Ten uscat sau deshidratat? Află care sunt diferenţele şi soluţiile pentru fiecare caz

 bogdan.galca
.

Atunci când simţim că pielea „strânge” sau chiar se exfoliază, avem tendința de a ne pune singure diagnosticul: avem tenul uscat și trebuie să îl tratăm ca atare. Totuși, știai că există o mare diferență între tenul uscat și cel deshidratat? Deshidratarea pielii reprezintă un fenomen mult mai des întâlnit și este, în realitate, doar un episod temporar. Iată ce ar trebui să ştii.

Cum faci diferenţa

Tenul uscat este un tip de ten determinat de o caracteristică genetică ce nu poate fi modificată. Desigur, putem îmbunătăți confortul pielii, dar nu putem modifica în profunzime calitatea lipidelor produse de epiderma noastră. Deshidratarea tenului este o stare temporară, fiind o afecțiune a pielii legată de influența unor factori externi precum frigul, soarele, stresul sau o rutină de îngrijire excesiv de dură. Vrei să ştii care sunt veștile bune? Poţi îmbunătăți nivelul de hidratare al pielii.

Tenul uscat

Aşa cum am explicat anterior, tenul uscat nu produce suficientă grăsime. Totodată, pielea are o barieră protectoare, celebra peliculă hidrolipidică. Atunci când aceasta este alterată sau chiar inexistentă, pielea pierde apă. Drept urmare, dacă această barieră nu este în stare optimă, poți avea ten uscat, dar şi deshidratat. În acest caz, pielea uscată, pentru a se apăra, poate avea tendința de a se îngrășa, un fenomen natural, pentru a compensa lipsa scutului său de protecţie. Îţi dai seama dacă ai tenul uscat, dacă din copilărie sau adolescenţă, pielea te „strângea', porii tăi sunt aproape invizibili şi deseori îţi simţi pielea aspră.

Cum ai grijă de tenul uscat

Pentru a oferi pielii tale un oarecare confort, optează pentru produse speciale pentru ten uscat. În primul rând, ai grijă ca produsul tău de curățare a tenului să fie bogat în ingrediente precum acidul hialuronic, lipidele sau ceramidele, astfel încât să nu deterioreze bariera de protecţie a pielii. În al doilea rând, foloseşte o cremă puternic hidratantă, potrivită necesităţilor pielii tale. De asemenea, este esențial să foloseşti o cremă de protecţie solară, cu proprietăţi hidratante și care te protejează eficient, cum sunt produsele din gama Anthelios cu SPF 50.

Tenul deshidratat

Tenul deshidratat poate avea şi el drept cauză deteriorarea barierei de protecţie a pielii. Acest lucru se poate întâmpla din cauze multiple: aer condiționat prea puternic, abuz de alcool sau tutun, stres, poluare sau chiar anumite medicamente. Îţi dai seama că ai tenul deshidratat, dacă pielea te „strânge' numai în anumite zone (de multe ori, în zona pomeţilor), dar restul feței e mai curând gras, porii tăi sunt dilatați pe alocuri şi îţi simţi pielea uscată, mai ales după ce o cureţi. 

Cum îngrijeşti tenul deshidratat

Spre deosebire de tenul uscat, pielea deshidratată poate fi tratată şi printr-o bună hidratare internă. Aşadar, în primul rând, bea mai multă apă sau chiar foloseşte săruri de rehidratare, mai ales dacă ştii că ai stat prea mult la soare, de exemplu. În plus, dimineaţa şi seara, foloseşte un ser sau o cremă pe bază de aloe vera, de exemplu, un ingredient care hidratează lejer, fără să te facă să-ţi simţi tenul încărcat. Curăţarea trebuie să fie şi ea blândă, aşa că poţi încerca un ulei sau un balsam demachiant. Atenţie la produsele de gomaj: chiar dacă pielea are scuame, e mai bine să foloseşti un exfoliant chimic blând, decât un peeling fizic, cu particule abrazive, care pot fi prea dure.

Aşadar, tenul uscat şi cel deshidratat au necesităţi diferite, specifice, de care trebuie să ţii cont, atunci când îţi creezi rutina de îngrijire. 

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Springfarma.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton