Ce este condimentul tarhon și la ce mâncăruri îl poți folosi

 Lupescu Anca
.

Extrem de aromat şi versatil, tarhonul este folosit în bucătăria românească cu precădere la prepararea supelor şi ciorbelor. Pe lângă gustul divin pe care îl dă mâncărurilor, această plantă aromatică este un remediu rapid pentru durerile de dinți.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Răspândit pe arii largi în emisfera nordică, tarhonul este parte din cele patru ierburi fine ale francezilor, alături de pătrunjel, asmăţui şi arpagic. Se găseşte din abundenţă şi la noi în ţară, însă din nefericire bucătăria româneacă nu îi fructifică îndeajuns.

Dacă gospodinele ce se inspiră din bucătăra vestică îl mai folosesc, puţină lume ştie că ceaiul de tarhon este un remediu bun la toate, fiind un tratament naturist exceptional în lupta cu numeroase boli sau infecţii.

Tarhonul tratează afecţiunile digestive

Băut regulat, ceaiul de tarhon este un aliat veritabil al sănătăţii sistemului digestiv. Este de un real ajutor în combaterea constipaţiei, a balonării şi a dispepsiei şi ajută la reglarea metabolismului, prin stimularea secreţiei de sucuri digestive şi activarea unor enzime speciale.

Tratează problemele ginecologice

Prieten al sistemului reproducător feminin, ceaiul de tarhon reglează ciclul menstrual şi ovulaţia, luptând astfel împotriva infertilităţii. În plus, infuzia din aceasta plantă aromatică reprezintă un calmant natural al simptomelor sindromului premenstrual.

Alungă afecţiunile stomatologice

Substantele active găsite în tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale şi dentare şi previn apariţia cariilor. Ceaiul preparat din acest condiment poate fi folosit atât ca antiseptic, cât şi ca agent anestezic în stomatologie.

Întăreşte imunitatea organismului

Iarbă aromatică medicinală cu puternice proprietăţi imunostimulatoare, datorită antioxidanţilor, a compuşilor activi şi a conţinutului ridicat de vitamina C, tarhonul are proprietatea de a întări imunitatea organismului, protejându-l de infecţii.

Tratează insomnia

Ceaiul de tarhon are proprietăţi calmante, ajutând la relaxarea nervilor şi la calmarea stării de agitaţie. Astfel, combate oboseala şi ajută la inducerea stării de somn.

Contraindicaţii

Ceaiul de tarhon este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, precum şi celor care manifestă alergii la substanţele din plante.

La ce mâncăruri poți folosi tarhon

Tarhonul este un condiment folosit pentru a aromatiza mâncărurile pe bază de pui, peşte, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapă, cartofi, praz, conopidă, roşii, morcovi, sparanghel , broccoli, fasole), brânză, orez şi în diverse sosuri. Sosul Bearnaise are la bază această plantă aromatică. De asemenea, se obişnuieşte să se aromatizeze oţetul sau uleiul punând în el o crenguţă de tarhon.

Citește și:

Cristi Borcea a recunoscut că a bătut-o pe Alina Vidican! De ce a vrut să se sinucidă

Bianca Drăgușanu confirmă relația cu Gabi Bădălău: ‘Da, mă mărit’

Cristi Borcea, adevărul despre începutul relației cu Valentina Pelinel: „Nu am avut scrupule. Am fost tot timpul cu ea'

Tarhonul este pus în brânzeturi, iaurturi, în smântână şi diverse sosuri. De exemplu, tarhonul poate fi pus în maioneză pentru a pregăti oule umplute cu maioneză şi somon. Alte sosuri în care se pune tarhon, pe lângă Bearnaise, sunt sosul tartar sau sosul hollandaise .

Planta poate fi pusă în mâncare atât sub formă proaspătă, verde, cât şi sub formă uscată. Din cauza aromei sale destul de puternice, care tinde să domine alte arome, această plantă aromatică trebuie folosită cu măsură. Frunzele proaspete de tarhon au o aromă mai puternică decât tarhonul în stare uscată.

Aroma persistentă a tarhonului face ca acest condiment să fie adăugat în mâncare la finalul preparării acesteia. Se folosesc frunzele verzi pentru aromatizare şi crenguţele înfrunzite pentru decorarea preparatelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton