Aceste rețete cu creveți nu numai că sunt foarte rapide, dar sunt și extrem de delicioase. Aveți nevoie doar de creveți proaspeți sau congelați, iar celalalte ingrediente, cel mai probabil le aveți deja în cămară sau frigider. Pregătiți aceste feluri de mâncare pentru o cină rapid sau un prânz sănătos și delicios, fără prea mult efort.
Despre creveți
Creveții sunt unul dintre cele mai frecvent consumate tipuri de crustacee.
Este destul de hrănitor și furnizează cantități mari de anumiți nutrienți, cum ar fi iodul, care nu abundă în multe alte alimente.
Rețetă de creveți la tigaie, cu unt și usturoi
Pe de altă parte, unele persoane susțin că creveții sunt nesănătoși din cauza conținutului său ridicat de colesterol.
În plus, se crede în mod obișnuit că creveții crescuți în ferme pot avea unele efecte negative asupra sănătății în comparație cu creveții capturați din mediul sălbatic.
Creveții sunt săraci în calorii, dar bogați în nutrienți
Pizza picantă cu creveți
- Pachet de 250 g de aluat de pizza
- Pentru sos
- 200 g de roșii prune tocate
- 1 lingură de piure de roșii
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- un vârf de cuțit de zahăr (pudră sau granulat)
- Pentru garnitură
- 3 linguri de mascarpone
- 3 linguri (aproximativ 20 g) de parmezan ras fin
- 10 roșii cherry , tăiate în două
- 12 creveți mari cruzi
- 2 crenguțe de rozmarin, tocate grosier
- un vârf de cuțit generos de fulgi de ardei iute
- o mână de măsline verzi fără sâmburi, tăiate în jumătate (sau folosiți capere)
- o mică cantitate de ulei de măsline extravirgin
Pentru a face sosul, pur și simplu amestecați ingredientele. Când sunteți gata să gătiți, încălziți cuptorul cât mai mult posibil. Presărați o foaie mare de copt și suprafața de lucru cu puțină făină. Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale. (Nu-l frământați, altfel va deveni prea elastic.) Rulați aluatul în forme mari de pizza, de aproximativ 30 cm lungime. Se ridică pe foaia de copt.
Paste cu creveți și sos alb. Cea mai rapidă rețetă
Întindeți sosul peste pizza, apoi împrăștiați cu porții mici de mascarpone, parmezanul, roșiile cherry, creveții, rozmarinul, fulgii de ardei iute, măslinele și multe condimente. Se stropesc cu puțin ulei. Coaceți pizzele timp de 10-13 minute până când baza este crocantă și aurie, creveții gătiți și brânza sfârâie. Se transferă pe o planșetă și se servesc imediat.
Risotto cu creveți și mazăre cu lămâie
- pungă de 400 g de creveți cruzi, în carapace, dezghețați dacă sunt congelați
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ardei iute roșu, curățat de semințe, jumătate tăiat felii și jumătate tocat mărunt
- 1 ½l de supă de pește
- 50 g de unt
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 300 g de orez pentru risotto
- 1 pahar mic de vin alb
- 200 g de mazăre congelată
- coaja și sucul de la 1 lămâie
Decojiți creveții, păstrând capetele și carapacele. Încălziți 1 lingură de ulei de măsline într-o cratiță mare și prăjiți carapacele și capetele de creveți împreună cu ardeiul iute tăiat felii, până când acestea se prăjesc și își schimbă culoarea. Se toarnă supa și se aduce la fierbere, apoi se reduce la foc mic.
Aduceți supa la fierbere și mențineți-o la foc mic. Într-o tigaie separată, topiți jumătate din unt la foc mediu. Adăugați ceapa și rumeniți-o ușor timp de 8-10 minute până când se înmoaie, dar nu se colorează, amestecând din când în când. Se amestecă orezul în ceapă până când este complet acoperit de unt, apoi se amestecă continuu până când orezul este strălucitor și marginile boabelor încep să fie transparente.
Tagliatelle cu creveți, ciuperci și sos rosé cremos
Turnați vinul și fierbeți până când se evaporă complet. Adăugați bulionul, câte o lingură pe rând, amestecând la fiecare adăugare până când este absorbit.
Se amestecă creveții și mazărea. Continuați să adăugați supa, câte o lingură pe rând, și să amestecați în orez la foc mic timp de 25-30 de minute, până când orezul este gătit al dente.
Risotto ar trebui să fie cremos și ușor suplu. Se gătește până când creveții își schimbă culoarea. Se amestecă și ardeiul iute tocat, sucul de lămâie și restul de ulei de măsline. Lăsați risotto-ul să se odihnească câteva minute, apoi serviți, acoperit cu coaja de lămâie.
Orez spaniol și creveți într-o singură oală
- 1 ceapă, tăiată felii
- 1 ardei roșu și 1 ardei verde, curățați de semințe și tăiați în felii
- 50 g de chorizo, tăiat felii
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 lingură de ulei de măsline
- 250 g de orez basmati ușor de gătit
- 400 g de roșii tocate în conservă
- 200 g de creveți cruzi
Puneți la fiert ceainicul. Într-o tigaie antiaderentă sau o tigaie de mică adâncime cu capac, prăjiți ceapa, ardeii, chorizo și usturoiul în ulei, la foc mare, timp de 3 minute. Încorporați orezul și roșiile tocate cu 500 ml de apă clocotită, acoperiți, apoi fierbeți la foc mare timp de 12 min.
Descoperiți, apoi amestecați – orezul ar trebui să fie aproape fraged. Adăugați creveții, cu încă un strop de apă dacă orezul pare uscat, apoi gătiți încă un minut până când creveții sunt doar roz și orezul este fraged.
Sursa foto: Shutterstock.com