Paștele este plin de tradiții, iar acest lucru se extinde și la masa de prânz, motiv pentru care v-am pregătit un meniu pentru masa de Paște. De la tradiționala pască, la celebrele ouă umplute și friptura de miel nelipsită de pe mesele românilor de Paște, aceste rețete adună toate bunătățile pe aceeași masă.
Aperitive
Ouă umplute
- 6 ouă mari fierte tari
- 1/4 cană de maioneză
- 1 linguriță de muștar, galben sau Dijon
- 1/2 linguriță de oțet alb, plus mai mult pentru colorantul alimentar
- Sare, după gust
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Decojiți ouăle fierte tare și tăiați-le în jumătate pe lungime. Transferați gălbenușurile într-un castron mare și puneți albușurile la frigider până când sunteți gata să le umpleți.
Zdrobiți bine gălbenușurile cu o furculiță, adăugați maioneza, muștarul și 1/2 linguriță de oțet. Se amestecă bine, apoi se adaugă sare și piper după gust. Puneți umplutura la frigider până când sunteți gata să umpleți albușurile.
Se pune cu lingura umplutura în jumătățile de ouă, apoi se ornează cu boia afumată sau cu ceapă verde tăiată mărunt.
Plăcintă aperitiv
- 1 morcov, curățat de coajă și tăiat în cubulețe mici
- 1 ceapă, tăiată mărunt
- 2 tije de țelină, tăiată felii subțiri
- 40 g unt, plus untul suplimentar pentru ungere
- 4 linguri de făină d
- 400 ml de lapte
- Un vârf de cuțit de sare kosher
- Un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat
- 200 g legume proaspete amestecate, cum ar fi mazăre, fasole și buchețele de broccoli
- 2 linguri de frunze de pătrunjel, tocate mărunt
- 100 g de șuncă tăiată în cuburi
- 1 pachet de aluat pufosd
- 1 ou mare, bătut
Folosind puțin din unt, ungeți o tavă de plăcintă adâncă. Puneți puțină apă într-o cratiță mică la foc mediu, adăugați morcovii tăiați cubulețe și fierbeți timp de 3 minute pentru a-i înmuia. Se strecoară și se țin deoparte.
Rețetă de salată șuba cu pui. Preparat delicios
Într-o cratiță mare, se topește untul și se adaugă ceapa și țelina tocate. Se prăjește ușor la foc mediu și ușor timp de 5 minute pentru a se înmuia.
Adăugați făina în cratiță și amestecați bine, gătiți timp de 2 minute, apoi adăugați încet laptele, câte un strop pe rând. Se amestecă bine între fiecare adăugare.
Se adaugăsarea și piperul. Se amestecă până când sosul s-a îngroșat până la consistența smântânii. Se adaugă jumătate din oul bătut și se amestecă bine.
Adăugați morcovii și amestecul de legume în sos și amestecați, gătind pentru încă 5 minute.
Se îndepărtează de pe foc și se lasă să se răcească puțin. Sosul nu trebuie să fie rece, așa că 10 minute ar trebui să fie suficient. După ce s-a răcit, adăugați pătrunjelul și bucățile de șuncă.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Așezați aluatul pe o suprafață de lucru ușor tapetată cu făină și tăiați două bucăți pentru a tapeta forma și pentru a acoperi plăcinta, sau două cercuri care să se potrivească plăcintei.
Se tapetează baza vasului de servit ales cu o bucată de aluat și se umple cu sosul de șuncă și legume.
Ungeți marginile vasului cu oul bătut și așezați capacul deasupra. Presați ușor, apoi încrețiți marginile cu degetele sau cu marginea unei furculițe pentru a sigila plăcinta. Faceți o gaură mică, de mărimea unei monede, în centrul plăcintei și apoi ungeți toată suprafața cu oul bătut rămas.
Se coace în centrul cuptorului încins timp de 25-30 de minute, până când aluatul este auriu și a crescut, iar sosul bolborosește.
Bruschete cu roșii și oțet balsamic
- Baghetă franțuzească- tăiată în felii și unsă cu ulei de măsline și praf de usturoi
- roșii
- ceapă roșie
- usturoi
- busuioc proaspăt
- ulei de măsline
- Sare și piper
- oțet balsamic
Acesta este un aperitiv italian ușor de preparat, pâine prăjită acoperită cu roșii, ceapă, usturoi, busuioc și ulei de măsline.
Tăiați pâinea felii groase și ungeți-le cu ulei de măsline apoi cu praf de usturoi. Puneți-le la cuptor la 200 de grade până s-au rumenit.
Într-un bol, tocați roșiile mărunt, fără miez, adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul ras, ulei de măsline, sare și piper și oțet balsamic.
Rețetă de prăjitură cu mascarpone și fructe. Un deliciu!
Cu o lingură, luați din amestecul de roșii și adăugați-l peste pâinea prăjită. Presărați busuioc la final și serviți.
Fel principal
Friptură de miel cu cartofi și legume la cuptor
- 1,8 kg de pulpă de miel dezosată parțial
- 5 căței de usturoi, tăiați în felii
- câteva crenguțe de rozmarin
- câteva crenguțe de cimbru, plus câteva în plus pentru a servi
- 50 g de unt
- 2 cepe mari, tăiate felii subțiri
- 2 kg de cartofi mari
- 300 g de morcovi
- fasole verde
Se încălzește cuptorul la 190C. Se taie mici buzunare în pielea și carnea mielului, străpungând-o cu vârful unui cuțit ascuțit. Umpleți fiecare buzunar cu o felie de usturoi, folosind 3-4 dintre căței, și câteva frunze de rozmarin. Se mai umplu câteva în interiorul mielului, cu puțin cimbru, acolo unde este osul. Se condimentează bine și se pune într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu.
Se topește jumătate din unt într-o tigaie mare. Prăjiți ceapa, amestecând frecvent, până se înmoaie și devine aurie. Se răstoarnă ceapa într-o tavă mare. Se adaugă peste ceapa din tavă cartofii, morcovii, restul de usturoi și ierburi (tocate), unt și câteva condimente.
Cum să faci mascarpone de casă. Rețetă simplă
Descoperiți atât mielul, cât și tava cu legume după 45 de minute, o oră și mai gătiți încă 45 de minute, până când cartofii sunt aurii și gătiți până la capăt. Lăsați mielul să se odihnească timp de 15 minute înainte de a-l tăia. Lăsați cartofii în cuptor (acoperiți dacă încep să se rumenească prea mult) până când sunteți gata de servire.
Serviți cu fasole verde la aburi.
Pulpă de miel gătită lent
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1,3 kg de picior de miel dezosat, legat
- 30 g de unt nesărat
- 2 linguri de făină simplă
- 300ml de supă
- 200 ml de vin roșu
- 2 cepe roșii, tăiate în felii
- 2 căței de usturoi, tăiați în felii
- 5 crenguțe de cimbru
- 5 crenguțe de rozmarin
- piure de cartofi și legume la aburi, pentru a servi
Încălziți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă. Adăugați mielul și rumeniți-l pe fiecare parte timp de 4-5 minute. Dați focul mic. Topiți untul într-o cratiță până când face spumă, apoi amestecați făina. Încorporați treptat supa până când se încorporează, adăugați vinul și aduceți la fierbere. Se dă deoparte.
Puneți ceapa, usturoiul, cimbrul și rozmarinul în slow cooker și așezați mielul deasupra. Turnați sosul. Puneți capacul și gătiți timp de 8 ore sau până când este moale și fraged.
Scoateți mielul și așezați-l, acoperit, pe o farfurie. Strecurați lichidul într-o cratiță și fierbeți-l până când se îngroașă ușor. Serviți mielul tăiat în felii groase sau mărunțit (va fi destul de moale) cu piure de cartofi, legume verzi și sosul.
Carne de miel gătită încet cu ceapă și cimbru
- o jumătate de pulpă de miel (aproximativ 1,25 kg)
- 1 kg de ceapă (aproximativ 4 cepe mari)
- o mână de crenguțe de cimbru
- 300 ml de vin roșu
- o mână mare de pătrunjel
În primul rând, pregătiți mielul. Se încălzește cuptorul la 160C/. Se șterge carnea pe toată suprafața și se condimentează bine. Încălziți 3 linguri de ulei de măsline într-o tavă/tigaie mare și rezistentă la cuptor, adăugați carnea și prăjiți-o pe toate părțile la foc destul de mare timp de aproximativ 8 minute, întorcând-o până când este uniform și bine rumenită. Se scoate pe o farfurie.
Tăiați ceapa în felii subțiri. Adăugați-o în tigaie și prăjiți-o timp de aproximativ 10 minute, până când se înmoaie și se rumenește. Adăugați câteva crenguțe de cimbru și gătiți încă aproximativ un minut. Se asezonează cu sare și piper.
Citește și: Tiramisu cu fructe de pădure.Cea mai simplă rețetă
Așezați mielul peste ceapă, apoi adăugați vinul. Acoperiți bine. Se dă la cuptor timp de 3 ore.
Pentru finisare, desprindeți frunzele de la 2 crenguțe de cimbru și tocați-le împreună cu pătrunjelul. Presărați deasupra înainte de servire.
Desert
Pască
- 600 g de făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 300 ml lapte cald
- 100 g zahăr
- 2 gălbenușuri de ou
- 150 g unt
- Coaja de la 1 lămâie
- Coaja de la 1 portocală
- Extract de vanilie
- Un vârf de cuțit de sare
- Umplutură de brânză
- 400 g brânză de vaci
- 2 ouă
- 80 g zahăr
- 20 g făină
- 75 g stafide
- 1 linguriță de aromă de rom
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte pentru ungere
Într-un bol mic, adăugați drojdia, 1 linguriță de zahăr, 3 linguri de lapte și aproximativ 2 linguri de făină. Amestecați până când obțineți un amestec ca o pastă. Se lasă să crească timp de 10-15 minute într-un loc cald.
Într-un castron, cerneți făina, apoi adăugați toate ingredientele, inclusiv amestecul de drojdie pe care l-ați pregătit. Nu adăugați sarea peste amestecul de drojdie – sarea reduce rata de creștere a drojdiei.
Cu ajutorul unei spatule, combinați toate ingredientele, apoi începeți să frământați aluatul. Îl puteți frământa manual sau cu un accesoriu special pentru malaxor. Procesul ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute – ar trebui să obțineți un aluat neted și ușor lipicios.
Citește și: Rețeta de Pavlova a lui Dan Cruceru.Cu acest desert și-a cucerit soția
După ce ați frământat aluatul, acoperiți-l cu o folie de plastic și lăsați-l la temperatura camerei până când își dublează volumul. Ar trebui să dureze aproximativ 1 oră.
Între timp, preparați umplutura de brânză: adăugați toate ingredientele într-un castron și amestecați pentru a le combina.
Preîncălziți cuptorul la 160°C .
Când aluatul a crescut, împărțiți-l în 2.
Luați o bucată și așezați-o într-o tavă de 28 cm, unsă cu unt și acoperită cu hârtie pergament, apoi presați-o cu degetele până când acoperă tot fundul tăvii.
Împărțiți cealaltă jumătate de aluat în 2 și formați două corzi subțiri, de aproximativ 50 cm lungime.
Împletiți cele două frânghii și formați un cerc etanș, de aceeași dimensiune cu forma, apoi puneți cercul împletit în tavă.
Turnați umplutura de brânză în mijlocul aluatului împletit.
Bateți gălbenușul de ou, amestecați-l cu laptele, apoi ungeți pasca cu acest amestec.
Coaceți pasca la 160°C (320°F) timp de aproximativ 40-50 de minute, până când brânza este închegată și aluatul este auriu-maroniu.
Se lasă să se răcească complet înainte de a o tăia în felii.
Pască cu ciocolată fără blat
- 1 cană de biscuiți cu cacao
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de unt, topit
- 2 căni ciocolată mărunțită
- 2 pachete de cremă de brânză, înmuiată
- 3/4 cană de zahăr
- 2 linguri de făină
- 2 ouă mari, la temperatura camerei, ușor bătute
- 1 linguriță de extract de vanilie
Într-un castron mic, combinați firimiturile de biscuiți și zahărul; amestecați cu untul. Presărați pe fundul unei forme de tort cu margini detașabile unse cu unt; lăsați deoparte. În cuptorul cu microunde, topiți ciocolata; amestecați până la omogenizare. Dați deoparte.
Într-un castron mare, bateți crema de brânză, zahărul și făina până la omogenizare. Adăugați ouăle; bateți la viteză mică doar până când se combină. Se adaugă vanilia și ciocolata topită până se amestecă. Se toarnă umplutura peste blat.
Coaceți la 180 de grade timp de 40-45 de minute sau până când centrul este aproape închegat. Se lasă să se răcească timp de 10 minute. Treceți cu grijă un cuțit în jurul marginii tăvii ; mai lăsați-o la rece încă 1 oră. Se dă la frigider peste noapte, apoi se servește.
Citește și: Rețetă de plăcintă cu spanac și orez.Simplă și gustoasă
Chec cu banane și nuci
- 125 g de unt moale
- 75 g de zahăr pudră
- 50 g de zahăr brun
- 3 ouă medii
- 2 banane mari și coapte, pasate
- 50 g de iaurt natural
- 200 g de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 50 g de curmale fără sâmburi, tocate (aproximativ 10)
- 50 g de nuci tocate
- Pentru sosul de caramel
- 100 g de zahăr brun
- 25 g de unt , tăiat în cuburi
- 100 ml de smântână lichidă
Încălziți cuptorul la 160C. Ungeți cu unt și tapetați o formă de chec cu hârtie de copt.
Bateți untul și ambele zaharuri într-un castron timp de 5 minute cu un mixer electric până când devin foarte pufoase. Bateți ouăle, banana și iaurtul într-un castron separat până când devin aproape netede, apoi amestecați-le cu mixerul de unt și zahăr.
Încorporați făina și praful de copt până când se combină, apoi încorporați curmalele și nucile, dar și bucățile de ciocolată mărunțite. Se pune cu lingura în formă, se netezește deasupra și se coace timp de 1 oră-1 oră și 15 minute, până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
Se lasă să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi se scoate cu ajutorul hârtiei de copt.
Citește și: Rețetă de zacuscă țărănească de vinete
Între timp, preparați sosul de caramel. Puneți zahărul într-o tigaie cu bază groasă și topiți-l la foc mediu-mic până când devine maro auriu deschis și lichid – nu amestecați, doar înclinați tigaia pentru a topi zahărul.
Încorporați cu grijă untul până când se omogenizează, apoi turnați încet smântâna și aduceți totul la fierbere. Amestecați până când sosul este neted și strălucitor. Se toarnă într-un bol termorezistent, se acoperă și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Când serviți, tăiați o felie de chec și presărați sosul de caramel deasupra. Puteți servi cu frișcă sau fructe proaspete.
Nu uita să ai pe masă ouă roșii, ceapă verde și puțin drob, dar și un vin roșu, ideal pentru friptura de miel. Paște fericit!
Sursa foto: Shutterstock.com