Preparate din pește, de Florii. Rețetă de plachie de crap, la cuptor

 Lupescu Anca
.

Plachia de pește este o mâncare cel mai probabil de origine grecească, împământenită în țara noastră mai întâi în bazinul Dunării, în sud. În gastronomia Greciei chiar există preparatul plaki, denumind atât un preparat asemănător cu ceea ce numim noi înșine plachie, cât și 'gigandes plaki', un preparat din fasolea gigandes atât de iubită de greci, pregătită cam în același mod, cu multe legume, mai ales ceapă, apoi coaptă pe îndelete la cuptor.

Ai nevoie de:

  • 6 bucăţi mărișoare de crap
  • 4 cepe (450 de grame de ceapă gata curățată, tocată cubulețe)
  • 2 ardei mari, tocați cubulețe – 300 de grame de ardei cântărit gata curățat
  • 4 căţei de usturoi, feliați fin
  • 400 de grame de roșii în bulion sau 1-1,5 kg. roșii proaspete, opărite și curățate de pieliță
  • 150 ml. vin alb
  • 30 ml. ulei
  • 2 foi de dafin
  • sare și piper după gust
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat

Se pornește cuptorul și se încinge la 180°C. Pe plită, se încinge pe foc mediu o tigaie, se adaugă ½ din ulei, apoi ceapa și usturoiul. Se presară cu 1 praf de sare, se reduce focul și se călește ceapa pe foc până devine ușor translucidă.

Se adaugă ardeiul și se călesc legumele în continuare încă 7-8 minute, pe foc mic. Nu le scăpăm din ochi, nu dorim să se rumenească, doar să se înmoaie.Advertising

Se adaugă roșiile mărunțite, cu tot cu bulion. Se aduce totul în clocot și apoi se adaugă și vinul și foile de dafin. Se fierbe sosul 10-15 minute.

Se unge cu ulei o tavă recomandată pentru cuptor, de o mărime suficientă ca să încapă bucățile de crap, fără să le suprapunem, dar nici să nu rămână mult loc gol în jurul lor.  Se așează în tavă bucățile de pește.

Se asezonează cu sare și piper sosul din tigaie și se toarnă tot conținutul tigăii peste peștele din tavă. Se ridică ușor fiecare bucată de pește, așa încât legumele și sosul să pătrundă și pe dedesubt de acestea, apoi se nivelează bine.

Plachia se dă la cuptorul preîncins la 180°C timp de 45-50 de minute, până se rumenește frumos la suprafață. Se presară la final cu pătrunjel verde tocat.

Sursa: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/peste-fructe-de-mare/plachie-de-crap-reteta-video-pas-cu-pas.html

Nu ratați nici aceste rețete de zacusca de peste, pe care să le pregătești pentru iarnă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton