Dincolo de pasiune: Colecționarea cărților ca hobby și stil de viață

 advertising.ringier
.

În ziua de azi, din păcate, avem din ce în ce mai puțini cititori pasionați. Suntem asaltați de tehnologie, de fast living și uităm să ne bucurăm de micile plăceri precum cititul sau asimilarea de informații din paginile tipărite ale unei cărți. Desigur, productivitatea unora poate fi mult mai mare folosind tehnologia, dar sunt persoane care preferă încă să țină în mână în carte pentru a face asta. În plus, deși unele cărți, chiar și romane, există în variante tehnologizate' prin dispozitive speciale, cititorii împătimiți vor prefera întotdeauna varianta clasică: cartea. Dacă articolul a început cu un din păcate', vom continua cu din fericire'. Așadar, din fericire, încă există persoane care nu numai că iubesc cărțile pe care le pot ține efectiv în mâna, ci le și colecționează cu patimă și cu mult drag. A colecționa cărți este o activitate care a fost practicată de oameni timp de secole și a presupus chiar și mari sacrificii în acest sens. De la antichitatea clasică, atunci când bibliotecile au fost fondate în Egipt, Grecia și Roma, până în prezent, oamenii au găsit plăcere în activitatea de a colecționa cărți. Deci, de ce ne place să colecționăm cărți? Este vorba doar de a avea o colecție impresionantă sau există și alte motive?

Un motiv evident pentru a colecționa cărți este faptul că iubim literatura. Pentru unii oameni, cărțile reprezintă o formă de evadare din realitate și o modalitate de a intra într-un univers complet nou. Cititul cărților poate oferi o experiență deosebită și emotivă care poate fi greu de găsit în alte forme de divertisment. Multe persoane efectiv se pierd' în lumile pe care le descoperă în cărți și intră într-un univers deosebit. Din fericire pentru colecționarii de cărți există acum o mulțime de librari, mai ales online, de unde își pot achiziționa infinit mai multe titluri decât în anii trecuți. Astfel este și librăria online Donaris, cu titluri variate, perfecte pentru colecționari.

Un alt motiv de a colecționa cărți este că poate fi o modalitate de a învață și de a explora idei noi. Cărțile pot fi o sursă excelentă de informații și de cunoaștere, și prin colecționarea lor oamenii își pot îmbogăți propriile cunoștințe. Unele colecții de cărți pot fi specializate în anumite domenii, cum ar fi istoria sau știință, permițând colecționarilor să se concentreze pe subiecte care îi interesează cel mai mult. Alții colecționează romane clasice sau doar romanele unor anumitor autori. Mai sunt colecționarii de cărți vechi, această fiind o pasiune, în general, foarte costisitoare, mai ales dacă vorbim de manuscrise extrem de rare.

Pe lângă faptul că oamenii iubesc literatura și unii dintre ei au o anumită sete de cunoaștere, a colecționa cărți le poate oferi oamenilor și un sentiment de conexiune cu trecutul. Cărțile au fost întotdeauna importante pentru umanitate și prin colecționarea lor oamenii pot să se simtă conectați cu trecutul și cu istoria țării lor sau chiar a familiei lor. De exemplu, unii colecționari se concentrează pe colecționarea cărților vechi, care au o valoare istorică și culturală deosebită, așa cum am menționat mai sus. Sunt colecționari care provin din familii celebre și colecționează tot ceea ce găsesc în legătură cu genealogia lor și așa mai departe.

De asemenea, ne place să colecționăm cărți pentru că acest hobby poate fi și o modalitate de a crea amintiri cuiva. Mulți oameni sunt legați de cărțile pe care le-au citit în copilărie sau în adolescență și, prin colecționarea acestor cărți, pot să-și aducă aminte de acele momente de neuitat. Poate fi inclusiv o modalitate de a împărtăși aceste amintiri cu alți oameni, prin împrumutarea sau dăruirea cărților din propria colecție unor persoane dragi.

Colecționarea de cărți poate fi, de asemenea, o modalitate de a investi în ceva valoros.  Am vorbit mai devreme despre manuscrisele rare. Astfel că unele cărți rare sau semnate de scriitori celebri pot avea o valoare financiară semnificativă, și prin colecționarea acestor cărți, oamenii pot să-și investească banii într-un obiect care are o valoare stabilă sau care poate crește în timp. De asemenea, colecționarea de cărți poate fi și o modalitate de a obține un venit suplimentar, prin vânzarea ulterioară a acestora. Desigur, nu trebuie să colecționăm cărți doar pentru că sunt valoroase, ci și pentru că și iubim să le citim. Cu toate acestea, există și anumite riscuri asociate cu colecționarea de cărți. Pe lângă faptul că anumite cărți, așa cum am spus, pot fi extrem de scumpe, dacă nu suntem cunoscători, există riscul de a cumpăra o carte falsificată sau deteriorată. Să nu mai menționăm faptul că pentru a menține cărțile într-o stare bună, colecționarii trebuie să acorde atenție specială condițiilor de depozitare și manipulare, ceea ce poate fi un lucru costisitor și consumator de timp. Este nevoie chiar de cutii speciale, de sticlă, cu un mediu cu umiditate și temperatura controlate pentru manuscrisele foarte vechi și fragile.

Totuși, trecând peste unele mici inconveniente, observăm că există multiple motive pentru care oamenii se bucură de cărți. Nu trebuie să aveți un cont mare în bancă pentru a începe propria colecție de cărți. Putem achiziționa măcar 2 sau 3 cărți pe luna, și vom vedea cum colecția noastră începe să crească. Desigur, încurajăm foarte mult cititul și, dacă veți cumpără o carte, citiți-o înainte de a o depozita în biblioteca. Nu ezitați să cumpărați tot ceea ce vă place pe un anumit gen sau de la un anumit autor. Acum aveți de unde să achiziționați tot ceea ce vă doriți. Și, în final, trebuie să recunoaștem faptul că a colecționa cărți este o activitate care poate aduce oamenilor o mare satisfacție și bucurie și care poate fi savurată timp de mulți ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton