Rețetă de mucenici moldovenești. Secretul pentru a ieși pufoși

 Lupescu Anca
.

Rețetă de mucenici moldovenești. Secretul pentru a ieși pufoși. Mucenicii moldovenești sunt preparate tradiționale nelipsite de pe mesele românilor în luna martie. Pentru a face mucenici moldovenești, ai nevoia doar de câteva ingrediente și un secret de care să ții cont. Îți vor ieși super pufoși și delicioși.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Sărbătoarea Mucenicilor își are originile în timpuri străvechi. Aceasta s-a transmis de la o generație la alta și continuă să aibă un loc însemnat în tradițiile românilor. Sărbătoarea are loc la începutul primăverii și a anului agrar, mai exact pe data de 9 martie a fiecărui an.

Odata cu aceasta calendarul creștin amintește și de uciderea celor 40 de mucenici din Sevastia, fiindcă nu si-au lepădat credința. Martirizarea acestora face ca la aceasta dată să fie pomeniți și sărbătoriți conform tradiției.

Astfel că, de la denumirea lor a pornit și rețeta de mucenici moldovenești atât de apreciată de români. Se mai numesc pe lângă denumirea de mucenici, sfinţişori, brăduleţi sau bradoşi şi sunt un preparat tradiţional cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală. Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.

Ingrediente pentru mucenici moldovenești:

  • 3 gălbenuşuri;
  • 70 g zahăr;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 1 esenţă vanilie;
  • 1 esenţă rom;
  • coaja rasă de la 1 portocală;
  • 1 praf de sare;
  • 250 ml lapte;
  • 120 g unt;
  • miere, după preferinţă;
  • nuci măcinate;

Mod de preparare mucenici moldovenești

Pentru a face mucenici moldovenești, dizolvă drojdia în 50 de ml lapte călduţ, adaugi o lingură de făină şi laşi vasul deoparte 15 minute, să se activeze drojdia.

Mixează apoi gălbenuşurile cu zahărul până îşi triplează volumul. Adaugă vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, toarnă laptele şi încorporează făina. Începe să frămânţi şi adaugă untul moale, în două tranşe. După ce e încorporat, pune aluatul într-un castron curat, uns cu puţin ulei. Îl acoperi şi îl lasi la dospit până îşi triplează volumul.

Citește și: Ce a făcut Răzvan Fodor cu banii câștigați la Asia Express:'Am și datorii!'

Citește și: Cum a început povestea de dragoste dintre Majda de la Suvivor și iubitul ei:„Eram ușor sălbatică’ / EXCLUSIV

Citește și: Oana Roman, după divorțul de Marius Elisei:„Nu a existat nici un partaj’. Cum a reacționat Mioara Roman

Împarţi aluatul în 10 bucăţi egale şi modelezi mucenicii în forma cifrei 8. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt şi îi mai lași la dospit 15 minute.

Trebuie copți la 180 °C, 20-30 de minute, până se rumenesc uşor.

Dupa ce îi scoți din cuptor, ungi mucenicii moldovenești cu miere şi nucă măcinată.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton