Supă de ceapă. Rețeta lui Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite

 Oana Pantazi
.

La ultima confruntare în lupta pentru amulete, chef Sorin Bontea a prezentat cea mai gustoasă rețetă de supă de ceapă, la tema Bonsoir, Paris. E simplu de făcut și foarte delicioasă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Rețeta de supă de ceapă gătită de Sorin Bontea la Chefi la cuțite a făcut furori, chiar și colegii săi fiind încântați de savoarea deosebită a preparatului, perfect pentru zilele răcoroase și nu numai. Chiar dacă este un fel de mâncare bogat în calorii, faimoasa supă de ceapă este un preparat cu care poți oricând să-ți uimești familia sau invitații.

În restaurantele cu stele Michelin din Paris se servește frecvent supă de ceapă, însă preparatul este unul simplu de făcut în orice bucătărie. Are ingrediente puține, dar o savoare remarcabilă.

Supă de ceapă franțuzească

Celebra supă de ceapă franțuzească se prepară repede și nu conține multe ingrediente. Iată care sunt acestea:

– 40 g unt
– 100 g ceapă
– 15 g făină
– 400 ml supă de pui, de vită, de oase sau apă
– sare și piper
– 30 ml smântână pentru frișcă min.30%
– 3 felii de pâine
– 20 ml coniac sau 100 ml vin alb sec
– 150 g cașcaval (Comté, Emmentaler, Cheddar)

Citește și: Iahnie de fasole. Cea mai bună rețetă de post

Citește și: Plăcinte cu cartofi și mujdei de usturoi. Rețetă de post

Citește și: Salată de năut. Cea mai bună rețetă de post

Citește și: Varză călită de post. Cea mai simplă rețetă

Supă de ceapă, mod de preparare

Ceapa se taie în două, apoi se feliază solzișori. Într-o tigaie se încinge untul, până prinde culoare, apoi se adaugă ceapa. Amestecul se stinge cu 50 ml supă sau cu apă la care s-a adăugat coniacul sau vinul alb sec. Totul se prepară la fos mic/mediu.

Se lasă să scadă până începe să sfârâie, pe urmă se adugă câte 2-3 linguri de supă, amestecând continuu. Procedeul se repetă până când ceapa devine o pastă de culoare maronie.

Ulterior, făina se amestecă cu restul de supă sau apă și cu smântana pentru friscă. Compoziția se adaugă peste ceapa caramelizata și totul se mai lasă să dea câteva clocote, amestecând pentru a nu se prinde. Se adaugă sare și piper după gust.

Cum se fac crutoanele de pâine

Între timp, se pregătește pâinea gratinată cu cașcaval. Se iau trei jumătăți de felii de pâine peste care se presară o jumătate din cașcavalul ras. Se dau la cuptor (și mai bine dacă aveți funcția grill) pentru 15 minute, la 150° C. Cașcavalul trebuie să se topească, iar pâinea, să se usuce ușor.

Prepararea la cuptor

Supa se transferă într-un vas termorezistent, cam de 1 litru. Pe fundul recipientului se așază două felii de pâine peste care se presară 1/3 din cașcavalul rămas. Deasupra se așază și ultima felie de pâine, apoi se toarnă supa de ceapa peste toate feliile de pâine.

Peste felia de pâine de sus, care trebuie să rămână puțin la suprafață, se presara și restul de cașcaval ras. apoi, vasul termorezistent cu supă de ceap se bagă la cuptor, unde se gratinează 15 minute la 180° C, până când cașcavalul de deasupra se topește și se rumenește.

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton