Dacă sunteți în căutare de rețete cu dovlecei la cuptor, atunci acestea sunt cele mai delicioase pe care le puteți găsi. Dovleceii sunt asemănători cu castraveții în ceea ce privește aspectul, dar au o textură foarte diferită. Aceștia au o culoare de la verde deschis la verde foarte închis (aproape negru) și pot avea chiar și dungi. Dovleceii pot crește până la peste un metru, dar sunt recoltați la diferite dimensiuni în întreaga lume.
Despre dovlecei
Dovlecelul este cel mai popular dintre dovleceii de vară și este „în sezon” din mai până în august, dar poate fi găsit în magazinul alimentar pe tot parcursul anului. Dovleceii mai mici și mai tineri au mai multă savoare, așa că alegeți unul care este ferm, cu o coajă lucioasă și nepătată. Puteți păstra dovleceii timp de până la cinci zile în frigider.
Deși dovlecelul este tratat în mod obișnuit ca o legumă, când vine vorba de situații culinare, acesta este, din punct de vedere tehnic, un fruct.
Rețetă de pizza cu dovlecei. Te vei îndrăgosti de gustul ei
Dovlecelul în sine este, de fapt, ovarul umflat al florii de dovlecel. Dovlecelul a fost dezvoltat în Italia, la multe generații după ce a fost introdus inițial. Spre deosebire de multe alte fructe, dovlecelul nu are o cantitate mare de zahăr natural, dar are un conținut ridicat de apă și este sărac în calorii. Este, de asemenea, o sursă bună de acid folic, potasiu și vitaminele A și C.
Rețete cu dovlecei la cuptor
Ratatouille și brânză de capră la cuptor
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 cepe roșii, tocate mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 vinete, tăiate cubulețe
- 2 ardei roșii, fără semințe și tăiați în cubulețe
- 1 linguriță de boia afumată
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 linguriță de sos de soia
- 500 ml de passata
- 200 g de brânză de capră
- 4 dovlecei
- Pentru sosul de brânză
- 400 ml de lapte
- 50 g de unt nesărat
- 50 g de făină simplă
- 80 g parmezan
Încălziți 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie de font și gătiți ușor ceapa roșie și usturoiul timp de 5 minute, până când încep să se rumenească.
Împrăștiați vinetele și ardeiul roșu și sotați timp de încă 4 minute, adăugând mai mult ulei dacă este nevoie.
Se condimentează bine și se amestecă cu paprika, apoi se adaugă oțetul și sosul de soia.
Rețete cu dovlecei. Cum să mănânci cu mai puțini carbohidrați
Se toarnă passata și se fierbe timp de 5 minute până când devine lucioasă și groasă. Opriți focul. Se poate prepara cu până la două zile înainte și se poate păstra la frigider.
Pentru a face sosul de brânză, încălziți laptele într-o cratiță până când fierbe. Într-o cratiță separată, topiți untul și adăugați făina. Amestecați pentru a obține o pastă.
Încorporați încet laptele fierbinte și fierbeți ușor timp de 2-3 minute, amestecând continuu până când se îngroașă ușor. Se adaugă parmezanul și se condimentează.
Răsturnați ratatouille într-o tavă de cuptor, apoi acoperiți-o complet cu sosul de brânză. Fărâmițați brânza de capră și aranjați deasupra feliile de dovlecei în cercuri concentrice. Se poate asambla cu câteva ore înainte de a se găti.
Încălziți cuptorul la 220C. Ungeți sau stropiți cu uleiul rămas feliile de dovlecei și asezonați-le cu sare de mare. Coaceți în cuptor timp de 25-30 de minute, până când dovleceii sunt bine pătrunși și încep să se rumenească. Scoateți din cuptor și lăsați să se odihnească timp de 20 min înainte de a servi.
Dovlecei la cuptor cu brânză
- 4 dovlecei, tăiați pe jumătate pe lungime
- 250 g de ricotta
- coajă de 1 lămâie
- 1 ardei iute, curățat de coajă și tocat mărunt
- o mână de ierburi tocate, cum ar fi mentă, pătrunjel și busuioc
- 4 linguri de pesmet uscat
Încălziți cuptorul la 200C. Folosiți o linguriță pentru a scoate semințele din mijlocul fiecărei jumătăți de dovlecel, apoi așezați-le într-o tavă mare de copt.
Amestecați ricotta, coaja, ardeiul iute și ierburile aromatice și asezonați cu sare și piper. Adunați umplutura în dovlecei și acoperiți-o cu pesmet. Coaceți la cuptor timp de 35 de minute, până când dovleceii sunt fragezi și garnitura este aurie și crocantă.
Dovlecei și orzo la cuptor
- 200 g de dovlecei mici, tăiați în două
- 2 linguri de ulei de măsline
- 25 g de unt
- 2 cepe, tocate mărunt
- 3 căței de usturoi, tocați
- 3 dovlecei (puțin sub 500 g), rași grosier
- pungă de 500 g de orzo
- un pahar mic de vin alb
- 1 l /1 și 3 sferturi de litru de supă de legume
- 85 g de parmezan
- o mână de pesmet
Se încălzește cuptorul la 240C. Se amestecă dovleceii mici cu jumătate din ulei într-o tavă de prăjit și se prăjesc timp de 10 minute, până când dovleceii încep să se coloreze.
Reduceți cuptorul la 180C. Încălziți restul de ulei și unt în cea mai mare tigaie și înmuiați ușor ceapa și usturoiul. Adăugați dovleceii rași și măriți focul. Gătiți până se înmoaie. Se adaugă orzo și vinul, dacă se folosește, timp de un minut, apoi se oprește focul și se amestecă cu supa, cea mai mare parte a parmezanului și câteva condimente.
Rețetă dovlecei umpluți cu legume și carne. Ușor de făcut
Transferați într-o tavă de copt și aranjați dovleceii mici deasupra. Coaceți timp de 15 minute, scoateți din cuptor și presărați cu pesmet și restul de parmezan și mai coaceți timp de 10 minute. Se mănâncă imediat.
Dovlecei la cuptor umpluți cu carne de miel
- 4 dovlecei mari, tăiați pe jumătate pe lungime
- 1 lingură de ulei de măsline
- o mână mică de frunze de coriandru
- Pentru umplutură
- 500 g de carne tocată slabă de miel
- 2 lingurițe de chimen măcinat, coriandru și scorțișoară
- 1 linguriță de piper Cayenne
- Pentru sosul de roșii
- 1 lingură de ulei de măsline
- 4 căței de usturoi , zdrobiți
- 1 linguriță de fiecare piper cayenne măcinat , scorțișoară, coriandru și chimen
- 2 cutii de 400 g de roșii tăiate mărunt
- 2 lingurițe de zahăr
Încălziți cuptorul la 220C. Pregătiți sosul de roșii într-o tigaie medie, încălzind uleiul și prăjind usturoiul timp de 2-3 minute până se înmoaie, apoi adăugând condimentele și prăjind încă 1 minut. Turnați roșiile și zahărul și fierbeți la foc mic cu o jumătate de cutie de apă timp de 20 min, până se îngroașă. Se condimentează.
Rețetă de dovlecei umpluți cu ton și cașcaval
Între timp, scoateți și aruncați o parte din pulpa dovleceilor și așezați-i în 1 tavă mare sau 2 tăvi de prăjit, stropiți-i cu ulei și dați-i la cuptor timp de 15 min, până când devin aurii și se înmoaie ușor.
Pentru umplutură, amestecați mielul cu condimentele și puțină sare. Încercați să nu le zdrobiți prea mult, în schimb amestecați ușor cu mâinile până când se combină perfect.
Când dovleceii sunt gata, îngrămădiți mielul în cavități și stropiți-l cu sos. Coaceți la cuptor timp de 15-20 de minute până când sosul face bule. Se acoperă cu coriandru și se servește.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi cum se face babicul – rețetă de babic pe care să o prepari acasă!