Aceste plăcinte cu cartofi și mijdei de usturoi sunt ideale pentru perioada de post. În plus, sunt sățioase și ușor de făcut. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pe care cu siguranță le ai în casă. Cartofii sunt o sursă de energie foarte bună și sunt sățioși. În plus, poți pregăti aceste plăcinte și în varianta dulce, cu gem sau chiar ciocolată neagră și vor fi tot de post.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Pentru a face plăcinte cu cartofi de post vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 gr faina alba 000
- 300 ml apa calduta
- 1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita zahar
Umplutura
- 1 kg cartofi
- 6-7 linguri ulei
- piper
- sare
Mujdei
- 5-6 catei usturoi
4 lingurite ulei
sare, piper
1 lingurita boia - ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine.
In acest timp preparam umplutura: se fierb cartofii taiati cubulete; se scurg de apa si apoi se sfarma ca si pentru piure; adaugati incet uleiul pana cartofii se leaga; condimentati cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
Pregatiti mujdeiul: striviti cateii de usturoi si frecati-i cu putina sare pana se inmoaie; adaugati apoi uleiul incet ca la maioneza si frecati sa se incorporeze bine, pana se face pasta; adaugati piper si boia si apoi diluati cu cateva linguri de apa.
Serviti placintele unse cu mujdei. Pofta buna!