Cinci soluții naturale pentru tulburările de somn

 bogdan.galca
.

Astenia de primăvară, trecerea la ora de vară, dar şi stresul cotidian sau anumite dezechilibre ale organismului, dezvoltate pe baza unei carenţe de vitamine şi minerale, îţi pot provoca tulburări semnificative ale somnului. Aspectul cel mai grav al acestor dereglări constă în faptul că ele provoacă la rândul lor alte probleme de sănătate, de la creşterea tensiunii arteriale, la migrene, stări de anxietate şi chiar episoade depresive.  

Aşadar, rişti să te regăseşti într-un cerc vicios. Pentru a evita o astfel de situaţie, este important să iei măsuri. Îţi prezentăm cinci soluţii naturale care să te ajute să te bucuri de un somn odihnitor şi să-ţi recapeţi dinamismul şi pofta de viaţă.

1.       O vizită la osteopat

Puţini oameni ştiu asta, dar un osteopat nu te ajută doar în tratarea problemelor musculare și articulare. De fapt, osteopatia poate trata și ameliora şi afecțiuni precum: menstruația dureroasă, depresia, hipertensiunea arterială, anxietatea, stresul prelungit, sinuzita, migrena şi, desigur, tulburările de somn. 

Dacă îţi este din ce în ce mai greu să te odihneşti şi asta îţi afectează activitatea profesională, dar şi viaţa personală, nu ezita să-ţi faci o programare la un astfel de specialist. Acest tratament este neinvaziv şi îţi va ajuta organismul să-şi regăsească echilibrul.

2.       O rutină strictă

Corpul tău este ca un mecanism deosebit de fin, care are nevoie de diferite tipuri de rutină pentru a funcţiona la parametri optimi şi pentru a se revitaliza. Aşa cum cele trei mese pe zi sunt importante, pentru ca organismul să aibă resursele necesare pentru toate activităţile pe care le desfăşori, cele opt ore de somn sunt necesare pentru reîncărcarea bateriilor şi pentru procesele de regenerare. 

Pentru a contracara tulburările de somn, este recomandat să te culci și să te trezești la ore fixe. Dacă te culci mereu la aceeași oră, corpul tău îşi va însuşi acest ritm, şi, în curând, îţi va spune singur când e momentul să mergi la somn. Creând această rutină şi respectând un ciclu de trezire și somn, te vei odihni mult mai bine, ceea ce va avea un impact benefic asupra stilului tău de viaţă.

3.       O cină lejeră

Dieta îţi poate influenţa foarte mult somnul, în mod special ceea ce consumi după-amiaza şi seara. Dacă vrei să te bucuri de un somn odihnitor, evită să consumi cafea, ceai negru sau verde sau alte băuturi energizante după ora 16.00. De asemenea, alcoolul şi alimentele care îţi dau un plus de energie, precum ciocolata, sunt de evitat. 

În ceea ce priveşte cina, este recomandat să privilegiezi preparatele lejere. O supă de legume, un grătar de peşte cu salată sau o carne slabă sunt opţiuni foarte bune. Orice ai face, evită sosurile prea grase sau alimentele care se digeră greu.

4.       Momente de relaxare

Înainte de a merge la culcare, fă-ţi timp pentru câteva momente de relaxare. Încearcă să uiţi de stresul de peste zi şi evită să te gândeşti la tot ce ai de făcut în ziua următoare. O scurtă şedinţă de yoga, un duş cald (nu fierbinte), muzică liniştitoare sau o lectură plăcută, toate sunt opţiuni excelente pentru a te deconecta. Ca să dormi bine, evită televizorul, laptopul şi telefonul mobil cu cel puţin două ore înainte să te bagi în pat. Lumina albastră a ecranelor inhibă hormonul responsabil cu somnul.

5.       Un ceai calmant

Dacă evenimentele zilei te-au surescitat şi simţi că ai nevoie de un ajutor suplimentar ca să te linişteşti, optează mai curând pentru un ceai din plante. Teiul, valeriana, verbina sau muşeţelul sunt plante calmante, care te vor ajuta să te pregăteşti pentru somn. De altfel, acesta poate constitui un mic ritual de seară. Ce poate fi mai plăcut decât să te bagi în pat cu o carte bună şi o excelentă ceaşcă de ceai?

Aşadar, pentru un somn odihnitor, este important să-ți înţelegi organismul şi să-l ajuţi să respecte un ritm, punând în aplicare aspectele evocate mai sus.

Sursa foto: Clinicaeliade.ro

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu clinicaeliade.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton