Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi. Sezonul rece a venit, așa că această perioadă este perfectă pentru a pregăti murăturile pentru iarnă. Gospodinele se pregătesc de zor pentru a avea cămara plină cu bunătăți, mai ales că pe timpul iernii nu se găsesc legume proaspete.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi. Suntem în plin sezon al pregătirilor și conservelor pentru iarnă și este indicat să știm cum să alegem varza pe care o vom pune la murat, la butoi. Rețeta pe care ți-o propunem va garanta că varza se păstrează foarte bine și va fi chiar la fel de gustoasă ca la început.
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi. Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită pentru prepara varză murată la butoi, ci trebuie să urmezi doar câțiva pași simpli pentru a obține un preparat cu un gust delicios, la fel ca la mama acasă.
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi: ingrediente pentru un butoi de 60 de litri
- aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
- 30 litri apă
- 30 linguri sare mare
- o legatură mărar uscat cu tot cu tulpini
- 1/4 sfeclă roșie
- 2-3 ardei iuți
- 10 – 15 foi de dafin
- 20 frunze de vișin
- un plic de pikant fix
- două linguri cimbru uscat
- o legatură de frunze de țelină
- 25-30 boabe de piper
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi: mod de preparare
Pentru ca varza să se mureze bine, trebuie să știm să o alegem. Varza trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foile subțiri. Leguma se pune în butoi, după care preparăm saramura. Astfel, la fiecare 10 litri de apă folosiți, se adaugă și câte 500 de grame de sare grunjoasă.
Citește și: Rețete pentru salată bulgărească cu și fără ardei copt
Citește și: Rețetă de varză tocată la murat. Perfectă pentru iarnă
Citește și: Cum a slăbit Andreea Marin. Trei rețete dietetice, dar delicioase
Citește și: Raluca Podea a dat-o iar în judecată pe Brigitte Pastramă. De la ce a pornit scandalul
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi. Se umple o oală mare cu apă și se încălzește la aproximativ 40-45 grade. La fiecare litru de apă, se pune câte o lingură plină de sare. Apoi se adaugă celelalte condimente și se încălzesc alte oale cu apă până ce butoiul este aproape plin. Gospodinele susțin că trebuie să mai rămână aproximativ 7-8 centimetri până sus. În butoi nu vor intra toate verzele, așa că cele care rămân se îndes pe rând, până când butoiul se va umple până sus.
Cum să faci cea mai gustoasă varză murată la butoi. Peste verze se așază ceva greu, pentru ca acestea să fie acoperite de lichid. Se folosește un fund de plastic sau capacul butoiului. După acest proces, urmează pitrocirea verzei, o dată sau de două ori pe zi. Butoiul cu varză murată trebuie să stea la temperatura camerei, pentru a fermenta.
Cum să scoți corect varza murată din butoi
Apoi, la două săptămâni de la punerea verzei la murat, se dizolvă puțină zeamă de butoi cu plicul de pikant fix, apoi se toarnă peste varză. Butoiul se dă apoi la răcoare, iar din când în când se mai pitrocește varza. După care se introduce în butoi, cât mai adânc posibil, un furtun subțire, apoi trebuie să sufli în el timp de câteva minute.
Atunci când se scoate varza, trebuie să ai mare grijă. Trebuie să le scoți pe rând, având grijă ca celelate să fie bine acoperite.
Sursa: avantaje.ro