Frica de dentist: de ce apare și cum să scapi de ea

 advertising.ringier
.

Puține persoane așteaptă cu nerăbdare să se așeze pe scaunul dentistului. Frica de a merge la stomatolog este o problemă reală cu care împiedica foarte mulți oameni să își îngrijească dantura. Acest lucru poate duce la boli sau infecții care să afecteze și alte părți ale corpului. 

Din fericire tot mai mulți dentiști sunt instruiți pentru a trata frica pacienților, având disponibile o varietate de metode și tratamente pentru a elimina reținerile.

De ce apare frica de dentist

Mai bine de jumătate din persoane au avut o experiență neplăcută la stomatolog, ceea ce le-a declanșat frica și reținerea de a consulta medicul dentist. 

Fie că a fost vorba de durere sau anestezia insuficientă în cazul unui implant dentar sau altă lucrare stomatologică, fie asocierea directă cu o frică din copilărie, în general problema este lipsa deținerii controlului când se află pe scaunul dentistului. Mai ales că nu pot exprima verbal ce îi deranjează sau ce se întâmplă, decât prin semne și se simt vulnerabili sau amenințați. 

Alte persoane manifestă teamă intensă și anxietate chiar și în cazul montării sau unui aparat dentar, fără a vorbi de alte operațiuni mai complexe. 

Cum scapi de frica

Indiferent de sursa fricii, este esențial pentru sănătatea orală să lucrezi la ea pentru a o elimina treptat. Din fericire există medici dentiști specializați care te pot ajuta în acest sens, așa că alege o clinica dentara de încredere unde să poți beneficia de tratamentele de care ai nevoie într-un mod blând și non-invaziv. 

Din ce în ce mai mulți stomatologi fac tot posibilul pentru a crea un mediu sigur și neamenințător și folosesc metode simple pentru a întări sentimentul de control:

  • Explică cu blândețe ce urmează să facă și ce ai putea simți
  • Cer acordul pacientului pentru a continua
  • Ofera posibilitatea de a opri procedura în orice moment se simte inconfortabil prin semnalarea cu mâna sau în alt mod
  • Oferă timp pentru pauze

Toate acestea te vor ajuta să te simți în siguranță și în control în fiecare moment și să ai puterea de decizie. 

Ce altceva poți face

Sunt șanse ca vizita la dentist să nu fie atât de dureroasă pe cât te-ai aștepta. De cele mai multe ori durerea sau disconfortul sunt mai mici decât se așteaptă pacienții. Și chiar dacă rațional știi că totul va fi bine, corpul tău s-ar putea să îți dea semnale diferite, așa că iată ce poți face:

  • Explica dentistului ceea ce simți
  • Apelează la exerciții de respirație sau muzică relaxantă
  • Stabilește un semnal cu medicul pentru a se opri din tratament când devine inconfortabil.

Pentru a te simți și mai confortabil poți stabili o programare inițială în care să vorbești medicului despre frica ta. Astfel vă veți cunoaște reciproc și poți stabili mai ușor o interacțiune de încredere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton