Dacă doriți să încercați o rețetă de tocană țigănească autentică, cel mai simplu, dar și mai savuros preparat a fost dezvăluit chiar de către Narcisa Birjaru, la Chefi la cuțite. Concurenta a mărturisit că este o rețetă tradițională, gătită atât de mama ei, cât și de deja faimoasa ei „mamaie”.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
O rețetă de tocană țigănească nu presupune să ai nici cine știe ce talent în bucătărie și nici vreo cămară înțesată cu ingrediente speciale. Pentru a o pregăti, aveți nevoie de carne de porc și legume, dar și de mălai, deoarece, fără mămăligă, nu are același farmec. Preparatul gătit de Narcisa Birjaru la Chefi la cuțite, după o rețetă de familie, s-a bucurat de succes la jurizare și este extrem de simplu de făcut, așadar îl puteți încerca oricând acasă.
Citește și: Ghiveci de legume. Rețetă ușor de preparat
Citește și: Rețetă de supă de zarzavat.Se prepară ușor
Citește și: Rețetă tiramisu.Secretul care o face delicioasă
Citește și: Rețetă supă cremă de țelină.Gustoasă și aromată
Citește și: Cordon bleu la cuptor.Rețetă simplă și sănătoasă
Rețetă tocană țigănească
Narcisa Birjaru s-a remarcat la Chefi la cuțite datorită faptului că are gust în farfurie, după cum au decretat chefii. Chiar dacă nu face preparate de fine dining, concurenta s-a remarcat datorită savorii speciale a mâncărurilor gătite de ea. Narcisa a dat lovitura cu o rețetă de tocana țigănească, pregătită ca la mama în ediția cu numărul 35, când subiectul duelului a fost „tocănițe”. Iată de ce aveți nevoie pentru a o pregăti!
Ingrediente
- 500 g carne de porc (sau combinat cu carne de pui)
- 2 bucăți de ceapă
- 2 morcovi
- un ardei gras roșu
- 250 g pastă de roșii
- o lingură de untură de porc
- sare și piper după gust
- paprika afumată
- 2 foi de dafin
- o crenguță de cimbru
- o legătură de pătrunjel verde
Pentru mămăligă
- 1 litru de apă
- o lingură de sare
- 350 g mălai
- 50 g unt
- brânză telemea, pentru servit
Cum se prepară tocana țigănească
- Carnea se porționează în cuburi potrivit de mari. Untura se pune la încins și se rumenesc bucățile de carne pe toate părțile, până se sigilează sau își modifică culoarea. Se asezonează cu sare și piper după gust.
- După ce carnea s-a rumenit, se adaugă ceapa tăiată solzișori, morcovii dați pe răzătoare și ardeiul tăiat cubulețe.
- Cât timp se călesc, este bine să se adauge apă puţin câte puţin, ca să nu se lipească şi să se afume.
- După ce s-au înmuiat puțin și legumele, se adaugă pasta de roșii. Se condimentează, după gust, cu sare, piper măcinat şi boabe şi cimbru măcinat și paprika afumată.
- Se bagă pentru câteva minute în cuptorul încins. După ce a scăzut, se adaugă cimbru şi ardei iute pe deasupra. Se serveşte cu mămăligă sau cu pâine caldă sau cu o salată de murături alături. Se ornează cu verdeaţă şi frunzuliţe de cimbru.
Foto: Shutterstock