Dacă doriți să vă impresionați musafirii fără a petrece o zi întreagă în bucătărie, rețeta de prăjitură deșteaptă este cea mai potrivită. E fină, gustoasă, se prepară numaidecât și, nu în ultimul rând, se separă singură în trei straturi. Iată cea mai simplă și gustoasă rețetă!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Dacă nu ați gustat până acum o porție de prăjitură deșteaptă (sau inteligentă), a venit momentul să încercați acest preparat, care vă va uimi cu siguranță. Ca printr-o magie, prăjitura se separă singură, lăsând impresia că este umplută cu cremă, așadar efectul vizual va fi garantat. La fel și cel gustativ, deoarece aroma fină de vanilie și cremozitatea prăjiturii vor fi pe placul tuturor.
Prăjitură deșteaptă. Gustoasă, fină, ușor de preparat
Dacă vreți să vă impresionați musafirii cu talentele de gospodină, a venit momentul să gătiți o prăjitură deșteaptă. Nimeni nu-și va da seama că, de fapt, crema de la mijloc s-a format singură și că e atât de simplu de făcut. În plus, nu aveți nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare nu este complicat. Mai mult, această prăjitură se poate prepara și cu cacao sau cu ciocolată. Dacă alegeți varianta cu vanilie, merge perfect să o ornați cu sirop de caramel la final.
Ingrediente prăjitură deșteaptă
- 9 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
- 1 l lapte
- 250 g făină
- 200 g unt
- 250 g zahăr pudră
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- coajă de lămâie și/sau portocală rasă
- sare
Citește și: Prăjitură ușoară cu frișcă și căpșune
Citește și: Prăjitură pufoasă cu cireșe
Citește și: Prăjitură fragedă cu mere. Rețetă de post
Citește și: Rețetă baclava cu nucă. Cum să faci baclava acasă
Citește și: Rețetă de banana bread. Cel mai gustos chec cu banane
Cum se prepară prăjitura deșteaptă în trei straturi
Mai întâi se topește untul și se lasă la răcit. Gălbenuşurile se separă de albuşuri. Se bat gălbenuşurile cu zahărul până devin o pastă albicioasă. Se adaugă untul topit şi răcit, apoi făina cernută, iar treptat se toarnă laptele, amestecând încontinuu cu un mixer setat la viteză mică. Se pun și aromele (zahărul vanilat/esența de vanilie, coaja de portocală și de lămâie, după gust).
Apoi, se bat bine albușurile cu un praf de sare cu mixerul până se întăresc și se adaugă câte o lingură în compoziție, amestecându-se ușor, de jos în sus, cu o spatulă. La final, veți observa că amestecul este mai lichid decât la chec, de exemplu, și pare ușor tăiat, dar asta nu are de ce să vă îngrijoreze, așa trebuie să fie!
Compoziția obținută se toarnă apoi în tava tapetată cu unt și cu făină sau cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la o temperatură de 160 de grade, timp de 50 de minute. Coacerea poate dura însă și o oră. Înainte de a opri focul, se verifică dacă prăjitura e bine coaptă la mijloc, cu o scobitoare. Dacă aluatul nu se lipeşte de aceasta, puteți scoate tava din cuptor.
După ce se răcește și o tăiați, veți observa că faimoasa prăjitură deșteaptă s-a separat în trei straturi în timpul coacerii. După ce s-a răcit, o puteți pudra cu zahăr farin amestecat cu puțin zahăr vanilat. Poate fi servită și cu sos de caramel deasupra.