Cum să cureți și să întreții o orteză?

 advertising.ringier
.

O orteza este adesea necesară pentru recuperarea pacientului, dar nu economisește cheltuielile. De aceea, menținerea suprastructurii și spălarea sa sau înlocuirea sistemelor de căptușeală este importantă pentru a le menține pe deplin funcționale, a le extinde durata de viață și a ajuta pacienții să mențină cursul în timpul recuperării.

O orteza este adesea necesară pentru recuperarea pacientului, dar nu economisește cheltuielile. De aceea, menținerea suprastructurii și spălarea sa sau înlocuirea sistemelor de căptușeală este importantă pentru a le menține pe deplin funcționale, a le extinde durata de viață și a ajuta pacienții să mențină cursul în timpul recuperării.

De exemplu, atunci când orteza picior nu este curățată în mod regulat, nu numai că prinde un miros, dar pot provoca și probleme de sănătate, cum ar fi foliculita, pecingine și chiar infecții cu stafilococ. Întreținerea zilnică și săptămânală și înlocuirea periodică a setului de căptușeală vor prelungi durata de viață a dispozitivului, și îl vor face mai confortabil de purtat.

Există multe întrebări de luat în considerare atunci când vine vorba de îngrijirea ortezelor.

  • Cum pot fi curățate căptușelile fără a le distruge?
  • Le poți usca? 
  • Când trebuie înlocuite? 

Ce este o căptușeală și de ce este importantă?

Căptușelile sunt o parte esențială a unei orteze și oferă confort și stabilitate optime pentru pacienții de toate tipurile și dimensiunile care folosesc o orteză pentru a trata și gestiona diverse afecțiuni sau leziuni ale membrelor inferioare și superioare.

Ele sunt importante deoarece servesc ca o barieră de protecție între pielea pacientului, partea rănită a corpului și orteză pentru a oferi o mai bună conformitate și confort. Fără căptușeală, pacienții pot deveni expuși riscului de iritație a pielii, erupții cutanate și chiar abraziuni dureroase.

Când trebuie înlocuite căptușelile?

Nu există un program stabilit cu privire la momentul înlocuirii unui sistem de căptușeală, deoarece depinde de timp și de utilizare pentru fiecare caz. Dacă un pacient crede că orteza se potrivește diferit de-a lungul timpului sau se simte inconfortabil, ar trebui să se consulte cu medicul sau terapeutul, astfel încât să poată verifica aparatul și/ sau căptușeala pentru posibile probleme sau ajustări care ar putea fi necesare.

Dacă curelele sau cusăturile se rup, sau dacă observi o reducere a grosimii căptușelii care în timp va începe să-și piardă din eficacitate, poate fi timpul să înlocuiești căptușeala.

Un alt motiv pentru a înlocui căptușeala este dacă potrivirea s-a schimbat din cauza uzurii pe termen lung sau a modificărilor stării pacientului. O orteză care nu este corect montată și întreținută cu o căptușeală adecvată poate face mai mult rău ca bine. Dacă orteza devine neadaptată, întreabă un medic sau terapeut despre diverse opțiuni suplimentare pentru a rezolva orice probleme sau disconfort.

Pot curăța o căptușeală în loc să cumpăr una nouă?

Da. Toate căptușelile pot fi înlocuite și curățate cu ușurință fără a fi nevoie de instrumente sau materiale personalizate. În principiu, toate dispozitivele vin cu un set de instrucțiuni de curățare.

Cum curăț o căptușeală?

În general, cu un săpun lichid sau detergent de rufe și apă rece. Ar trebui să usuci căptușeala la aer sau să o lași la soare. Nu-ți recomandăm să pui o căptușeală în uscător. Un amestec de bicarbonat de sodiu și o cantitate mică de oțet îți poate menține aparatul curat și ajuta la controlul mirosurilor. Există produse de curățare naturale sau pe bază de plante care își vor face și treaba.

Garniturile pentru bretele sunt accesibile și realizate cu materiale de înaltă calitate. Prețul poate varia în funcție de bretele și de căptușeala specifică. Medicul poate recomanda căptușelile. Verifică în mod regulat toate șuruburile de pe orteză. Aplică funcția de blocare a filetului detașabil pentru a preveni slăbirea acestora.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton