Cozonac pufos cu nucă și cacao. Cea mai simplă rețetă de cozonac

 Lupescu Anca
.

Aluatul de cozonac cu smantână este unul extrem de pufos iar cozonacul este delicios și se păstrează proaspăt mai multă vreme. Poate părea ciudat să folosești smântână într-un cozonac, dar rezultatul îți va schimba părerea.

Pentru aluat:

  • 700 g făină 000
  • 35 g zahăr tos
  • 35 g drojdie proaspătă sau 12 g drojdie uscată
  • 300 ml lapte călduț
  • 250 g smântână grasă
  • 3 galbenușuri
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 120 g zahăr pudră
  • 1 llingură de coajă rasă de lămâie
  • 8 g sare
  • ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat

Pentru umplutură:

  • 600 g nucă
  • 25 g cacao pudră
  • 200 lapte
  • 250 zahăr
  • ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g stafide sau merișoare uscate
  • un praf de sare
  • 1 lingură coajă de portocală confiată

Pentru decor:

  • 1 ou pentru uns

Pui laptele cald într-un bol, drojdia, 2 linguri de făină și 30 de grame de zahăr. Amestecă și lasă la crescut măcar 10 minute. Adaugă zahărul pudră, untul și gălbenușurile și amestecă bine.

Pune smântâna și ai grijă ca toate ingredientele pe care le folosești să fie la temperatura camerei. Pune sare, arome și coaja de lămâie.

Adaugă făină și amestecă. Frământă aluatul pe blatul de lucru apoi pune-l într-un bol și acoperă-l cu un prosop de bucătărie și lasă-l la crescut măcar o oră.

Pentru umplutură, pune toate ingredientele într-o cratiță și dă-le un clocot.

Lasă umplutura să se răcească apoi împarte aluatul în 4. Întinde două fâșii pe care le ungi cu umplutura. Rulează-le apoi împletește-le și pune-le în formă. Lasă-le la crescut încă 30 de minute apoi pune-le la cuptor la temperatură medie pentru 40-50 de minute.

Sursa: savoriurbane.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton