Dacă nu ai mâncat până acum castraveți bulgărești, atunci trebuie să încerci această rețetă. Sunt castraveți murați dulci acrișori, micuți și delicioși. Aceste murături se fac destul de ușor, însă ar trebui să faci câteva borcane, pentru că vor dispărea rapid, având în vedere că sunt delicioși.
Castraveți bulgărești. Cum se fac
Ingrediente
- castraveți – 700 gr (aproximativ)
- ceapă
- pătrunjel – 2 – 3 crenguțe
- Boabe de piper negru
- Frunze de dafin – 2 bucăți
- Pentru saramură (pe litru de apă):
- sare – 1 lingură
- zahăr – 3 linguri
- oțet – 100 ml
- Frunze dafin
Mod de preparare
Folosește apă filtrată sau de izvor pentru prepararea saramurii.
Folosește un borcan de trei litri, având în vedere că puțin mai mult de un litru va fi saramură. Prin urmare, ia în considerare acest fapt și ia în considerare aproximativ raportul dintre saramură și castraveți.
Cu 2 – 3 ore înainte de începerea gătitului, se toarnă apă rece peste castraveți. Fă-o mai degrabă într-o găleată sau într-un lighean, astfel încât apa să acopere bine castraveții.
Ce castraveți să folosești
În general, e nevoie doar de castraveți care sunt colectați imediat înainte de începerea acestui proces. Este de dorit ca ei să nu fie mai mari de 10 cm. De asemenea, este mai bine să folosești soiuri pentru murături. Soiurile de salată pentru această metodă de conservare nu vor funcționa.
Citește și: Ce este Dieta Balerinei, cu care Monica Tatoiu slăbește 1 kg pe zi:’În primele două zile te doare capul’
Dacă ai proprii castraveți, e ideal. În acest caz, știi exact când sunt proaspăt culeși.
Inițial, castraveții crocanți și proaspeți vor rămâne așa și atunci când sunt conservați. Cei moi nu vor ieși deloc crocanți.
Sterilizarea borcanelor
Se spală borcanele cu sodă sau cu un alt agent de curățare și se sterilizează prin una dintre metodele cunoscute. Dacă sunt mai multe borcane, este mai rapid să le sterilizezi în cuptor.
Singurul lucru, dacă alegi cea de-a doua metodă, toarnă puțină apă în borcan pentru a nu se sparge.
Atunci când castraveții au stat sub apă, trebuie clătiți bine sub jet de apă și apoi poți tăia capetele la ambele părți.
Pune deoparte crenguțele de pătrunjel și frunzele de dafin.
Decojește și taie ceapa. La un borcan de trei litri, poți pune o ceapă mică sau jumătate de ceapă rondele.
Pregătește imediat tot ce ai nevoie pentru marinată. Verifică conținutul lor pe listă, pentru a nu uita nimic.
Pune piperul, foaia de dafin și pătrunjelul pe fundul borcanului. Dacă faci castraveți în borcane de un litru, atunci poți pune toată ceapa pe fund.
Ceai de ceapă. Remediu natural pentru gripă
Dacă borcanul sau bidonul este de trei litri, atunci expune primul strat de castraveți pe verticală, destul de aproape unul de celălalt. Alege castraveți de aceeași mărime și înălțime, astfel încât să fie nu numai plăcut de mâncat, ci și de privit.
Deasupra primului strat așează un strat de inele de ceapă. Apoi continuă să așezi castraveți, încercând să îi pui și pe verticală și strâns unul lângă altul. Ei trebuie să umple borcanul până la capăt.
Dacă nu încap în al doilea strat, pot fi așezate orizontal.
Gătește marinada. Pentru a face acest lucru, toarnă în vas cantitatea necesară de apă. Pune în ea sarea, zahărul și frunza de dafin. Pune oala pe foc și adu-o la fierbere. Se lasă să fiarbă timp de 2-3 minute.
Fă o infuzie de oțet. Fierberea se va opri pentru o vreme, dar așteaptă să se reia. De îndată ce se întâmplă acest lucru, scoate imediat marinada de pe foc și toarn-o fierbinte în borcane.
În acest caz, frunza de dafin, aflată în marinată, nu este necesar să se adauge la castraveți.
Acoperă imediat borcanele umplute cu capace.
Pune un șervețel într-o cratiță mare și toarnă apă fierbinte de la un robinet.
Așează ușor borcanul în cratiță. Deschide capacul și adăugăm saramura astfel încât să ajungă până la margine și astfel încât, atunci când închizi din nou borcanul cu capacul, să se poată chiar vărsa o cantitate mică de marinată.
Ceaiul de ceapă cu nuci, cel mai bun remediu natural pentru tuse și dureri de gât
Ulterior, castraveții vor absorbi puțin din marinată, iar o parte din ea se va vărsa din borcan în timpul sterilizării. Prin urmare, saramura trebuie să fie turnată cât mai mult posibil.
Pune vasul cu borcanul pe foc și adu apa la fierbere. Din acest moment, trebuie să aștepți 30 de minute – acest timp este necesar pentru a steriliza borcanul de 3 litri.
Pentru un bidon/borcan de un litru, acest timp va fi de 10 minute.
Și pentru un borcan de doi litri – 20 de minute.
În timpul întregului proces de sterilizare, capacul nu mai este deschis. Este important!
După ce pui castraveții
La sfârșitul timpului, apucă ușor borcanul cu ajutorul unui clește special. Fă-o cu mare atenție, mai ales în cazul borcanelor de trei litri. Sunt destul de grele și, înainte de a-l scoate din apă, asigură-te că îl apuci bine.
Pentru a face acest lucru, la început, ridică doar ușor borcanul de jos, iar dacă ești sigur că îl ții bine, transferă-l cu grijă, fără mișcări bruște, pe masa din bucătărie.
Este recomandabil să-l pui pe un șervețel uscat. Va fi mai comod să răsucești borcanul pe el și nu vei zgâria mas sau nu îți va aluneca borcanul.
Se poate observa că în borcan există mici bule de aer, acestea se ridică în sus. Scapă de ele cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, înfășoară borcanul pe ambele părți cu un prosop și roteșe-l dintr-o parte în alta cu mișcări ușoare.
Nu uita, capacul nu poate fi deschis. Din momentul în care a început procesul de sterilizare și până în momentul în care începi să îl răsucești, acesta nu trebuie scos din cutie.
Citește și: Rețeta de lava cake a lui chef Florin Dumitrescu
Dacă acest lucru s-a întâmplat dintr-un motiv oarecare, va trebui să umpli din nou saramura fierbinte până sus, să închizi din nou capacul și să sterilizezi timp de cel puțin 10 minute (pentru un borcan de trei litri). Aerul nu trebuie să pătrundă înăuntru, este foarte important.
După ce ai răsucit capacul, întoarce borcanul și pune-l pe un prosop. Acoperă-l deasupra cu un alt prosop.
Dacă, de obicei, trebuie să lași borcanele sub prosop pentru a se răci complet, atunci acest lucru nu este necesar și chiar inutil. Sub un prosop, lasă doar 1 oră, apoi îndepărtează-l. Și lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei.
Citește și: Rețetă de zacuscă dietetică cu vinete și ardei opărite
A doua zi, borcanele se întorc din nou și le poți pune în poziția lor obișnuită. După ce au stat 5 zile, pot fi scoși într-un loc răcoros și întunecat. În general, un astfel de borcan poate fi frumos depozitat la temperatura camerei.
Castraveții gata preparați au un gust dulce-acrișor, o pulpă destul de groasă și crocantă plăcută.
Sursa foto: Shutterstock.com