Ce este samosa și cum poți să o pregătești la tine acasă

 Lupescu Anca
.

Samosas sunt produse de patiserie din India și Pakistan, umplute cu diverse ingrediente. Aluatul este adesea un amestec tradițional de apă cu făină de grâu, umplut apoi cu mâncare gătită sau fiartă. Samosas sunt umplute cu curry de legume, orez și cartofi, precum și carne tocată sau pește. Acestea vor fi îmbinate în triunghiuri și prăjite in grăsime încinsă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Ele sunt adesea servite ca aperitiv sau pe stradă ca fast food.

Denumirea samosa își are originea în cuvântul persan „sanbosag', ce înseamnă „triunghiuri drăguțe'. Există multe țări, din Africa de Nord până în vestul Chinei, care au propria versiune a pachețelului de aluat crocant cu umplutură, dar samosa este cea mai cunoscută și cel mai des preparată. 

În India, samosa nu este la fel peste tot. Umplutura, amestecul de condimente și garniturile ce o însoțesc depind de ingredientele și tradițiile locale. În Mumbai, de exemplu, un burger samosa (cunoscut și ca samosa pav) este o samosa servită în ladi pav (pâine) și este considerat mâncare de stradă. În Punjab însă, samosa va fi însoțită de channa masala (curry cu năut). În nord, aluatul este deseori umplut cu carne tocată, în timp ce în sud, umplutura va mai degrabă vegetariană și iute.

Chiar și modul în care este împăturit aluatul poate varia de la regiune la regiune dar, în orice variantă, nicio reuniune de familie nu este completă fără samosa.

Rețetă samosa cu legume:

Pentru aluat
350 g faina
2 linguri de ulei
175-200 ml apa

Pentru umplutura
4 cartofi
1 ceapa
1 morcov
2 catei de usturoi
1 lingura de ulei
1/4 lingurita ghimbir pudra
1 lingurita curcuma
1 lingurita curry
coriandru verde
sare
ulei pentru prajit

Mod de preparare rețeta samosa

Se fierb cartofii. Se prepara un aluat elastic din apa, ulei si faina. Adaugati apa treptat, cantitatea s-ar putea sa difere, in functie de calitatea fainii.

Se lasa deoparte 15 minute, acoperind bolul cu o folie alimentara.
Cartofii fierti, ceapa si morcovul se dau pe razatoare sau se taie marunt.

Legumele se calesc in ulei, apoi se adauga usturoiul taiat marunt.
Se adauga ghimbirul, curcuma, curry si sarea.

Se amesteca bine, iar dupa ce se ia de pe foc se adauga coriandrut taiat marunt. Aluatul se imparte in bucati de marime egala. Se ia fiecare bucata si se intinde sub forma de oval, care se taie in doua. Se ia o bucata si se intinde in palma. Se ruleaza sub forma de con. Se pune umplutura cu o lingurita.

Citește și: De ce s-au despărțit Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman. Mesajul actorului lămurește tot:’Ar fi un compromis…’

Citește și: Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman s-au despărțit, după 9 ani de relație:Ajunsesem să nu mai funcționăm

Citește și: Lora, declarații dureroase la un an de la moartea mamei sale:„M-a lăsat să-mi trăiesc greșelile. Nu am să uit niciodată când…/ EXCLUSIV

Se inchide capatul de sus. Se continua cu restul bucatilor de aluat. Se prajesc pe ambele parti in ulei fierbinte. Se scot si se lasa sa se scurga de ulei.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton