Dar şi mai impresionant este spectacolul pe care îl oferă japonezii care sărbătoresc hanami – contemplarea florilor.

Festivalul japonez al florilor de cireş duce mai departe o tradiţie de peste şapte secole şi îşi are originea într-o sărbătoare a Curţii Imperiale, răspândită apoi în rândul întregii populaţii. Azi, hanami constă în petreceri în aer liber, sub ramurile pomilor de cireş înfloriţi, fiind marcată, în unele zone, de lanterne de hârtie care luminează, seara, pe parcursul întregii festivităţi. La japonezi, cultul florilor de cireş se regăseşte în artă, pictură, literatură, dans, poezie, religie, modă şi chiar gastronomie, iar perioada în care în Japonia înfloresc cireşii este una în care nimic altceva nu mai contează. Cu toţii ies în parcuri, la picnic şi la plimbare, şi contemplează natura. Toată media se ocupă cu predilecţie de momentul în care bobocii de sakura (cireş) dau în floare. Festivalul florilor de cireş este nu doar un motiv de mândrie naţională, ci a devenit şi o atracţie turistică extraordinară. Iată câteva dintre cele mai populare locuri unde puteţi admira spectacolul naturii.
TOKYO

Dacă ajungeţi aici în luna aprilie, e obligatoriu să vă opriţi în Shinjuku Gyoen, un loc liniştit, unde sunt mai mult de o mie de cireşi, copacii aflându- se în diverse stadii de înflorire, sau în Ueno Park, unul dintre cele mai populare şi mai zgomotoase locuri, perfect pentru distracţie. Dacă vă doriţi o plimbare cu barca pe lângă cireşii înfloriţi, puteţi merge în Chidorigafuchi, pe lângă parcul Kitanomaru. Spectacolul de culori dat de coroanele cireşilor oglindite în apă este unul de neuitat.
KYOTO
Capitală imperială a Japoniei pentru mai bine de o mie de ani, oraş cu o cultură rafinată, Kyoto numără în jur de 2.000 de monumente arhitectonice, dar în perioada martie-aprilie este vizitat în primul rând pentru faimosul festival al florilor de cireş. Unul dintre cele mai populare locuri publice din oraş pentru petrecerile care au loc în această perioadă este parcul Maruyama. Standurile cu mâncare şi măsuţele puse sub copaci completează perfect peisajul. Iar cireşul imens din centrul parcului, care seara e luminat, face deliciul publicului. Alt loc foarte căutat de turişti este Templul Daigoji, unde faimoasa petrecere de hanami are loc încă din secolul 16, dar şi grădina botanică Kyoto, o încântare pentru simţuri.

OSAKA
Şi oraşul Osaka este în topul preferinţelor turiştilor care îşi doresc să participe la hanami, numai de-a lungul râului Okawa fiind 5.000 de cireşi înfloriţi pe kilometri întregi, o zonă perfectă pentru picnic, plimbare pe malul apei sau chiar o croazieră pe râu. Spectaculos este şi Castelul Osaka, a cărui arhitectură uimitoare este umbrită, în luna aprilie, doar de frumuseţea celor 4.000 de cireşi înfloriţi. Iar un loc special pentru picnic, cu peluze imense, este Parcul Nishinomaru, de unde, seara, pot fi admirate turnurile luminate ale castelului.

FUJI FIVE LAKES
În Fujigoko, cireşii înfloresc pe la mijlocul lunii aprilie, iar spectacolul naturii este completat de un peisaj care-ţi taie pur şi simplu răsuflarea. În apropierea muntelui Fuji, se află pagoda Chureito, construită recent pe dealurile din Fujiyoshida, care atrage anual mii de turişti şi nenumăraţi pasionaţi de fotografie. Afluenţa de turişti are loc, evident, în perioada în care înfloresc cireşii, când pagoda pare să plutească efectiv pe o mare de petale colorate. Pe malul de vest al lacului Saiko, se află un alt loc de poveste. Iyashi no Sato este un muzeu în aer liber şi un sat cu tradiţie în construirea ambarcaţiunilor. Strada principală este împânzită de cireşi în floare şi oferă o imagine splendidă a muntelui Fuji.
Ţara Soarelui Răsare este o destinaţie obligatorie pentru iubitorii de cultură şi civilizaţie, dar, ca turist, dacă spui aprilie, spui, fără doar şi poate, Festivalul florilor de cireş!

OANA ENACHE Foto SHUTTERSTOCK

Templul Kiyomizu-dera, Kyoto, la apusTemplul Kiyomizu-dera, Kyoto, la apus

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton