Este aproape un reflex: cand spui Bordeaux, mintea iti este inundata de tentatii bahice. Nici nu s-ar putea altfel. Este meritul traditiei, al pasiunii pentru a cultiva, a intretine si a imbunatati o marca. Astfel, in secolul al XVII-lea, este produs aici, in aceasta regiune, primul soi de vin. |n 1750, incep sa fie identificate diferitele tipuri, in 1855, la cererea lui Napoleon al III-lea, se face prima clasificare oficiala, iar in 1973 ultima. Dar cum aprecierea unei bauturi bune presupune si un factor subiectiv – cineva spunea ca vinul cel mai rau este cel pe care il bei singur – am apelat si eu la propriile preferinte pentru a descrie mai bine splendorile locului.
Oglinda de apa din Place de la Bourse este cea mai mare din lume. |
POPAS IN LUMEA MUZELOR: MARELE TEATRU
Arhitectura speciala, rafinament, eleganta. Sau, in doua cuvinte, Marele Teatru (Le Grand Théatre). Ultimul construit inaintea Revolutiei franceze, la comanda lui Richelieu, a fost inaugurat in 1780. In timp, a trecut prin numeroase transformari pentru ca astazi sa ajunga ce a fost odata: o cladire monumentala, cu infatisare de templu grecesc si interior scaldat in galben auriu, alb si albastru. Dar acesta e doar un coltisor din Bordeaux. Sa mergem mai departe.
Biserica Saint Michel are cel mai inalt turn din sudul Frantei.
|
VOIAJ PARFUMAT PRIN BUCATARIA LOCULUI
Din sfera artei si a muzelor, jos, printre pamanteni, mai exact in faimoasele magazine Canelés Baillardran, miroase a caramel, vanilie si esenta de rom. Specialitatile de aici vorbesc la fel de bine ca, de exemplu, vinul de Bordeaux despre traditie si mai ales despre pasiunea de a cultiva, intretine si imbunatati o marca. Imbracate intr-o crusta caramelizata si moi in interior, delicioasele „canelés au venit pe lume cu cinci secole in urma, intr-o manastire.Erau preparate de catre maicute, pentru oamenii saraci, iar faina din care erau gatite era pastrata in calele vapoarelor (la vremea respectiva, Bordeaux era un port plutitor).