Importanța jocului în dezvoltarea copilului

 advertising.ringier
.

Atunci când ne gândim la jocurile copiilor, le considerăm în primă fază o modalitate de distracție. Aceștia își ocupă timpul cu activități specifice nivelului de dezvoltare, sunt bucuroși și relaxați. Însă jocul reprezintă mult mai mult de atât. Acesta contribuie la dezvoltarea intelectului, creativității și abilităților copiilor prin diversele acțiuni pe care le întreprind. Astfel că, experiențele de joacă reprezintă modalitatea copiilor de a percepe și înțelege lumea exterioară. 

Iată așadar care este mai exact importanța jocului în dezvoltarea copilului 

  1. Dezvoltă creativitatea

Jocul contribuie în mare măsură la dezvoltarea creativității copilului. Acesta îi îndeamnă să-și imagineze scenarii diverse, pe care să le pună în practică, îi provoacă să-și construiască o lume paralelă de cea reală în care totul se desfășoară după propriile idei & preferințe. În joc nu există limite astfel că copilul poate explora iar mintea lui să genereze idei noi și soluții posibile în mod constant. În acest fel acțiunea propriu-zisă are loc în funcție de imaginația copilului care se manifestă în forme variate. Așa că, alege pentru copii jocuri care-i provoacă imaginația, cum sunt jocurile LEGO, potrivite pentru micii constructori și exploratori. Poți intra pe Altex.ro și să-l alegi de acolo pe cel potrivit pentru copilul tău. 

  1. Dezvoltă vocabularul 

În special în cazul jocurilor de grup copiii asimilează și își însușesc noi cuvinte sau sensuri ale cuvintelor, astfel că reușesc să își dezvolte vocabularul într-un mod distractiv. Faptul că încearcă să-i înțeleagă pe ceilalți, comunică, se îndrumă reciproc trec de fapt printr-un proces de învățare care accelerează achizițiile cognitive. Prin urmare ca părinte este absolut necesar să pui accent pe importanța mediului social și să-l încurajezi pe copilul tău să se joace cu prietenii lui. 

  1. Dezvoltă abilitățile sociale & empatia

Jocul le oferă copiilor ocazia de a interacționa cu un grup de oameni în care trebuie să colaboreze și să se înțeleagă cu acesta. Conform studiilor copiii care se joacă în grup tind să fie mai comunicativi, mai cooperanți și mai populari. Totodată în timp ce se joacă, aceștia dezvoltă un anumit nivel de empatie față de semenii lor, prin faptul că ajung să le înțeleagă mai bine sentimentele, stările din momentul respectiv și convingerile, încercând să se adapteze acestora. 

  1. Dezvoltă controlul impulsurilor 

Jocul are o mare contribuție în ceea ce privește abilitatea de autocontrol al copiilor. Faptul că aceștia trebuie să-și aștepte rândul atunci când se joacă cu un grup de prieteni, trebuie să se conformeze regulilor stabilite, rezistă tentației de a lua jucăriile din mâna altui copil redă abilitatea de control al impulsurilor pe care să-o îmbunătățește în timp, odată ce iau parte la tot mai multe activități de acest gen. Acest aspect îi ajută privind succesul școlar fiind totodată mult mai competenți din punct de vedere social. 

În concluzie jocul ocupă un rol esențial privind dezvoltarea copilului. Acesta contribuie la dezvoltarea creativității, a vocabularului, a abilităților sociale dar și a controlului impulsurilor. În postura de părinte trebuie să privești aceste activități ca experiențe de învățare și să oferi copilului oportunități diverse. 

Sursa: unsplah.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton