Cum să economisești pentru vacanța de vis

 bogdan.galca
.

A începe să economisești pentru o vacanță poate fi un proces motivant. Nu numai că te aduce mai aproape de concediul de vis, dar te ajută și să-ți creezi obiceiuri de economisire a banilor și de optimizare a cheltuielilor.

Așadar, iată cum să începi să economisești inteligent, astfel încât să te poți bucura de călătoria la care visezi.

Cum să realizezi un buget pentru vacanță

În primul rând, trebuie să ai o idee despre cât te va costa călătoria, pentru a-ți stabili un obiectiv de economisire. Acest lucru înseamnă să decizi două lucruri: unde dorești să călătorești și pentru cât timp. 

Odată ce ai această idee în minte, este timpul să devii mai specific. Acest lucru înseamnă să estimezi costurile pentru:

  • biletul de avion;
  • asigurarea de călătorie;
  • cazare;
  • mâncare și băuturi;
  • activitățile de vizitare a obiectivelor turistice;
  • fondul de urgență.

Nu vei putea ajunge la o sumă exactă, dar vei obține o cifră aproximativă a ceea ce îți propui să cheltui în vacanță. 

Acum că știi de câți bani ai nevoie pentru a pleca în călătorie, este timpul să creezi un buget. Deși elaborarea unui buget poate părea plictisitoare, aceasta poate fi incredibil de utilă. Adaptarea bugetului personal, pentru a se potrivi nevoilor tale, creează un sentiment de independență financiară.

1. Analizează-ți cheltuielile

Pentru a întocmi un buget, trebuie să înțelegi unde se duc banii tăi în fiecare lună. Acest lucru înseamnă să începi să îți urmărești cheltuielile și să notezi veniturile și cheltuielile timp de o lună. Poți face acest lucru verificând extrasele bancare sau poți utiliza o aplicație pentru a analiza cheltuielile.

2. Separă cheltuielile

Separă cheltuielile în două categorii: fixe și variabile. Cheltuielile fixe includ chiria, rambursarea datoriilor și facturile la utilități și alte astfel de cheltuieli la care nu poți renunța.

Cele variabile, însă, includ cheltuieli mai ușor de ajustat. Această categorie cuprinde serviciile de abonament sau cumpărăturile neesențiale. 

3. Redu cheltuielile variabile

Există mai multe lucruri pe care le poți face. În primul rând, ia în considerare schimbarea modului în care faci cumpărături, pentru a face economii semnificative la bugetul lunar pentru alimente.

Acest lucru ar putea însemna să faci planuri de masă săptămânale, astfel încât să poți proiecta în avans cheltuielile săptămânale cu alimentele, să cumperi alimente vrac și să eviți să faci cumpărături atunci când ți-e foame.

În continuare, poți anula serviciile de abonament neutilizate sau să schimbi planurile tarifare cu unele mai ieftine, acolo unde se poate, și să urmărești reducerile. De asemenea, încearcă să alegi o zi în fiecare săptămână în care să nu cheltui nimic. Aceste economii pot părea nesemnificative, dar se vor aduna.

4. Ia în calcul varianta unui cont de economii / depozit

Odată ce începi să rămâi cu niște bani în plus în fiecare lună, este important să plasezi acești bani într-un cont de economii. Prin separarea economiilor de contul de cheltuieli zilnice, elimini tentația de a consuma inutil economiile, astfel încât este mai probabil să îți respecți bugetul. 

Un sfat și mai bun pentru a-ți maximiza economiile? Odată ce ai adunat o sumă mai consistentă, poți opta pentru depozite online. Acestea sunt instrumente utile prin care îți poți crește economiile, mai ales dacă plănuiești vacanța peste mai mult de jumătate de an.

Automatizează un transfer lunar în contul de economii. Odată ce știi cât de mult vrei să pui deoparte în fiecare lună, setează un transfer bancar automat lunar, care să mute această sumă în contul tău de economii fără să te gândești la asta. 

5. Ține evidența obiectivelor bugetare

La sfârșitul fiecărei luni evaluează cât de ușor sau de dificil a fost să îți atingi obiectivele bugetare. Dacă observi că este dificil să îți atingi țintele, este posibil să trebuiască să reduci suma pe care o economisești în fiecare lună.

Dacă, totuși, constați că economisești mai mult decât ai planificat, adaptează bugetul pentru a ține cont de acest lucru și încearcă să economisești și mai mult.

Stabilește un obiectiv bugetar care să fie suficient de realist, pentru a te inspira să fii inteligent cu banii, dar nu atât de dificil încât să ți se pară imposibil de realizat și să te demotiveze.

În plus, ai putea să lipești pe frigider câteva imagini cu destinația de vacanță pentru a te menține motivat. Ori de câte ori te simți tentat să te abați de la planul de economisire, poți arunca o privire peste aceste imagini, pentru a vizualiza vacanța mult visată și a rămâne focusat asupra obiectivului.

Așadar, vacanța de vis poate însemna o cheltuială semnificativă dacă plătești pentru ea din veniturile realizate în luna plecării. Însă, economisind lunar nu vei resimți costurile vacanței și, în plus, vei deprinde obiceiuri utile, ce te vor ajuta să pui bani deoparte pe viitor. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat de Victoriabank.md

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton