Durerile de umăr: cauze și tratament

 advertising.ringier
.

Din punctul de vedere al unghiului de mișcare și al tipului de mișcări posibile, articulația umărului este una dintre cele mai mobile articulații ale corpului uman. Ceea ce înseamnă că, implicit, aceasta susține o gamă foarte variată de mișcări pe care le facem în viața de zi cu zi. Articulația umărului este o articulație sferică, implicând trei oase principale: humerusul, clavicula și omoplatul.

Astfel, articulația umărului implică, de fapt, două articulații: articulația dintre omoplat și claviculă (acromio-claviculară) și articulația dintre omoplat și humerus (articulația gleno-humerală), cunoscută și sub numele de „articulația umărului'. Fiind cea mai mobilă din corp, permite realizarea de mișcări circulare, stânga-dreapta, sus-jos. Iar acest lucru se traduce prin faptul că, implicit, deseori pot avea loc accidentări la nivelul acestei articulații.

Cauze ale durerilor de umăr

Accidentările reprezintă cele mai frecvente cauze ale durerilor de umăr. În această privință, te poți accidenta pur și simplu când efectuezi munci manuale, când practici un sport sau chiar prin efectuarea de mișcări repetitive. În momentul în care articulația și componentele ei sunt suprasolicitate, forțate, pot apărea rupturi, dislocări, inflamații, existând chiar și cazuri în care țesuturile mori care înconjoară articulația sunt afectate.

Pe de altă parte, mulți alți factori pot contribui la durerile de umăr, iar indicat este să te adresezi pentru ajutor avizat, pe care îl poți găsi la o clinica ortopedie București. Deseori durerea de umăr este cauzată de un cartilaj rupt, artrită, ruptură a manșetei mușchilor rotatori, tendinite, pinteni osoși, umăr înghețat sau dislocat, leziunilor datorate utilizării exacerbate și repetitive, sub acțiunea unui stimul mult prea puternic.

Bineînțeles, durerile pot fi cauzate de mulți alți factori, foarte multe fiind legate chiar de domeniul de activitate al unei persoane, de înaintarea în vârstă, activitățile zilnice, intensitatea cu care sunt realizate și chiar hobby-uri. Uneori, chiar și dormitul într-o poziție nepotrivită poate cauza dureri, chiar dacă nu neapărat la nivelul umărului, dar care pot iradia spre umăr cauzând disconfort și durere acută.

Tratamentul durerilor de umăr

Diferitele tipuri de tratament ale durerilor de umăr depind de factorul care le-a cauzat, precum și de gravitatea acestora. Unele opțiuni de tratament includ terapia fizică la o clinica recuperare medicala, imobilizare articulației umărului sau chiar intervenții chirurgicale. De asemenea, medicul specialist poate să prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizi, care pot fi administrați pe cale orală sau prin injecții intramusculare.

În general, tratamentele durerilor de umăr, în fază incipientă, nu presupun intervenții chirurgicale. Se au în vedere repausul fizic, realizarea de exerciții de recuperare fizică pentru redobândirea amplitudinii de mișcare, recuperarea mobilității, aplicarea de gheață în puseele acute de durere. Aceleași lucruri sunt valabile și pentru tratament artroza umar, urmărindu-se protocolul de medicină sportivă, fizioterapie și kinetoterapie specifice afecțiunii.

Tratamentul durerilor de umăr trebuie să urmărească schema de profilaxie stabilită de către o persoană avizată în domeniu, chiar dacă, de multe ori, acestea pot fi tratate și acasă. Este nevoie să te prezinți la un medic specialist încă din momentul acuzării simptomelor, pentru a putea fi făcute investigațiile radiografice necesare stabilirii unui diagnostic corect. Ulterior, va fi aplicat protocolul terapeutic necesar amortizării și tratării problemei respective.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton