Cum să faci sirop de lavandă? Siropul de lavandă este o modalitate strălucită de a adăuga o aromă florală cu o notă de dulceață la o varietate de băuturi. Este ușor și ieftin de preparat acasă și îți umple bucătăria cu un parfum proaspăt de grădină.
Sirop de lavandă. Cum se face și la ce să îl folosești
Siropul de lavandă va adăuga o dulceață aromată cocktailurilor cu alcool sau fără. Îl poți pune în ceai sau limonadă pentru o notă florală, sau pur și simplu completezi cu apă minerală pentru un suc de lavanda de casă.
Ce se întâmplă în creier atunci când asculți muzica ta preferată
Această rețetă este la fel de ușoară ca orice alt sirop simplu. Pur și simplu încălzești apa, mugurii de lavandă și zahărul într-o cratiță, lași să fiarbă și apoi lași să se infuzeze până se răcește. Odată îmbuteliat, se păstrează la frigider timp de câteva săptămâni. Aceeași rețetă poate fi folosită și pentru a face și alte siropuri simple din plante.
Siropul simplu de lavandă este foarte ușor de făcut, iar gustul și aroma sunt uimitoare. Folosește muguri de lavandă uscată, și vei obține o culoare maronie. De asemenea, strecurat printr-o strecurătoare cu ochiuri fine, siropul va fi încă puțin tulbure, așa că îl poți strecura din nou printr-o pânză sau tifon.
Ingrediente pentru sirop de lavandă
- 1 cană de apă
- 3 linguri de flori de lavandă proaspete sau uscate
- 2 căni de zahăr
Adu apa și lavanda la fierbere într-o cratiță.
Redu focul și amestecă zahărul până se dizolvă complet.Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 15 minute.
Concluzia psihologilor: dependența de telefon te face nefericit în cuplu
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească și să se infuzeze timp de cel puțin 1 oră sau mai mult, până când aroma este pe placul tău. Se strecoară lavanda. Se toarnă siropul de lavandă într-o sticlă și se păstrează la frigider. Amestecă siropul în băuturile tale preferate și savurează.
Îți va ieși cam o cană de sirop. Dacă vrei să faci mai mult, pur și simplu dubează sau triplează toate ingredientele.
Atunci când alegi lavanda, folosește muguri care nu s-au deschis și nu au înflorit.
Pentru cele mai bune calități aromatice, mugurii trebuie să fie complet purpurii, dar încă bine înveliți.
De asemenea, poți folosi lavandă uscată, care poate fi găsită la majoritatea magazinelor de produse alimentare naturale, precum și online.
Când cumperi, caută lavandă culinară. Asigură-te că lavanda cultivată acasă nu a fost stropită cu pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare.
Variații ale rețetei
Folosește alte tipuri de zahăr, cum ar fi zahărul de palmier sau zahărul brut, dacă preferi.
Ai insomnii? 5 plante de apartament care te ajută să dormi mai bine
Adaugă rozmarin la acest sirop; cele două ierburi sunt tovarăși perfecți, iar combinația poate fi folosită în orice băutură care cere una sau alta. Sau, folosește această rețetă pentru a face sirop de rozmarin.
Mierea poate fi folosită ca o parte din îndulcitor pentru a face sirop de miere de levănțică. Aceasta adaugă o notă de fundal mai întunecată și este ideală pentru a fi amestecată în băuturi cu whisky, rom și alte băuturi spirtoase închise la culoare.
Pentru a face siropul, folosește 1/2 cană de zahăr și 1 cană de miere în rețetă.
Treci de la levănțică la orice altă plantă sau combinație de ierburi. Busuiocul, mușețelul, floarea de soc, lemongrass și menta funcționează foarte bine, iar siropurile simple din apă cu zahăr sunt, de asemenea, o modalitate fantastică de a păstra ierburile tăiate care încep să-și piardă prospețimea.
Cum se păstrează siropul de levănțică
Refrigerează siropul simplu de lavandă într-un borcan bine închis sau într-un recipient etanș timp de aproximativ două săptămâni. Verifică dacă s-a stricat înainte de a-l folosi.
Pentru o păstrare mai lungă, ține siropul simplu de lavandă într-un recipient etanș în congelator (dacă folosești sticlă, lasă suficient spațiu liber pentru a permite dilatarea).
Din cauza raportului de zahăr, siropul nu se va congela complet, dar va fi bun timp de câteva luni.
Care este secretul pentru a obține un sirop de lavandă mov?
De cele mai multe ori, siropul de lavandă nu va ieși de culoare mov. Cu majoritatea tipurilor de lavandă, culoarea va fi de fapt un maro auriu sau chihlimbar, uneori cu o nuanță de verde.
Rețetă de limonadă cu lavandă. Băutura care tratează durerea de cap
Fie că este vorba de lavandă culinară cultivată în casă sau cumpărată din magazin, culoarea finală va fi determinată de cât de proaspeți sau uscați sunt mugurii, precum și de varietatea plantei. Pot exista chiar variații de la an la an cu aceleași plante.
În general, dacă lași lavanda la macerat mai mult timp, aceasta va dezvolta o culoare mai profundă și mai intensă. Totuși, aroma este un factor mai important, așa că strecoar-o atunci când gustul atinge o intensitate care îți place.
Citește și: Rețetă de prăjitură cu pepene roșu
Dacă vrei cu adevărat un sirop violet, amestecă două picături de colorant alimentar lichid roșu și o picătură de colorant alimentar lichid albastru, fie în apă, fie după ce siropul se răcește. Folosind un pic de roșu în plus se obține movul deschis al lavandei.
Sursa foto: Shutterstock.com