Cum să alegi cele mai bune ETF-uri

 advertising.ringier
.

Odată ce te-ai hotărât să investești este normal să cauți cele mai bune ETF-uri (fonduri tranzacționate la bursă). Însă, selectarea acestora dintre mii de variante disponibile poate fi copleșitoare când ești la început de drum.

Există însă modalități prin care poți ușura procesul de căutare și poți reduce numărul de ETF-uri favorite la ceva mai ușor de gestionat.

Cum să alegi cele mai bune ETF-uri

Din fericire există câteva trucuri prin care poți face cele mai bune alegeri în materie de ETF-uri.

Citește toate informațiile pentru investitori

Platformele de tranzacționare au, de multe ori, știri și informații utile pentru investitori. Iar dacă platforma aleasă nu deține aceste informații, le poți găsi pe site-urile de specialitate. Important este să te documentezi cât mai bine despre acestea. După o documentare temeinică treci la pasul următor.

Alege segmentul de piață

Pentru selectarea celui mai bun ETF este important să definești segmentului de piață – adică tipul de activ pe care dorești să îl cumperi. Este posibil să alegi ETF-uri care să se concentreze pe clase de active, cum ar fi ETF-uri de acțiuni, ETF-uri cu venit fix și ETF-uri de mărfuri, iar aceste alegeri vor oferi, de obicei, rezultate diferite.

Apoi îți poți rafina concentrarea în cadrul fiecărei clase de active. De exemplu, acțiunile sunt deseori diferențiate în funcție de zona geografică (regiune, țară sau bursă), de capitalizarea de piață (companii mari, mijlocii sau mici) sau de sectorul lor economic, cum ar fi tehnologia sau energia.

De asemenea, te-ar putea interesa teme de investiții specifice, cum ar fi vehiculele electrice, inteligența artificială sau ascensiunea consumatorilor mileniali.

Strategia de investiții

Trebui să știi ce strategie de investiții vrei să urmezi. Asta deoarece ai la îndemână o gamă tot mai largă de abordări potențiale de investiții.

În mod tradițional, ETF-urile au fost vehicule pur pasive, încercând să reproducă randamentul unui indice de piață subiacent.

Dar există acum o armată mică, dar în creștere rapidă, de fonduri gestionate activ care încearcă să își depășească indicele de referință. În primele cinci luni ale anului, în SUA au fost lansate mai multe ETF-uri active decât cele pasive. ETF-urile active câștigă tot mai mult teren pe piața bursieră.

Ține cont de considerentele practice

Este important ca odată ce ajungi la o listă restrânsă de ETF-uri să le studiezi cu atenție proprietățile de achiziționare. Este posibil ca un ETF sa nu fie disponibil pe platforma aleasă, să nu poată fi achiziționat din anumite țări sau costul tranzacționării să fie excesiv de ridicat.

În plus, administratorii de fonduri pot oferi adesea mai multe clase de acțiuni ale unor ETF-uri identice, cu politici diferite în materie de dividende sau de cupoane. Acesta este un factor important de luat în considerare, deoarece poate afecta semnificativ randamentele pe termen lung.

Impozite

Statutul fiscal al unui ETF poate fi, de asemenea, un considerent important în unele țări. De exemplu, unele ETF-uri offshore au statut de raportare în Regatul Unit și sunt tratate ca și cum ar fi fonduri din Regatul Unit în scopul impozitării la nivelul investitorilor.

Este important să știi însă că se aplică norme fiscale diferite în fiecare țară în parte, în funcție de reglementările acestora.

Dacă ții cont de toate aceste detalii, ai suficientă răbdare înainte de a face o investiție și te documentezi temeinic, ai șanse mari să alegi cele mai bune ETF-uri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton