Castravetele- beneficii și rețete ușoare 

 Lupescu Anca
.

Castravetele este una dintre cele mai populare legume din lume. Vara, castraveții se consumă ca atare, în salate sau tot felul de preparate. Rareori castravetele este gătit, iar asta pentru că este format în cea mai mare parte din apă, așa că textura lui crocantă s-ar pierde în momentul gătitului. 

Castravetele- beneficii

Hidratare

În medie, un adult consumă aproximativ 3 litri de apă în fiecare zi. Aproximativ un sfert din această cantitate provine de obicei din alimente. 

Castraveții sunt o sursă excelentă. Fiecare este format în proporție de aproximativ 95% din apă. 

Citește și: Rețetă de ardei iute murat

Acest lucru este important, deoarece celulele corpului au nevoie de suficientă apă pentru a funcționa corect. Fără ea, organismul se poate îmbolnăvi din cauza deshidratării.

Păstrarea unei greutăți sănătoase

Toată acea apă din castraveți nu hidratează doar celulele, ci umple și stomacul, iar asta poate duce la consumul unei cantități mai mici de alimente. 100 de grame de castraveți are doar 16 calorii. 

Asta înseamnă că are o „densitate energetică” foarte scăzută. Persoanele care mănâncă mai multe alimente cu densitate energetică scăzută consideră adesea că este mai ușor să slăbească.

Nutrienți

Castraveții sunt plini de nutrienți. Într-o singură 100 de grame de de castraveți sunt între 14% și 19% din totalul de vitamina K de care corpul are nevoie în fiecare zi. De asemenea, castravetele conține vitaminele B și C, împreună cu minerale precum cuprul, fosforul, potasiul și magneziul.

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

Controlul zahărului din sânge

Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate contribui la crearea a prea multe substanțe dăunătoare pentru celule, cunoscute sub numele de ROS și ROC. 

Castraveții s-au dovedit a fi promițători, mai ales în studiile pe animale, în controlul acestei probleme. 

Șobolanii care au mâncat mai mulți castraveți au produs mai puțin ROS și ROC. Sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a susține aceste rezultate.

Antioxidanți

Aceste mici substanțe chimice pline de energie ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de substanțele care se formează în corp numite „radicali liberi”. 

Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoide, lignani și triterpene. Aceștia nu numai că protejează celulele, dar diminuează și inflamația care este legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. 

Rețete ușoare cu castraveți

V-am pregătit câteva rețete delicioase cu castraveți. Pentru că majoritatea rețetelor cu castraveți nu au nevoie de gătit, ele sunt destul de ușor de făcut și nu implică gătire. Totuși, puteți încerca rețeta de castraveți umpluți, pe care să îi serviți ca aperitiv la o cină ușoară.

Rețetă de salată de broccoli cu bacon

Salată de ridichi și castraveți murați

  • 3 linguri de oțet de orez
  • 1 lingură de zahăr 
  • câțiva stropi de ulei de susan 
  • 2 cepe verzi
  • 1 castravete mare
  • 300 g de ridichi, tăiate felii
  • o mână mică de frunze de coriandru

Într-un castron mare, amestecați oțetul de orez, zahărul, uleiul de susan și ceapa de primăvară.

Folosiți o linguriță pentru a răzui semințele castravetelui, apoi tăiați-l în jumătăți și apoi în felii. Amestecați castraveții cu dressingul și ridichile apoi presărați cu coriandru. Serviți.

Castraveți umpluți prăjiți 

  • 2 castraveți tăiați în felii de 2,5cm
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 3 linguri de ulei de arahide
  • Pentru amestecul de umplutură
  • 225g carne tocată de porc
  • 1 albuș de ou
  • 1 ½ lingură de ceapă verde
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat fin
  • 2 linguri de vin de orez 
  • 2 linguri de sos de soia ușor
  • 2 lingurițe de zahăr 
  • 1 linguriță de ulei de susan
  • Pentru sos
  • 300 ml de supă de pui
  • 2 linguri de sos de soia light
  • 2 linguri de vin de orez
  • 1 lingură de sos de stridii
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță de amidon de porumb amestecată cu 2 lingurițe de apă
  • Pentru garnitură
  • 2 lingurițe de ulei de susan
  • ½ pachet mic de coriandru, tocat fin

Folosind un cuțit mic și ascuțit, îndepărtați semințele și pulpa din centrul fiecărei felii de castravete. Goliți în continuare castravetele cu o linguriță, astfel încât să aveți tuburi cu o coajă de aproximativ 5 mm. 

Se pudrează ușor interiorul golit al feliilor cu amidon de porumb. Amestecați toate ingredientele pentru umplutură într-un bol cu 1 linguriță de sare și piper și umpleți fiecare inel de castravete cu amestecul format.

Încălziți un wok sau o tigaie mare, apoi adăugați uleiul de arahide. Când este moderat încins, adăugați o parte din inelele de castravete umplute. 

Citește și: Rețetă de chiftele din piure de cartofi.Ușor de preparat

Gătiți-le încet până când se rumenesc ușor, apoi întoarceți-le și rumeniți-le pe cealaltă parte. Este posibil să trebuiască să faceți acest lucru în mai multe reprize, adăugând mai mult ulei dacă este necesar.

Când inelele de castraveți sunt rumenite, scoateți-le cu o spatulă și puneți-le pe o farfurie. După ce ați prăjit toate inelele, ștergeți wok-ul sau tigaia.

Reîncălziți wok-ul sau tigaia, adăugați ingredientele pentru sos și aduceți la fierbere. Adăugați inelele de castraveți umplute, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încet timp de 7 minute sau până când castraveții sunt complet fierți. Scoateți-i din sos cu o paletă și transferați-i pe un platou de servit cald.

Puneți din nou cratița pe foc și reduceți sosul cu o treime la foc mare. Adăugați uleiul de susan și coriandrul, apoi turnați sosul peste castraveții umpluți pentru a servi.

Supă de castraveți, mazăre și salată verde

  • 1 linguriță de ulei de rapiță
  • un buchet mic de ceapă verde
  • 1 castravete
  • 1 salată verde mare
  • 225 g de mazăre congelată
  • 4 lingurițe de supă de legume
  • 4 linguri de iaurt 
  • 4 felii de pâine de secară

Fierbeți 1,4 litri de apă într-un ceainic. Încălziți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă și gătiți ceapa verde timp de 5 minute, amestecând frecvent, sau până se înmoaie. Adăugați castravetele, salata și mazărea, apoi turnați apa fiartă. Adăugați supa, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 10 minute sau până când legumele sunt moi, dar încă de un verde strălucitor.

Citește și: Mâncare de vară.Rețetă de salată de paste cu pește

Amestecați totul cu un blender de mână până la omogenizare. Serviți fierbinte sau rece, acoperit cu iaurt și cu pâine de secară alături.

Salată de somon, avocado și castraveți

  • 4 fileuri de somon fără piele
  • 3 avocado
  • 1 castravete
  • pungă de 400 g de frunze de salată mixtă
  • Pentru dressing
  • 4 linguri de mentă tocată
  • 1 coajă rasă și suc de 1 lămâie verde
  • 2 lingurițe de miere limpede
  • 3 linguri de ulei de măsline

Se condimentează somonul, apoi se unge cu ulei. Amestecați ingredientele pentru dressing. 

Tăiați avocado în feliuțe și castravetele în sferturi pe lungime, apoi tăiați-l în felii. Puneți salata, avocado și castravetele în patru farfurii, apoi stropiți cu jumătate din dressing.

Încălziți o tigaie antiaderentă. Adăugați somonul și prăjiți-l timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până când devine crocant, dar încă moale în interior. Puneți un file de somon deasupra fiecărei salate și stropiți cu restul de dressing. Serviți cald.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton