Ce este babicul, cum se prepară și la ce se folosește

 Mirea Roxana
.

Ce este babicul și cum se prepară. Babicul este un salam picant, făcut din carne de porc, la care se poate adăuga și carne de vită, specific zonei Buzăului. Rețeta de babic a fost adusă pe meleagurile noastre acum sute de ani, de la sud de Dunăre, de către emigranţii bulgari care s-au stabilit în câmpiile din Muntenia.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Ce este babicul și cum se prepară. Buzoienii se mândresc cu salamul picant, denumit babic. Totuși, să nu credeți că babicul nu are o istorie interesantă. Există o legență potrivit căreia însuți Napoleon Bonaparte a fost împresionat de gustul babicului. Atunci când se afla în retragere după campania din Rusia, acesta ar fi înnoptat în casa boierului Vernescu, la Buzău, iar printre preparatele care i-au fost aduse la masă de către starostele sârbilor buzoieni s-a aflat și babicul. Având în vedere că Împăratul a apreciat atât de mult gustul babicului, acestuia i s-au oferit în dar și 20 de babici atunci când a plecat. Napoleon a apreciat foarte mult gestul, așa că i-ar fi scris boierului câteva rânduri de mulțumire.

Ingredientele folosite pentru prepararea babicului de buzău sunt carnea de porc, la care s epaote adăuga și carnea de vită, ardei iute roşu tocat, bulion de ardei, sare, intestin de vită. Pentru bulionul de ardei preparat după reţeta sârbilor grădinari, se folosesc numai ardei kapia, care se lasă la uscat într-un sac, timp de o săptămână. În momentul în care începe să se scurgă zeama din ardei kapia, aceștia se dau prin ciur și, astfel, se obține o pastă concentrată. Babicul poate fi servit ca aperitiv, dar şi ca ingredient la pregătirea ciorbelor de verdeţuri, omletelor, pilafului sau tocanei, potrivit adevărul.ro.

Rețetă de babic – Ingrediente

– 10 kg pulpă de viţel dezosată

– 10 kg pulpă de porc degresată şi dezosată

– 20 linguri boia dulce

– 5-10 boia iute

– sare

– intestin subţire de mânzat

Citește și: Rețetă pentru budincă de dovlecei cu brânză

Citește și: Rețetă de ciorbă de fasole verde.Un deliciu de vară

Citește și: Rețetă de pastă de dovlecei.Delicioasă și ușor de făcut

Citește și: Rețetă de gălbiori murați.Ușor de preparat și foarte gustoasă

Cum se prepară babicul

Încăperea în care se prepară babicul trebuie să fie răcoroasă, bine aerisită şi să nu aibă ferestre în care soarele să bată direct. Dacă ieșe așa cum trebuie, babicul poate fi păstrat chiar și un an de zile într-un loc întunecos și aerisit.

Carnea proaspătă se trece prin mașina de tocat, apoi se lasă la răcit timp de câteva ore într-o covată de lemn. Pentru fiecare kilogra de carne tocată se adăugă 3-4 linguri de boia dulce. Apoi, compoziția trebuie frământată pentru 30 de minute pentru a se lega.

După care, din carnea tocată se formează bulgări cât pumnul și se lasă la odihnit cam 12 ore. Apoi, se reia frământarea și se mai pune sare și boia dulce după gust. După care, iar se fac bulgări și din nou se lasă la odihnit pentru 6-12 ore.

Umplerea intestinului se face cu ajutorul mașinii de tocat, la care se atașează o pâlnie mare. După ce babicul a fost umplut, acesta trebuie legat la capete cu ață rezistență. Apoi, babicii obținuți trebuie călcați cu sucitorul pentru a se elimina bulele de aer, iar membrana se înțeapă cu un ac pe toată suprafața.

Bbaicii trebuie puși între două planșe de lemn, pe care se pun greutăți. După 12 ore trebuie întoarse planşele pe partea uscată, după care se dublează greutăţile. Peste vreo 3 zile, babicul se pune la uscat în pod, urmând ca după vreo 7 zile să poată fi afumat.

Sursa Foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton