Dacă atunci când auziți de rețete cu vinete vă vine în minte doar celebra salată, atunci este cazul să citiți mai jos pentru puțină inspirație când vine vorba despre această legumă. Vânată este foarte sănătoasă și dă un gust deosebit tocănițelor, pastelor și multor altor preparate. Poate fi greu să te gândești la feluri de mâncare cu vinete, însă ele sunt foarte versatile, se gătesc ușor și sunt foarte sănătoase.
Despre vinete
Vinetele furnizează fibre și o serie de nutrienți. Această legumă cu puține calorii figurează în dieta mediteraneană.
Mulți dintre noi suntem cel mai bine familiarizați cu vinetele care sunt mari și de culoare mov închis, dar forma, dimensiunea și culoarea pot varia de la mici și alungite la lungi și subțiri și de la nuanțe de mov la alb sau verde.
Vinetele conțin fibre, iar acest lucru poate fi benefic pentru nivelul colesterolului. O cană de cuburi de vinete fierte, cântărind 96 de grame (g), conține aproximativ 2,4 g de fibre.
În plus, ele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că pot contribui la o dietă sănătoasă și pot ajuta la scăderea în greutate.
Rețete cu vinete
Rulouri cu vinete, spanac și ricotta
- 2 vinete tăiate în felii subțiri pe lungime
- 2 linguri de ulei de măsline
- 500 g de spanac
- 250 g de ricotta
- nucșoară rasă
- 350 g borcan de sos de roșii
- 4 linguri de pesmet proaspăt
- 4 linguri de parmezan (sau alternativă vegetariană)
Încălziți cuptorul la 220C. Ungeți ambele părți ale feliilor de vinete cu ulei, apoi așezați-le pe o foaie mare de copt. Coaceți-le timp de 15-20 de minute până când se înmoaie, întorcându-le o dată.
Rețetă de salată de vinete cu ardei copți
Între timp, puneți spanacul într-o strecurătoare mare și turnați-l peste un ibric de apă clocotită pentru a se ofili. Se răcește, apoi se stoarce excesul de apă, astfel încât să fie uscat. Se amestecă cu ricotta, nucșoară și multe condimente.
Se pune o lingură din amestecul de spanac cu brânză în centrul fiecărei felii de vânătă, se pliază pentru a forma un pachet și se așază, cu partea sigilată în jos, într-un vas de cuptor. Se toarnă sosul de roșii, se presară pesmetul și brânza și se dă la cuptor timp de 20-25 de minute, până când totul devine auriu și rumen.
Pizza în tigaie cu vinete și ricotta
- Pentru aluat
- 200 g de făină de pâine, plus puțină pentru presărare
- ½ linguriță de drojdie uscată cu acțiune rapidă
- ¼ linguriță de zahăr pudră
- puțin ulei, pentru ungere
- Pentru garnituri
- 4 linguri de ulei de măsline, plus un pic de ulei suplimentar
- 1 cățel de usturoi tăiat felii subțiri
- 200 g de passata roșii
- un vârf de cuțit de zahăr
- 1 vânătă mică tăiată în felii
- 100 g de ricotta
- o mână mică de mentă, tăiată grosier
- ulei de măsline extravirgin, pentru stropire
Cântăriți ingredientele pentru aluat într-un castron mare și adaugă 1/2 linguriță de sare și 125ml de apă caldă. Amestecați pentru a forma un aluat moale, apoi răsturnați-l pe suprafața de lucru și frământați timp de 5 minute sau până când aluatul se simte elastic.
Curățați și ungeți castronul și întoarceți aluatul. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l într-un loc cald să crească timp de 1 oră sau până când aluatul și-a dublat dimensiunea.
Între timp, preparați sosul. Încălziți 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și adăugați usturoiul. Frigeți ușor timp de 30 de secunde, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește, apoi adăugați passata.
Rețetă plăcintă cu vinete. Ușor de făcut!
Asezonați bine și fierbeți timp de 8-10 minute până când obțineți un sos bogat – adăugați un vârf de cuțit de zahăr dacă are un gust puțin prea acru. Dați deoparte.
Când aluatul a crescut, scoateți aerul și întindeți-l într-o bază de pizza de aceeași mărime cu o tigaie mare. Ungeți cu ulei suprafața aluatului, acoperiți-l cu folie alimentară , apoi lăsați-l pe suprafața de lucru timp de 15 minute pentru a se umfla puțin.
Între timp, încălziți 2 linguri de ulei în tigaie și adăugați vinetele într-un singur strat (s-ar putea să fie nevoie să le gătiți în mai multe reprize). Se condimentează bine și se gătesc timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până când devin foarte fragede și aurii. Transferați-le într-o farfurie și acoperiți-le cu folie de aluminiu pentru a le păstra la cald.
Încălziți restul de 1 lingură de ulei în tigaie și ridicați cu grijă aluatul în el. Este posibil să fie nevoie să-l remodelați puțin pentru a se potrivi. Gătiți la foc mic-mediu până când partea inferioară este aurie și marginile aluatului încep să arate uscate și închegate – acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 6 minute, dar cel mai bine este să vă ghidați după ochi.
Rețetă de vinete la tigaie cu ciuperci și usturoi
Întoarceți-l, mai stropiți puțin ulei pe marginea tigăii, astfel încât să se scurgă pe sub baza de pizza, și gătiți încă 5-6 minute până când este auriu și bine copt. Reîncălziți sosul dacă este nevoie și întindeți-l peste bază.
Acoperiți cu vinetele calde și presărați cu linguri de ricotta. Împrăștiați menta și stropiți cu puțin ulei de măsline extravirgin chiar înainte de servire.
Chifteluțe din vinete și năut
- 3 vinete mari, tăiate în două, cu partea tăiată și crestată
- ulei
- 2 căței de usturoi, curățați de coajă
- 2 lingurițe de coriandru
- 2 lingurițe de semințe de chimen
- 400 g de boabe de năut, scurse
- 2 linguri de făină de grâu
- 1 lămâie
- 3 linguri de mămăligă
- Pentru sos
- 1 lingură de harissa sau pastă de ardei iute
- 150 g de iaurt
Încălziți cuptorul la 200C. Stropiți generos jumătățile de vinete cu ulei, apoi puneți-le cu partea tăiată în sus într-o tavă mare, împreună cu usturoiul, coriandrul și semințele de chimen. Se condimentează, apoi se prăjesc la cuptor timp de 40 de minute, până când vinetele sunt complet moi. Se lasă deoparte să se răcească puțin.
PScoateți pulpa vinetelor într-un bol și aruncați pielițele. Folosiți o spatulă pentru a răzui condimentele și usturoiul în castron. Adăugați năutul, făina de grâu, coaja și sucul de lămâie, zdrobiți grosier și verificați condimentele. Nu vă faceți griji dacă amestecul este puțin moale – se va întări în frigider.
Rețetă de vinete și dovlecei cu usturoi la cuptor
Formați din amestec 20 de bile și puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi lăsați-le să se răcească în frigider timp de cel puțin 30 de minute.
Puneți harissa în iaurt și puneți-o deoparte. Se poate prepara în avans până la acest punct cu o zi înainte și se păstrează acoperit în frigider.
Se încălzește cuptorul la 180C. Se răstoarnă mămăliga pe o farfurie, se tăvălesc bilele în ea pentru a le acoperi, apoi se întorc în tavă și se stropesc fiecare cu puțin ulei. Se prăjesc timp de 20 de minute până când devin crocante, fierbinți și aurii. Se servesc cu iaurt harissa și felii de lămâie, dacă doriți.
Salată caldă cu vinete și vită
- 1 vânătă
- 2 linguri de făină
- 3 ½ linguri de ulei de măsline
- 1 friptură de vită
- 100 g de salată mixtă
- 50 g de feta, tăiată în cuburi
- Pentru sos
- 1 ardei iute verde tăiat în două și mărunțit
- ½ lămâie, zeamă
- ½ pachet mic de coriandru
- ½ pachet mic de mentă
Presărați feliile de vinete în făină, amestecată cu câteva condimente. Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare până când acesta devine strălucitor. Adăugați vinetele în tigaie și prăjiți-le timp de câteva minute pe fiecare parte, până când se înmoaie, apoi dați-le deoparte.
Ridicați focul, asezonați friptura, apoi adăugați-o în tigaie și prăjiți-o timp de 2 minute pe fiecare parte pentru a obține o friptură medie. Se lasă deoparte să se odihnească timp de 5 minute, apoi se taie în felii.
Rețetă de vinete cu tofu și mărar. Un deliciu culinar!
Amestecați uleiul de măsline rămas într-un blender sau într-un robot de bucătărie mic cu restul ingredientelor pentru dressing și un strop de apă.
Când sunteți gata de servire, amestecați jumătate din dressing cu salata mixtă apoi răsturnați-o pe o farfurie. Acoperiți cu vinetele crocante și friptura, fărâmițați feta, apoi stropiți cu restul de dressing. Se împrăștie restul de ierburi și se servește.
Sursa foto: Shutterstock.com