Ce este sosul Bechamel și cum se face. Rețeta simplă

 Lupescu Anca
.

Sosul bechamel este un sos alb și stă la baza mai multor sosuri. Din el se poate face sos de brânză, sos bearnaise, sos de ciuperci, sos de hrean sau sos Meunière. Bechamelul este făcut din lapte, unt și făină, la care se adaugă sare, piper și nucșoară. În plus, el se folosește și la lasagna, pentru a o închega și a îi da cremozitate, alături de brânză.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Conform Larousse Gastronomique' sosul este numit după marchizul de Béchamel', deși numele exact al acestuia era Louis de Bechameil, marchiz de Nointel (1630-1703). Sosul este, se pare, o îmbunătățire a unui sos similar, mai vechi, provenit din Toscana, numit salsa colla', care a fost adus în Franța de regina Catherine de Medici (soția lui Henric IV), sau mai bine zis de bucătării acesteia.

Sosul Bechamel a apărut prima oară sub acest nume în Le Cuisinier Français', în 1651 publicat de François Pierre La Varenne (1615-1678), bucătarul șef al marchizului de Uxelles, Nicolas Chalon du Ble. Aflat la baza bucătăriei franceze, volumul Le Cuisinier Français' a reușit să strângă 30 de ediții în 75 de ani.

Se pare că la origine sosul era un Veloute preparat cu fond de vițel și îmbogățit cu smântână.

Rețeta să standard aparține lui Auguste Escoffier și a fost prezentată în Saulniers Repertoire'. Ea sună astfel: Rântaș alb umezit cu lapte, sare, ceapă împănată cu cuișoare (onion pique), gătit 20 de minute.'

Ingrediente pentru sosul Bechamel

  • 100 g unt gras min. 80%
  • 100 g faina
  • 1 L lapte fierbinte (eu am incercat si cu lapte rece si iese ok)
  • sare, piper macinat, nucsoara rasa

Se pune laptele la fiert. Se pune untul într-o craticioara pe foc potrivit. După ce untul se topește, se adaugă făina. Se amestecă bine cu un tel în formă de pară sau cu lingura de lemn, pentru ca toată făina să se impregneze bine cu grăsime.

Citește și: Bianca Drăgușanu, adevărul despre imaginile în care merge pe mijlocul străzii, printre mașini: „M-am dat jos, terorizată'

Citește și: Bianca Drăgușanu, noi dezvăluiri despre Alex Bodi: „Mă ținea cu forța în casă, am fugit cu ajutorul menajerei'

Citește și: Bianca Drăgușanu i-ar fi fost mai întâi amantă, apoi iubită lui Alex Bodi. Afaceristul iese la atac: ‘Am găsit-o leșinată în casă’

Se amestecă repede, până la completa încorporare a untului în făină, fără, însă, a o rumeni. Amestecăm în acest fel până când se gătește făina.

Se toarnă în crăticioară, amestecând continuu și energic, laptele fierbinte. Dacă se fac cocoloașe, poți trece tot sosul printr-o sită la final.

Se amestecă în continuu, pe toată durata de fierbere. Apoi, după ce s-a îngroșat, se potrivește de sare, piper și nucșoară.

Sursa foto: https://savoriurbane.com/sos-alb-bechamel-reteta-larousse-gastronomique/

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton