Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de la Paște. De Sărbători, românii sunt obișnuiți să aibă mesele pline și întotdeauna după încheierea festinului rămân mâncarea, mult prea multă, ajunge la gunoi… Iată trei rețete simpe și super gustoase în care ingredientul principal e cozonacul uscat!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de la Paște. Cu siguranță, fiecare dintre noi s-a lovit, de-a lungul timpului, de problema mâncării care a ajuns la coșul de gunoi după Sărbători. Și asta pentru că noi, românii, suntem obișnuiți să avem masa plină în momentele festive. Cum cozonacul, un desert foarte apreciat, se usucă destul de repede, iată cum îl puteți include în rețete care vor face deliciul tuturor!
Cum poți folosi cozonacul uscat. Budincă de cozonac cu brânză, stafide și bezea
Cozonacul uscat rămas de la Paște este perfect dimineața, alături de o cacao cu lapte, dar există și alte variante delicioase cu care vă puteți surprinde familia și prietenii. Una dintre ele este budinca de cozonac. Iată cum se face și de ce ingrediente aveți nevoie!
Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos
Citește și: Rețetă de ardei iute murat
Citește și: Rețetă de supă cremă de ardei copți
Citește și: Rețeta de lava cake a lui chef Florin Dumitrescu
Citește și: Rețetă de păsat cu lapte
Ingrediente
- 500 g cozonac
- 100 g unt
- 400 g brânză de vaci
- 250 g smântână
- 5 ouă
- 100 g zahăr
- 150 g stafide
- un praf de sare
- vanilie, rom
- pesmet și unt pentru tapetat forma
Se taie mărunt cozonacul, iar untul se topește într-o tigaie mai înaltă. Se adaugă bucățile de cozonac, pentru a se îmbiba cu untul și a se rumeni. Se amestecă cinci gălbenușuri și două albușuri cu brânza (celelalte trei albușuri se păstrează pentru bezea), iar apoi se adaugă esențele, smântâna și stafidele.
Apoi, se adaugă și bucățile de cozonac și se încorporează în crema de brânză. Se toarnă compoziția în tava tapetată cu unt și cu pesmet.
După aceea, se prepară bezeaua. Albușurile se mixează spumă cu praf de sare, iar când spuma e tare se adaugă zahărul și se mixează până devine lucioasă. Apoi, se așază peste compoziția din tavă și se nivelează, astfel încât budinca să fie acoperită.
Budinca se lasă 30 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se poate servi caldă sau rece.
Trufe false
Cum poți folosi cozonacul uscat rămas de la Paște. Dacă ți s-a uscat cozonacul rămas după Sărbători, tot ce ai nevoie e puțin puțin unt, gem de prune, cacao.
Cum se fac trufele false
Cozonacul se fărâmițează cu mâinile, iar apoi îl amesteci cu untul topit și cu gemul de prune. Poți folosi și magiun de prune dacă este cozonacul prea dulce. Apoi formezi biluțe cu palmele umezite, pe care le tăvălești prin cacao.
Dacă vrei să arate mai festiv, poți tăvăli bilele de cozonac prin bombonele colorate sau prin nucă de cocos, iar apoi și înfige-le în bețe pentru frigărui!
Souffle
Cum poți folosi cozonacul uscat. O altă rețetă super simplă și rapidă, care nici nu necesită multe ingrediente, dar este extrem de gustoasă, e souffle-ul, un preparat cu textură fină, care va fi apreciat de toți membrii familiei.
Ingrediente
- 500 g cozonac (în funcție de mărimea tăvii)
- 3 ouă
- 250 ml lapte
- 50 g unt
- 100 g zahăr
- 100 g stafide
- scorțișoară
Unge cu unt o tavă și așază în ea feliile de cozonac. Separat, într-un castron, bate ouăle cu zahăr și toarnă laptele rece. Adaugă și stafidele și scorțișoara în această compoziție, apoi răstoarnă în tavă, peste cozonac, acoperind toată suprafața. Dă tava la cuptor pentru circa jumătate de oră. Se consumă rece!