Rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat

 Oana Pantazi
.

Rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat. Dacă nu ați încercat până acum o rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat, Ziua României și apropiatele Sărbători de iarnă sunt cel mai bun motiv. Este o rețetă tradițională extrem de gustoasă, în care ciolanul afumat este vedeta farfuriei.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat. Pe lângă sarmale, piftie și caltaboș, unul dintre felurile de mâncare preferate de români este iahnia de fasole cu ciolan afumat. Gustul savuros al cărnii de porc, potențat de dulceața boabelor de fasole, face din acest fel de mâncare, un preparat demn de stele Michelin.

Rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat

Desigur, în ziua de azi, fasolea cu ciolan afumat se poate găti la multicooker pentru a scuti din timp, dar nimic nu se compară cu o rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat preparată afară, la pirostrii… Dacă o preparați acasă, e indicat să folosiți un vas încăpător, de preferință un tuci, deoarece iahnia nu se gătește în cantități mici. Iată de ce aveți nevoie pentru a face cea mai bună iahnie!

Citește și: Rețetă de mâncare de dovlecei cu cartofi.Un preparat delicios

Citește și: Rețetă de paste cu dovlecei și usturoi.Gata în 20 de minute

Citește și: Rețetă de ciorbă de cartofi de post.Gustoasă și sănătoasă!

Citește și: Clătite pufoase care nu se lipesc de tigaie.Rețeta Sandei Marin

Ingrediente

  • un ciolan afumat de 1,5 kg
  • 700 grame de fasole uscată
  • două cepe
  • cimbru uscat
  • 4 frunze de dafin
  • boia dulce
  • 4 căței de usturoi
  • o țelină
  • un păstârnac
  • 2 morcovi
  • un ardei gras
  • un păstârnac
  • o cutiuță de pastă concentrată de roșii
  • o linguriță de chimen măcinat
  • 2 linguri de ulei
  • boia, sare și piper

Cum se prepară iahnia de fasole cu ciolan afumat

În primul rând, trebuie să știți că fasolea trebuie lăsat, de preferat peste noapte, la înmuiat, mai ales dacă este mai veche. Între timp, trebuie schimbată apa de cel puțin trei ori. Mai întâi, curățați și spălați bine toate legumele. Apoi, trebuie să vă ocupați de ciolan. Acesta se pârlește mai întâi, fiindcă mai poate avea peri. Se fierbe apoi, cu tot cu os, într-o oală încăpătoare, la foc iute. Apa trebuie să treacă 2-3 degete deasupra lui. Această operațiune va dura 2-3 ore. Nu îl fierbeți până se destramă carnea, el va mai fierbe și în fasole! Îl puteți fierbe și la oala sub presiune, pentru a scădea timpul de gătire. Nu puneți sare, deoarece ciolanul este sărat de obicei. După ce a fiert, scoateți carnea și tăiați-o bucăți, dar păstrați apa, o veți folosi la iahnie.

Între timp fierbeți fasolea, în cel puțin două ape. După primul sfert de oră, aruncați prima apă. Ajută dacă adăugați o linguriță de bicarbonat, va fierbe mai repede. Totu;i, nu o fierbeí complet, va mai fierbe și împreună cu legumele și carnea. Legumele tăiate cubulețe se călesc în puțin ulei, iar bulionul se desface în puțină zeamă de la ciolan. Acesta se adaugă peste legumele călite din tigaie, unde veți pune și cimbrul, chimenul, boiaua, frunzele de dafin și usturoiul.

Apoi, turnați acest amestec peste fasolea în care, la ultima fierbere, ați pus zeama de la ciolan. Adăugați și carnea și amestecați bine. Se dă focul mic, se potrivește de sare și de piper și se mai lasă pe aragaz minimum 30 de minute, cu oala acoperită. Vă sugerăm să băgați iahnia în cuptor. Se va rumeni mai frumos.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton