Rețetă de pepene murat. Un deliciu aromat

 Oana Pantazi
.

Dacă până acum nu ați încercat decât varianta clasică, vă invităm să încercați cea mai bună rețetă de pepene murat. Se pregătește în saramură, nu conține conservanți, iar gustul său aromat, dulce acrișor, va fi cu siguranță pe placul întregii familii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de pepene murat. Chiar dacă pentru unii această combinație pare greu de crezut, pepenii murați, o rețetă tradițională moldovenească, sunt extrem de savuroși și crocanți, și merg perfect alături de o friptură suculentă. Nu în ultimul rând, alături de ei pot fi puse la murat, pentru diversitate, și alte legume, cum ar fi gogonelele și castraveții.

Rețetă de pepene murat

Dacă nu ați încercat până acum o rețetă de pepene murat, a venit momentul să vă impresionați familia și musafirii cu aceste fructe delicioase. Prepararea nu este diferită de cea clasică de murături în saramuri. Trebuie să știți însă că nu orice pepene se pune la murat. Pentru asta trebuie să alegeți pepeni opriți din creștere, preferabil de mărimea unui pumn. Pot fi și puțin mai mari, însă aveți grijă să fie proaspeți și coaja să nu fie stricată sau lovită. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a prepara cea mai delicioasă rețetă de pepene murat!

Ingrediente

  • pepeni verzi mici
  • morcovi
  • usturoi
  • țelină (frunze și rădăcină)
  • hrean (rădăcină)
  • ardei iuți (opțional)
  • crenguțe de vișin
  • mărar uscat
  • boabe de muștar
  • piper boabe
  • apă
  • sare neiodată (la 1 l de apă, o lingură cu vârf de sare, aprox. 25 g)

Citește și: Rețetă de tartă cu dovlecei și roșii. Un prânz fresh de vară

Citește și: Rețetă de păstăi cu usturoi. Simplu și delicios

Citește și: Rețetă de mâncare de vinete cu carne. Ușor de preparat

Citește și: Bulete de cașcaval. Cea mai simplă și gustoasă rețetă

Citește și: Rețetă de bulion. Delicios și ușor de preparat

Cum se prepară pepenele murat

Rețetă de pepene murat. Pepenii se spală bine, la fel și restul legumelor (care se curăță și se taie după preferințe). Pentru ca saramura să pătrundă mai bine în pepeni, îi puteți înțepa puțin la codiță cu vârful unui cuțit. Fie că folosiți un singur recipient, fie mai multe borcane, trebuie să știți că pentru fiecare litru de saramură aveți nevoie de 25 de grame de sare – o lingură cu vârf, care trebuie să fie neiodată.

Mai întâi, se fierbe apa cu sare și apoi saramura se lasă puțin la răcit. Între timp, se pregătesc borcanele. La fund se pun crengile de mărar uscate și cele de vișin, care vor da o aromă plăcută. Primii se pun pepenii mai mari, deoarece aceștia se murează mai greu. Printre ei se pun felii de morcov, frunze de țelină, fâșii de hrean, usturoi, mărar, frunze de vișin, boabe de muștar și piper. Se mai pune un rând de pepeni și se alternează cu legumele și condimentele până umpleți borcanul. Puteți pune pe lângă și gogonele și castraveți cornișon. Dacă vă place puțin mai condimentat, puteți adăuga și ardei iute.

Deasupra vor rămâne pepenii cei mai mici, care se murează și cel mai repede. Mai adăugați câțiva căței de usturoi, frunzele de țelină și de vișin și bețele de mărar. După ce s-a răcit puțin saramura, turnați-o în borcane peste pepeni, până sus, și acoperiți-i cu ceva greu (capac, farfurie). După câteva ore (sau chiar a doua zi) când s-au răcit complet, verificați nivelul de apă și, dacă e cazul, mai puneți din saramura rămasă, pentru a acoperi pepenii.

Acoperiți gura borcanelor cu o folie dublă de celofan (udat în prealabil, pentru a face priză perfect cu borcanul) și legați bine cu sfoară de mai multe ori. Dacă aveți și capac etanș, cu atât mai bine.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton