Aceste rețete cu linte sunt deosebit de gustoase pentru prânz sau cină. Lintea este un aliment care oferă senzația de sațietate, așa că este de preferat consumul de linte în detrimentul altor alimente bogate în carbohidrați. Pentru aceste rețete cu linte veți avea nevoie de câteva ingrediente de calitate.
Despre linte
Lintea este versatilă, putând fi folosită în tocănițe, supe, sosuri și salate. Și, bonus major, este ieftină. Dar nu toată lintea arată și se gătește la fel.
Linte sunt semințele uscate ale plantei de linte, o leguminoasă. Spre deosebire de fasole, care este tot o leguminoasă, lintea nu se consumă niciodată proaspătă, ci întotdeauna uscată imediat după ce se coace.
Culoarea, dimensiunea, forma, consistența și gustul variază foarte mult de la un soi de linte la altul. În funcție de ceea ce gătiți, alegerea lintei potrivite este importantă pentru ca supa de linte să iasă netedă și cremoasă, iar salata de linte să aibă în continuare un gust plăcut.
Rețetă de mâncare de linte cu dovlecei. Un delciu!
Cel mai răspândit tip de linte este lintea brună, numită și linte europeană și uneori pur și simplu etichetată ca „linte”. Acestea se gătesc în 20-30 de minute și sunt cel mai bine folosite pentru supe și tocănițe.
Folosiți trei părți de apă la o parte de linte. Sau, reduceți cantitatea de apă la două părți dacă doriți o consistență groasă și netedă, bună pentru burgeri vegetali, precum și ca umplutură pentru plăcinte individuale.
Rețete cu linte
Creveți și curry de linte
- 100g linte roșie uscată
- 3 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 6 căței de usturoi, tocați sau rași
- o bucată de ghimbir de mărimea unui deget de mare, decojit și tocat sau ras
- ¼ linguriță de turmeric măcinat
- ¼ linguriță de pudră de ardei iute
- 1 lingură de semințe de chimen
- 1 lingură de coriandru măcinat
- 1 lingură de pastă de tomate
- 1 linguriță de pastă de tamarind sau suc de lămâie (opțional)
- 400 g de roșii tocate sau passata
- 1 cub de pui sau de legume
- 1 lingură de garam marsala
- 200 g de creveți cruzi sau fierți
- ardei iute verde, coriandru și ceapă roșie murată pentru a servi
Clătiți lintea de câteva ori, apoi puneți-o într-un castron, acoperiți-o cu apă rece și lăsați-o la înmuiat. Între timp, încălziți 2 linguri de ulei într-o oală puțin adâncă sau într-o tigaie și căliți ceapa cu un vârf de sare timp de 10 minute, până când începe să devină aurie.
Citește și: Prăjitura Valurile Dunării.O rețetă dulce și gustoasă
Adăugați usturoiul, ghimbirul, turmericul, pudra de ardei iute, semințele de chimen și coriandrul măcinat și gătiți timp de 3 minute până când amestecul devine lipicios.
Se adaugă pasta de tomate și tamarindul, dacă se folosește, urmat de roșiile tăiate. Se fierbe timp de 8-10 minute până când obțineți o pastă groasă.
Clătiți din nou lintea înmuiată până când apa devine limpede, apoi scurgeți. Amestecați lintea în baza de roșii, apoi adăugați 600 ml de apă (folosiți o parte pentru a goli conserva de roșii) și cubul de supă.
Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul la o ușoară fierbere, acoperiți și fierbeți, amestecând din când în când, timp de 50 de minute-1 oră, adăugând apă dacă este necesar, până când lintea este moale și a început să se coacă în sos.
Se amestecă cu garam masala. Acum se poate lăsa să se răcească complet, apoi se poate păstra la rece timp de până la trei zile sau se poate congela până la șase luni.
Pentru a găti creveții, reîncălziți sosul răcit sau decongelat într-o cratiță până la fierbere, apoi adăugați creveții și gătiți timp de 5 minute.
Asezonați cu sare după gust, apoi stropiți cu restul de ulei și amestecați scurt. Feliați ardeii verzi și presărați-i cu câteva frunze de coriandru, apoi presărați ceapa murată pentru a servi.
Salată de orez cu linte și garnitură de sfeclă roșie și feta
- 2 sfecle, decojite și tăiate în felii
- 100 g de morcov mic
- 2 linguri de oțet de sherry
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- un buchet mic de mentă, câteva frunze culese și restul tăiate mărunt
- un vârf de cuțit de zahăr
- 250 g de orez basmati fiert la pungă
- 400 g de linte gătită, scursă și clătită
- 2 linguri de alune, prăjite și tocate mărunt
- 2 linguri de brânză feta sfărâmată
Se fierbe sfecla într-o cratiță cu apă clocotită timp de 5-6 minute, până când este fragedă; se adaugă morcovii pentru ultimele 2 minute. Se amestecă oțetul, muștarul, uleiul de măsline, menta tocată și zahărul și se condimentează.
Citește și: Rețetă de dovlecei umpluți cu carne.Un deliciu culinar
Puneți orezul și lintea într-un bol. Adăugați morcovii și sfecla roșie, apoi turnați dressingul și amestecați-le pentru a le combina. Se transferă pe un platou de servit și se presară alunele, feta și frunzele de mentă pentru a servi.
Supă de linte roșie și chorizo
- 1 lingură de ulei de măsline
- 200 g de chorizo de gătit, decojit și tăiat în cubulețe
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 morcovi, tocați
- un vârf de cuțit de semințe de chimen
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de paprika afumată
- un vârf de cuțit de zahăr
- un strop mic de oțet de vin roșu
- 250 g de linte roșie
- 2 cutii de 400 g de roșii tocate
- 850 ml de supă de pui
- iaurt simplu, pentru a servi
Încălziți uleiul într-o tigaie mare. Adăugați chorizo și gătiți-l până când devine crocant și și-a eliberat uleiul. Se scoate cu o lingură într-un castron, lăsând grăsimea în tigaie. Prăjiți ceapa, morcovii și semințele de chimen timp de 10 minute, până când se înmoaie și strălucește, apoi adăugați usturoiul și prăjiți încă 1 minut.
Împrăștiați ardeiul și zahărul, gătiți timp de 1 minut, apoi stropiți cu oțet. Se lasă să fiarbă puțin, apoi se adaugă lintea și se toarnă roșiile și supa de pui.
Citește și: Supă cremă de cartofi cu bacon.O rețetă ideală pentru prânz
Se amestecă bine, apoi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă cu un blender de mână până când se obține un amestec omogen, dar care are încă unele bucăți.
Se poate face cu câteva zile înainte sau se poate congela timp de 6 luni în acest moment. Serviți în boluri, stropite cu iaurt și ulei de măsline, presărate cu chorizo și un strop de ardei.
Pui în stil marocan cu linte
- 2 linguri de ulei de măsline
- 8 coapse de pui fără piele și dezosate
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 lingură de chimen măcinat
- 1 lingură de semințe de coriandru măcinate
- 1 lingură de boia dulce
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 50 g de linte roșie despicată
- 400 g de roșii tocate
- 1 lingură de ketchup de roșii
- 700 ml de supă de pui
- 1 baton de scorțișoară
- 200 g de caise uscate întregi
- o mână de frunze de mentă, pentru a servi (opțional)
Încălziți cuptorul la 180C. Ungeți coapsele de pui cu 1 lingură de ulei de măsline. Amestecați împreună usturoiul, chimenul, coriandrul și paprika, apoi frecați pe ambele părți ale coapselor de pui.
Se încălzește o tigaie, se adaugă coapsele de pui și se gătesc la foc mediu timp de 5 minute, până când devin aurii pe ambele părți. S-ar putea să fie nevoie să faceți acest lucru în 2 reprize, în funcție de mărimea cratiței. Puneți puiul deoparte. Reduceți focul, adăugați restul de ulei și prăjiți ceapa timp de 5 minute până se înmoaie.
Citește și: Rețetă de budincă cu dovlecei și pui.Simplu și gustos
Adăugați restul ingredientelor, în afară de mentă și aduceți la fierbere. Așezați coapsele de pui deasupra și turnați sucul de pui. Acoperiți și gătiți timp de 1½ ore, până când carnea este fragedă și sosul s-a îngroșat.
Poate fi răcit și congelat în acest stadiu timp de până la 1 lună. Dezghețați bine în frigider, apoi încălziți ușor. Se presară frunze de mentă proaspătă și se servește cu couscous sau orez.
Sursa foto: Shutterstock.com