(P) Amenajare salon înfrumusețare

 Sava Elisabeta
.

Scopul unui salon de înfrumusețare este de a face oamenii să arate mai bine și atunci e logic ca așteptările clienților să fie încurajate încă de la intrare. Practic, succesul va fi legat de modul cum proiectul afacerii va reuși să creeze un mediu cat se poate de primitor pentru oaspeți și să îi asigure prin design, din start, că noul salon înțelege frumusețea.

Pe lângă serviciile pe care fiecare salon încearcă să le personalizeze, decorul și atmosfera au o contribuție semnificativă, pentru că acestea sunt responsabile cu starea de bine și relaxarea, atuurile principale care fac clienții să revină.

Sfaturi pentru un salon de succes

În afara designului interior, pentru clienții unui salon de înfrumusețare vor fi importante micile detalii, de la salutul de întâmpinare la culoarea pereților, de la timpul de așteptare atenuat de confortul unor canapele sau de calitatea unui ceai cald și aromat, practic tot ce ar putea face ca timpul petrecut de client să fie memorabil și relaxant. Mai mult în cazul unui salon înfrumusețare, ideal ar fi ca atunci când intri în salonul respectiv, să ai impresia că ai ajuns acasă la o prietenă bună.

  • Lumina naturală să pătrundă în salon

Este foarte important ca lumina naturală să pătrundă în salon, pentru că va crea prospețime și o stare de bine. De aceea e bine să nu folosești jaluzele pentru geamuri, mai degrabă, perdele sau franjuri textile. Acestea dau o notă de eleganță și permit razelor soarelui să pătrundă controlat în salon. Dacă tâmplăria interioară este albă, cu linii clasice și uși cu geamuri care lasă lumina să pătrundă și către holuri, salonul va avea un aer aerisit și prietenos.

  • Spațiul să fie plin de oglinzi supradimensionate

Un efect pe măsură vor avea și oglinzile supradimensionate în care doamnele își vor putea admira noul look, înainte de plecare. Cât mai multe oglinzi alese în funcție de tema de design propusă vor da un efect wow. Poți opta pentru niște oglinzi elegante, dacă mergi pe ideea de stil clasic și luxos, cele cu forma ovală sau rotundă dând o notă de rafinament în plus.

  • Rearanjează constant produsele de pe rafturi

Pentru o schimbare continuă, alege să rearanjezi cât mai des produsele pe rafturi. Poți alege să scoți în evidență produse în funcție de sezon sau de un eveniment promovat.

  • Alege muzica ambientală potrivită

Dacă vrei ca salonul tău să fie mai deosebit, alege altfel de muzică spre deosebire de majoritatea saloanelor care au un playlist sau pur și simplu un televizor pe care îl lasă să meargă. Jazz și café concert sunt cele mai indicate în activitățile de relaxare.

  • Alege surse de iluminat potrivite

Iluminatul din cadrul salonului este la fel de important, corpurile de iluminat (candelabrele, lustre sau plafoniere…) sunt detalii care, dacă sunt alese cu grijă vor schimba aspectul fiecărei încăperi în parte. Acestea trebuie poziționate strategic astfel încât în zona de lucru să ai o vizibilitate extrem de bună, iar în zonele lounge atmosfera să fie mai relaxantă. Lumânările cu led nu trebuie să lipsească mai ales din încăperile de masaj, cosmetică sau epilare. Foloseste chiar și felinare chic, pentru a crea atmosfera potrivită pentru relaxare și înfrumusețare.

  • Păstrează o cromatică de maximum două culori

Culorile sunt foarte importante, de aceea nu aglomera nuanțele care pot deveni obositoare. Încearcă să păstrezi o cromatică simplă din maximum 2 culori, pe care să le folosești în toată amenajarea salonului. Culoarea închisă pentru tapițeria scaunelor este practică, pentru că inevitabil în timp se produce uzura. Dacă totuși îți dorești ceva deschis, ia în considerare să comanzi huse pentru scaune.

  • Accentuează culorile prin buchete de flori

Plantele și florile artificiale sunt necesare pentru a înviora decorul dar și pentru a crea o locație primitoare. Pentru baie și pe etajere se pot așeza plante suculente în ghiveci. Pentru restul salonului dacă este suficientă lumină poți folosi aceeași gamă de flori, dacă nu poți apela la florile artificiale. Poți accentua una din culorile salonului prin astfel de flori sau buchete.

  • Păstrează curățenia în salon

Indiferent de spațiul de lucru, într-un salon, trebuie păstrată întodeauna ordinea și curațenia, iar după fiecare clientă spațiul trebuie pregătit corespunzător pentru următoarea clientă. Dacă salonul tău este pus la punct și îndeplinește toate condițiile, ai grijă și la mirosul ambientului salonului. Oferă prospețime și miros plăcut, iar clientele vor pleca mulțumite nu doar pentru munca de care au beneficiat ci și de modul în care au fost tratate și răsfățate.

Câțiva pași de urmat pentru amenajarea unui salon de înfrumusețare

Amenajarea acestui salon de înfrumusețare înseamnă de fapt amenajarea următoarelor zone: recepție, zona de așteptare, posturi de lucru pentru frizerie/coafură/cosmetică/masaj. Acest lucru implică în primul rând alegerea unui stil de design interior, iar apoi selecționarea materialelor pentru pardoseală, integrarea unui mobilier saloane de calitate, alegerea culorilor, crearea unor pereți despărțitori etc… Bineînțeles după ce s-a rezolvat problema instalațiilor electrice, sanitare, de gaze și termice.

  • Alege o temă de design interior

Alegerea unei teme de design interior poate să ușureze modul de decorare al unui salon de înfrumusețare. Tematicile pot fi legate de stilurile decorative reprezentative în diverse curente și readuse în prezent: pop art, retro, glamour, shabby chic sau industrial-vintage sau pot fi de genul dansatori, celebrități din filme, feline sau destinații de vacanță. Se pot adăuga și decorațiuni și chiar mobilier în relație cu tematica aleasă. De exemplu, un salon care vrea să inspire relaxarea din natură, poate fi decorat cu plante, nisip, pietre și texturile lemnului.

  • Separă încăperile prin separatori din sticlă mată sau cu modele

Salonul va avea camere/zone diferite, fiecare în parte cu propria-i denumire, care va sugera și stilul de amenajare, deși pe ansamblu finisajele sunt unitare. Pentru separarea zonelor, dar mai ales pentru zona de recepție și de așteptare, se pot folosi pereți separatori din sticlă mată sau cu modele, pentru a trece lumina dintr-o parte în alta. Pentru despărțirea celorlalte zone unde e nevoie de mai multă intimitate se poate folosi pluta sau tapetul. Pluta 3D poate fi o alegere spontană și îndrăzneață, pentru saloanele moderne, chic și chiar premium.

  • Plasează casa și zona de așteptare aproape de intrarea în salon

Plasează zona de așteptare și casa în apropierea intrării în salon, urmând ca oglinzile, scaunele de salon, produsele de curățare și locul de uscare să fie așezate cât mai departe de intrare. Grupează toate produsele similare în locurile cel mai ușor accesibile pentru angajați. Așează mobilierul astfel încât să nu se poată produce loviri sau pagube în momente de grabă. Pentru machiaj alocă cel puțin un scaun separat, bine iluminat frontal, mai îndepărtat sau separat de locurile pentru tuns. La fel și pentru celelalte tipuri de activități dedicate înfrumusețării. Obiectele sanitare precum lavoarele trebuie să fie prezente peste tot și să fie mai deosebite, conform temei de ambientare pentru fiecare încăpere.

  • Alege nuanțele în funcție de dimensiunea încăperii (nu mai mult de două – trei culori)

Alege o schemă de culori din două sau trei culori în proporții diferite și menține-o prin tot salonul, indiferent dacă este tip open-space sau compartimentat asemeni unui apartament. Aceste culori trebuie să se regăsească în pereți, mobilier, rame, elemente de susținere și etalare, decorațiuni și echipamente. Pentru un aer mai proaspăt, și dacă se potrivește temei, așează și flori care să facă parte din aceeași paletă de culori.

Pentru un stil de decor clasic, recomandăm culori elegante cu tonuri de auriu, crem sau bej, iar pentru un look mai modern, poți opta pentru culori vibrante. Tapetul de asemenea poate fi aplicat cu succes pe toți pereții din holul de așteptare al salonului sau doar pe unul. În funcție de stilul de design ales, te poți orienta și pentru un print aparte pentru tapet.

Cu cât este mai mică încăperea, cu atât mai mult se impune folosirea culorilor deschise, care măresc vizual; albul sau argintiul reflectând frumos lumina. Și din contră, un spațiu amplu îți va permite să jonglezi și cu cele mai închise nuanțe de mov sau chiar negru.

  • Alege o pardoseală de calitate

Într-un centru de înfrumusețare, pardoseala este supusă diferitelor riscuri precum contact cu lichidul și diferiți agenți chimici, iar decorul trebuie să fie relaxant, simplu de privit și fără elemente care atrag atenția într-un mod ineficient.

Pardoseala este o investiție de lungă durată, de aceea trebuie alese materiale de calitate, de exemplu un parchet din lemn triplu stratificat. Pardoselile folosite trebuie să fie versatile, estetice, antibacteriene, ușor de curățat dar și rezistente la trafic intens, în timp ce pereții trebuie să fie izolați termic și fonic, antibacterieni, antifungici, personalizați și să ofere confort sporit fiecărei priviri.

  • Alege aceeași paletă de culori ca la interior și pentru mobilier

Mobilierul trebuie să se conformeze temei, paletei de culori și planului general. În zona de așteptare poți investi în diverse modele de canapele fixe. Culoarea canapelelor și fotoliilor trebuie asortată conform schemei de culori. Mobilierul are un rol esențial în zona de așteptare și de aceea trebuie ținut cont și de confortul pe care îl oferă. Mai mult, optează pentru mobilierul din piele, chiar dacă este mai costisitor, investiția va fi recuperata în timp pentru că este unul din cele mai rezistente materiale. Această zonă ar trebui echipată cu cu locuri de ședere suficiente dar și cu măsuțe de cafea.

Scaunele pentru tuns, paturile cosmetice, trebuie să fie neapărat reglabile pe înălțime, să aiba o stabilitate perfectă și să fie corect tapițate (clientele pot sta până la 2-3 ore), deoarece oricât de frumos și atractiv ar fi salonul, confortul trebuie să primeze în alegerile făcute.

Corpurile de mobilier din salon trebuie alese în așa fel încât să se ridice la nevoile proprietarului. Funcționalitatea este extrem de importantă când vorbim de un astfel de imobil. E bine să alegi mobilierul de care e nevoie, vitrine, servante, măsuțe de lemn… cu look minimalist și eventual din mdf cu finisaje lucioase.

  • Amplasează un wifi, un televizor sau două și reviste în zona de așteptare

Pentru ca zona de așteptare să fie cât mai de acasă' alege să ai unul sau mai multe televizoare, iar canalele dedicate publicului feminin ar trebui să fie prioritare. De asemenea, furnizează obiecte gen reviste care să le distragă atenția, astfel încât să nu simtă timpul ca pe o apăsare. Având în vedere că trăim în secolul tehnologiei, o rețea wireless ar fi extrem de potrivită, poate chiar și un laptop la care să aibă acces gratuit.

Saloanele pot genera un alt tip de venit și din vânzarea produselor, pe lângă cea a serviciilor. Produsele care pot sta în directă legătură cu saloanele de înfrumusețare pot fi parfumuri, cosmetice, șampoane, produse de întreținere, produse de machiaj etc. Plasează aceste articole în special în zona de așteptare cât mai accesibil sau chiar în vitrina salonului, pentru a le spori vizibilitatea.

În funcție de targetul căruia te adresezi încearcă să creezi unui spațiu în care doamnele, domnișoarele și domnii care apelează la serviciile de înfrumusețare să se simtă confortabil și să își dorească să revină.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton