Smochinele au fost asociate cu sănătatea și prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Ele sunt legate simbolic de Demeter, zeița greacă a agriculturii și a fertilității, și erau oferite zeului Bacchus în Roma antică.
Despre smochine
Smochinele sunt, din punct de vedere tehnic, o colecție de flori inversate care, dacă ar fi lăsate în pace, ar înflori din interior spre exterior. Ele cresc în mod obișnuit în zona mediteraneană și în Orientul Mijlociu – locații calde, însorite și uscate o mare parte a anului.
Înainte ca zahărul să devină popular, smochinele erau folosite în mod obișnuit pentru a îndulci deserturile. Astăzi, pe măsură ce oamenii încep să se îndepărteze de zaharurile rafinate, mulți se întorc la smochine pentru a oferi o alternativă mai sănătoasă.
Beneficii pentru sănătate
Smochinele satisfac pofta de dulce, oferind în același timp și multe beneficii importante pentru sănătate. De fapt, chiar dacă nu cauți să îți satisfaci pofta de dulce, ai putea beneficia de adăugarea smochinelor în dieta ta.
Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale consumului de smochine.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Reduce tensiunea arterială ridicată
Tensiunea arterială ridicată, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, poate duce la complicații precum boli de inimă și accident vascular cerebral. Un factor care duce la hipertensiune arterială este un dezechilibru de potasiu cauzat de consumul de prea mult sodiu și prea puțin potasiu.
Smochinele sunt un aliment bogat în potasiu și pot ajuta la corectarea acestui dezechilibru. Între timp, nivelurile ridicate de fibre din smochine pot ajuta la eliminarea excesului de sodiu din sistem.
Îmbunătățesc digestia
Problemele digestive variază de la constipație la diaree. La ambele capete ale spectrului, creșterea aportului de fibre poate ajuta. În plus față de conținutul lor ridicat de fibre, totuși, smochinele ajută digestia într-un alt mod. Ele sunt o sursă excelentă de prebiotice, care îmbunătățesc sănătatea generală a intestinului.
Creșterea densității osoase
Smochinele sunt o sursă bună atât de calciu, cât și de potasiu. Aceste minerale pot lucra împreună pentru a îmbunătăți densitatea osoasă, ceea ce poate, la rândul său, să prevină afecțiuni precum osteoporoza.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Studiile sugerează că o dietă bogată în potasiu, în special, poate îmbunătăți sănătatea osoasă. Între timp, calciul este o componentă structurală cheie a oaselor, iar creșterea aportului de calciu s-a dovedit a îmbunătăți structura minerală osoasă la copii și adolescenți.
Nutriție
Un beneficiu major al smochinelor este faptul că sunt un aliment natural fără grăsimi și fără colesterol. Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Calciu
- Fier
- Potasiu
- Magneziu
- Nutrienți pe porție
O smochină medie conține:
- Calorii: 37
- Grăsimi: 0 grame
- Colesterol: 0 miligrame
- Sodiu: 1 miligram
- Carbohidrați: 10 grame
- Fibre: 1 gram
- Zahăr: 8 grame
- Proteine: 0 grame
Dimensiuni porție
Deși smochinele sunt sănătoase cu moderație, este important să reții că o porție este de o smochină medie. Zaharurile din smochine se pot aduna rapid dacă mănânci smochine cu pumnul, iar multe dintre rețetele pe care le vei vedea online cer un număr mare de smochine.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Fii întotdeauna atent la cantitatea de smochine din alimentele pe care le consumi și limitează-te pentru a îți menține un aport general de zahăr scăzut.
Cum se prepară smochinele
Smochinele pot fi consumate cu ușurință proaspete ca o gustare, sau tăiate în jumătate și aruncate într-o salată sau într-un sandviș pentru un plus de crocant și aromă. Cu toate acestea, există, de asemenea, o serie de moduri gustoase de a coace folosind smochinele ca îndulcitor.
O opțiune este să tai smochinele mărunt și să le amesteci în aluat așa cum ai putea amesteca stafidele. Pregătite astfel, smochinele merg de minune în pâine, prăjituri și brioșe.
Batoanele cu smochine pot fi făcute prin gătirea smochinelor tăiate la foc mediu până când acestea sunt moi și umede. Apoi, ele pot fi presate într-o tavă împreună cu alte ingrediente. Obții un baton din care să îți iei energia rapid.
O altă opțiune este să tai smochinele pe lungime, să le asezonezi cu miere și scorțișoară și să le prăjești în cuptor timp de 40 de minute pentru a obține un desert dulce sau o garnitură delicioasă.
Lichior de smochine – Rețetă
- vodcă (sau orice alcool preferi) – 0,5 litri;
- smochine – 150 de grame de proaspete sau 100 de grame de uscate;
- vanilie – 10 grame (1-2 păstăi);
- zahăr (sau miere lichidă) – 25-150 grame (după gust);
- apă – până la 200 ml (opțional pentru a reduce tăria).
Mod de preparare
Taie smochinele bine spălate în felii mici și pune-le într-un recipient pentru infuzie – o sticlă sau un borcan de sticlă.
Adaugă păstaia de vanilie, tăiată în bucăți de 2-3 cm lungime, și 25 de grame de zahăr.
Toarnă baza alcoolică. Se amestecă. Închide bine capacul.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Lasă timp de 7 zile într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Agită o dată pe zi.
Strecoară infuzia rezultată prin mai multe straturi de tifon, îndepărtează păstăile de vanilie, apoi stoarce pulpa de smochine.
Gustă băutura. Îndulcește cu zahăr suplimentar, dacă dorești. Dacă este prea puternică, diluează băutura cu apă.
Cea mai bună opțiune este să fierbi siropul de zahăr: amestecă apa și zahărul într-o cratiță, adu la fierbere, fierbe timp de 3-5 minute la foc mic, apoi răcește la temperatura camerei. În cazul mierii, încălzește soluția nu mai mult de 50 de grade, astfel încât să rămână substanțe utile.
Toarnă lichiorul de smochine finit în sticle și închide ermetic. Se lasă la păstrare timp de 2-3 zile pentru a se stabiliza.
Alimentele care scad pofta de mâncare
Poți folosi acest lichior în prăjituri, ca sirop pentru blat de tort sau la înmuiat pișcoturile din tiramisu. Îl poți bea ca atare sau combinat cu apă minerală.
Sursa foto: Shutterstock.com