Radu Beligan – O viaţă de recorduri

 Florentina Liutic
.

„Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Molière. Nu admit alt sfârșit. Actoria este o muncă foarte grea când o faci serios și o glumă când o faci în glumă', spunea ma­estrul Radu Beligan în urmă cu șase ani.

Radu Beligan

Din păcate însă, Universul i-a rezervat un alt sfârșit marelui actor care s-a stins din viață luna trecută la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Avea 97 de ani, dintre care peste 70 de ani petrecuți pe scena teatrului românesc.

A debutat la vârsta de 20 de ani în piesa „Crimă și pedeapsă', iar de atunci a jucat în mii de spectacole, dar și în nenumărate scenete televizate. Avea 25 de ani când a debutat în film, cu rolul lui Rică Venturiano în „O noapte furtunoasă', de-a lungul timpului urmând alte peste 30 de roluri.

A avut o activitate bogată și în radio, însă marea lui dragoste a fost teatrul. Radu Beligan juca chiar și trei-patru piese în același timp, și nu doar în București, iar „Nemuritorul', ultima piesă pe care a jucat-o pe scena Teatrului Național București, a fost testa­mentul său artistic. Din păcate, n-a apucat să o joace decât câteva luni, din cauza problemelor de sănătate, care în luna mai l-au făcut să amâne spectacolele.

De-a lungul carierei sale, maestrul tea­trului românesc a primit nenumărate distincții: a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legi­unii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței.

În 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București, iar în 2013, a doua zi după ce a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul „Egoistul', maestrul Radu Beligan a pri­mit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Însă puțini sunt cei care știu că marele actor s-a apucat de teatru ca să își răz­bune tatăl, care fusese umilit chiar de Mihail Sadoveanu. „Tatăl meu a fost actor și într-o bună zi i-a venit năstrușnica idee să-i ceară directorului, care nu era altci­neva decât Mihail Sadoveanu, dublura la Hamlet. Lui i s-a părut atât de stupefiantă cererea, încât a luat călimara de pe masă și a aruncat-o pe tata, stricându-i unicul costum. Și atunci m-a delegat pe mine să-i răzbun toate visurile nerealizate', declara maestrul în urmă cu 9 ani.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton