În căutarea Luminilor Nordului

 Florentina Liutic
.

Aurora Boreală este un show de lumini impresionant, al cărui regizor, mama-natură, nu face economie de efecte spectaculoase. Atât de spectaculoase, încât Polul Nord nici nu mai pare atât de departe şi nici atât de îngheţat, ci poate fi o destinaţie excelentă de vacanţă.

Se spune că, odată ce ai văzut Au­rora Boreală, vei rămâne vrăjit pe vecie de fuioarele stranii de lumină, de obicei în nuanţe pale de verde şi roz, care par a execu­ta un dans magic doar pentru tine. În realitate însă, este vorba despre un feno­men spectaculos al naturii, iar norii de lumină sunt, de fapt, rezultatul coliziunii dintre particulele încărcate ale vântului solar cu particulele atmosferei terestre. Fizică, chimie sau… magie, rezultatul e incredibil şi ar merita ca fiecare dintre noi să aibă această experienţă măcar o dată în viaţă. Dat fiind că are o activitate ciclică şi apare o dată la 11 ani, iar acum e în faza de activitate maximă, ar fi bine să vă grăbiţi dacă vreţi să vă întâlniţi cu Aurora Boreala! Vă prezentăm 5 dintre cele mai bune destinaţii:

SVALBARD (NORVEGIA)

Mai la nord de atât nu se poate! Terito­riu aflat în Oceanul Arctic, Svalbard are în componenţă trei insule aparţinând Norvegiei şi este extrem de bine plasat, deoarece, în general, cu cât latitudinea e mai mare, cu atât aveţi şanse să vedeţi mai bine Aurora Boreală. Sezonul Lu­minilor Nordului ţine între noiembrie şi februarie, dar sunt şi vizitatori care vin aici pentru a vedea Noaptea Polară. Aici în întreaga ei splendoare, un habitat per­fect pentru urşii polari. În mod neaştep­tat, în comunitatea mică din zonă există şi o intensă viaţă culturală şi multe opor­tunităţi de divertisment pentru turişti. Oricât de mult vă vor încălzi însă Lumi­nile Nordului, nu uitaţi că, acolo, iarna, temperatura medie e cam de -14 grade!

REYKJAVIK (ISLANDA)

Acesta este unul dintre cele mai cunos­cute locuri de unde se poate admira Au­rora Boreală, dar, tocmai de aceea, în ultima vreme a început să fie extrem de populat de turişti. Cel mai bine luminile Aurorei Boreale se văd în afara oraşului, în Parcul Naţional Pingvellir. De altfel, uneori autorităţile oraşului opresc lumi­nile în timpul manifestării fenomenului, pentru a le permite turiştilor să admire de oriunde „dansul verde, care de obi­cei ţine mai puţin de 15 minute, dar le lasă vizitatorilor impresia că a durat ore. În plus, există o mulţime de lucruri fasci­nante acolo, printre care gheizerele, vul­canii şi gheaţa albastră, iar fanii „Game of Thrones pot descoperi locurile pe unde s-a filmat celebra peliculă.

KAKSLAUTTANEN (FINLANDA)

Momentul în care, în liniştea serii, culo­rile celeste încep să prindă viaţă într-un dans incredibil îţi taie răsuflarea. Roşu, verde, violet – curcubeul nopţii te va vră­ji iremediabil şi te va face să-ţi doreşti să revii acolo mereu. Iar dacă ai norocul să te cazezi într-un iglu cochet din sticlă prin care poţi vedea cerul şi acest feno­men fabulos în toată splendoarea sa, nu vei regreta cu siguranţă că nu ai optat pentru o destinaţie exotică însorită.

S.U.A. (ALASKA)

Alaska este o zonă pe care, dacă o alegi, nu poţi da greş – spectacolul Luminilor Nordului va fi garantat. Cu toate aces­tea, e bine să te asiguri că nu vei rata fe­nomenul din cauza luminilor oraşului, aşadar cele mai indicate zone pentru observarea Aurorei Boreale sunt Ancho­rage, Fairbanks şi Denali. Apoi, unicul lucru de care ai nevoie este un aparat bun de fotografiat şi un card de memorie uriaş, fiindcă ce vei vedea este imposibil de povestit…

CANADA (REZERVAŢIA NATURALĂ YUKON)

Canada nu este o destinaţie tocmai iefti­nă pentru turişti, însă avantajul e că Au­rora Boreală poate fi admirată de pe cea mai mare parte a teritoriului său: Yukon, partea de nord a Saskatchewan-ului, teritoriile de nord-vest, Columbia Britanică, Newfoundland și Nova Sco­tia. În timpul zilei, te poţi distra pescu­ind la copcă, mergând cu snowmobilul sau cu sania trasă de câini, iar serile e musai să le dedici în totalitate Aurorei Boreale. Până la urmă, un sejur de 5 zile plin de experienţe unice chiar merită 1.000 de dolari!

E BINE DE ŞTIUT

  • Aurora Boreală poate fi văzută şi în alte ţări: Irlanda, Scoţia, Suedia, Rusia, Danemarca şi Groenlanda. • Când să mergi: din septembrie până în martie.
  • Aurora Boreală poate fi văzută cel mai bine în nordul Laponiei, unde în patru din cinci nopţi cerul este brăzdat de jocul de lumini. • Dacă vrei să afli care sunt locurile cu vizibilitate bună, informații gă­seşti aici: http://www.aurora-ser­vice.eu/aurora-forecast/

OANA ENACHE Foto HEPTA, NORTHFOTO

Tromso, Norvegia, supranumit și „Paris of the NorthTromso, Norvegia, supranumit și „Paris of the North

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton