Infecția cu HPV este mai frecventă decât credem - 7 lucruri importante despre aceasta

 advertising.ringier
.

Infecția cu HPV reprezintă o problemă de sănătate globală, iar în acest articol vom explora câteva aspecte esențiale și adesea subestimale despre această afecțiune. Continuă să citești pentru a afla informații interesante și surprinzătoare. 

1. Infecția cu HPV este mai frecventă decât credem

Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) este mult mai frecventă decât se crede, afectând până la 92% din populația activă sexual la un moment dat în viață. Acest procent ridicat, obținut prin testarea HPV a populației, demonstrează cât de comune sunt infecțiile cu HPV și cum majoritatea persoanelor vor fi expuse la virus într-un moment sau altul.

Există peste 150 de tulpini ale HPV, dintre care aproximativ 40 afectează zona genitală. Unele tulpini au un risc scăzut și pot provoca negi genitali, în timp ce altele au un risc crescut și pot duce la dezvoltarea cancerului. Cele mai cunoscute tulpini cu risc crescut sunt HPV 16 și HPV 18, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer asociate cu HPV [1].

2. Te poți infecta cu HPV fără să ai contact sexual

Contactul sexual vaginal nu este nici pe departe singura modalitate de transmitere a virusului HPV. Virusul se transmite prin orice tip de contact piele pe piele și orice zonă de piele care nu este protejată de prezervativ poate fi infectantă. 

Virusul se transmite, de asemenea, prin contact sexual oral, iar relațiile intime cu diverși parteneri sexuali, unii dintre aceștia având, la rândul lor, mai mulți parteneri, sunt un factor de risc important [2]. 

3. Există un vaccin împotriva HPV, dar nu există un tratament pentru acesta

Infecția cu tulpinile de HPV care determină negi genitali sau cancer nu poate fi tratată și vindecată. Ea poate fi gestionată prin susținerea sistemului imunitar, prin îndepărtarea chirurgicală a negilor sau prin efectuarea periodică a testelor de screening împotriva cancerului de col uterin, dar nici una dintre aceste metode nu determină dispariția infecției.

Vaccinurile împotriva tulpinilor cu risc înalt de HPV reduc semnificativ riscul de infecție, dar nu pot neutraliza virusul la persoanele care au fost deja infectate [3]. 

4. HPV este asimptomatic la majoritatea persoanelor

Singura modalitate de a determina dacă o persoană a fost infectată cu o tulpină de HPV înalt oncogenă este reprezentată de testele imunologice specifice. Majoritatea acestor persoane nu au nici un simptom al infecției și află de existența acesteia abia dacă primesc un rezultat modificat la testul Babeș-Papanicolau.

Eventualele simptome ale infecției cu HPV constau în apariția negilor și a leziunilor cutanate specifice în zona vulvei, a penisului, anusului, gurii sau la nivel faringian [2]. 

5. Vaccinarea HPV nu e numai pentru copii

Programul național de vaccinare menționează vaccinarea adolescenților cu vârste de 11 – 12 ani, deși prima administrare se poate face încă de la 9 ani. dar administrarea vaccinului se poate face și mai târziu, în adolescență sau în viața de adult, până la vârsta de 45 ani [1]. 

6. Vaccinul nu e numai pentru fete

Deși, în România, programul național de vaccinare prevede doar vaccinarea gratuită a fetelor, în multe state dezvoltate aceasta este disponibilă și pentru băieți. Este o măsură bine-venită având în vedere pe de o parte că bărbații sunt vectori principali ai virusului și pe de altă parte că nu există metode de screening pentru cancerul orofaringian, de asemenea determinat de HPV [3].

7. Vaccinarea nu elimină necesitatea screeningului

Indiferent dacă ai fost sau nu vaccinată împotriva HPV, testele de screening pentru cancerul de col uterin rămân importante. Conform statisticilor, vaccinarea previne peste 90% din cancerele determinate de HPV și care includ cancerul anal, vaginal, cervical sau vulvar [1]. 

Papilomavirusul uman este cea mai frecvent diagnosticată infecție cu transmitere sexuală. Ea afectează un procent covârșitor din populație și, deși la cei mai mulți dintre pacienți, se vindecă singură în decurs de câțiva ani, la unii dintre aceștia este responsabilă pentru declanșarea mai multor tipuri de cancer. 

Bibliografie

1. CDC. STD Facts – Human Papillomavirus (HPV).' Www.cdc.gov, 12 Sept. 2019, www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm#:~:text=HPV%20can%20cause%20cervical%20and, accesat la 19.04.2023;

2. Five Fast Facts about Human Papillomavirus (HPV).' GoHealth Urgent Carewww.gohealthuc.com/library/five-fast-facts-about-human-papillomavirus-hpv, accesat la 19.04.2023;

3. https://www.facebook.com/verywell. How Much Do You Know about Human Papillomavirus (HPV)?' Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com/five-things-you-didnt-know-about-hpv-514129, accesat la 19.04.2023.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton