Rețetă de zacuscă țărănească de vinete

 Oana Pantazi
.

Rețetă de zacuscă țărănească de vinete. E adevărat, să faci zacuscă nu este cea mai simplă îndeletnicire în bucătărie, dar este o provocare pe care fiecare gospodină ar trebui să o accepte. Vă garantăm, cea făcută în casă nu se compară cu zacusca pe care o cumpărați de la magazin!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Dacă nu ați încercat până acum să pregătiți o rețetă de zacuscă țărănească de vinete, a venit momentul să umpleți cămara cu deliciosul preparat. Savuros și parcă și mai gustos cu cât stă mai mult, pentru a se întrepătrunde aromele, acest preparat poate fi servit cu succes atât la micul dejun, cât și la cină, dar poate constitui și un prânz frugal, la nevoie. De altfel, va fi nelipsit pe masa de Sărbători, mai ales dacă vreți să vă impresionați musafirii.

Rețetă de zacuscă țărănească de vinete

Zacusca poate fi preparată în multe feluri și cu multe legume, printre cele pregătite de gospodine numărându-se inclusiv zacusca din pește. Noi vă oferim însă o rețetă veche, tradițională, pentru că, se știe, la fel ca în cazul parfumurilor, prima ediție este întotdeauna cea mai bună. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a o pregăti!

Ingrediente

  • vinete – 3 kg (coapte și scurse de zeamă)
  • ardei și gogoșari – 2 kg (copți și curățați)
  • ceapă albă – 2 kg
  • bulion de roșii – 3 kg
  • ulei de floarea soarelui – 500 g
  • sare – 3 linguri
  • piper boabe
  • foi de dafin

Citește și: Musaca de post cu ciuperci.Rețeta simplă și gustoasă

Citește și: Chec de post cu nuci.Rețetă rapidă și gustoasă

Citește și: Rețetă de frigănele sau pâine prăjită cu ou

Citește și: Rețetă de brioșe cu fructe.Desert gustos și ușor de preparat

Citește și: Rețeta de rapane cu sos de vin și usturoi

Cum se prepară zacusca țărănească

Coaceți vinetele și ardeii pe tabla aragazului sau în cuptor. Dacă doriți un gust mai pregnant de fum, e preferabil să folosiți ochiul aragazului. Curățați vinetele bine de coaja arsă și apoi lăsați-le la scurs (lasă multă zeamă!) Gogoșarii și ardeii se presară cu sare și se acoperă vasul timp de 15 minute, pentru a fi mai ușor de descojit. Îndepărtați partea arsă, dar și semințele.

Dacă nu aveți bulion de roșii, dați 3,5 kilograme de roșii prin robot sau prin mașina de tocat. Apoi, tocați ceapa și puneți-o la călit într-un vas încăpător, în care ați încins în prealabil uleiul. Se lasă până ce ceapa devine translucidă. După 15-20 de minute, adăugați sucul de roșii și lăsați totul să fiarbă încă 15 minute. Între timp, dați vinetele și ardeii prin mașina de tocat sau prin robot. Dacă folosiți robotul, aveți grijă să nu le transformați într-o pastă prea fină. Înainte de a pune ardeii și vinetele peste ceapă și sucul de roșii, căliți-le în puțin ulei. Adăugați-le peste restul și potriviți de sare și piper (puneți și câteva boabe de piper întregi) și adăugați 3-4 frunze de dafin. Opțional, puteți adăuga și o linguriță de zahăr.

Se lasă totul la fiert minimum o oră, la foc mic, sau până când compoziția scade. Se pune apoi totul în borcane sterilizate, care se închid ermetic.

Este sezonul legumelor românești și perioada perfectă pentru a pregăti conserve pentru iarnă delicioase. Încearcă și cele mai gustoase rețete de zacuscă de vinetezacuscă de dovlecei sau zacuscă de fasole

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton