Tocană de cartofi cu carne de porc. Rețeta tradițională

 Oana Pantazi
.

Nu e complicat deloc să faci tocană de cartofi cu carne de porc și, în plus este un fel de mâncare nu doar extrem de hrănitor, ci și versatil, putând fi preparat în mai multe variante. Azi v-o oferim pe cea mai populară dintre ele – cea cu carne de porc.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

O porție de tocană de cartofi cu carne de porc poate fi varianta perfectă atât vara, cât și iarna, cartoful fiind una dintre legumele care nu lipsesc din nicio cămară. Această mâncare simplă, dar delicioasă poate fi gătită în mai multe feluri – de la varianta vegană, fără carne, la cele cu vită, iepure sau într-o combinație de carne cu ciuperci.

Cea mai populară însă este rețeta de tocană de cartofi cu carne de porc. gătită în mod tradițional în cele mai multe gospodării, această mâncare este extrem de gustoasă, dar și ieftină, un aspect foarte important.

Tocană de cartofi cu carne de porc

Acest preparat se gătește în toate zonele țării, singura diferență în ceea ce privește gustul făcând-o aromele. Usturoiul însă este ingredientul nelipsit din toate variantele. În Ardeal sunt folosite chimenul și paprika, iar în Muntenia și restul țării – dafinul. Le puteți folosi pe rând. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru cea mai delicioasă tocană de cartofi.

  • 500 g carne de porc (coaste, pulpă, spată sau piept)
  • 2-3 cepe
  • 2-3 ardei roșii kapia (pot fi și gogoșari sau ardei albi)
  • 3-4 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • sare, piper,
  • 2 lingurițe de boia dulce (paprika)
  • 1 linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin (nu se pun ambele!)
  • 1 kg de cartofi (6-7 cartofi potriviți)
  • 200 bulion (sau rosii din conservă)

Citește și: Supă de pui a la grec. Rețetă simplă și delicioasă

Citește și: Rețetă de plăcintă cu iaurt. Preparat simplu

Citește și: Ciorbă rădăuțeană. Cea mai bună rețetă cu pui și smântână

Citește și: Rețetă paste blognese. Sunt cele mai gustoase și sățioase!

Citește și: Rețetă de banana bread. Cel mai gustos chec cu banane

Cum se pregătește tocana de cartofi

Carnea se spală și se tranșează în bucăți potrivite (este mai gustoasă dacă o prăjiți puțin înainte). Dacă o prăjiți, aveți grijă să fie zvântată înainte, pentru că, altfel, va fierbe înnăbușit. După ce carnea s-a rumenit bine pe fiecare parte, o scoateți din vasul în care s-a prăjit. În același ulei, adăugați ceapa și ardeii, tăiat în prealabil mărunt.

În timp ce se prăjește ceapa, curățați cartofii și tăiați-i în cuburi de mărime potrivită. Aceștia se adaugă în cratiță peste legume, după ce ceapa devine sticloasă. Adăugați sare, piper, paprika și foaia de dafin (sau chimenul, dacă vă place). Se amestecă bine totul și se stinge cu apă fierbinte, cât să acopere conținutul cratiței. Se adaugă și carnea prăjită și se lasă la fiert în jur de 45 de minute. Spre final, puteți pune cratița la cuptor, pentru a se gratina frumos cartofii.

Se servește cu verdeață deasupra și cu o salată de sezon. Merge perfect însă cu castraveți murați.

Foto: captură YouTube

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton