Carnitina, l-carnitina și alte tipuri

 advertising.ringier
.

O substanță chimică produsă în ficatul, creierul și rinichii noștri se numește carnitină. Rolul acesteia este de a transforma grăsimile în energie. Are un rol important pentru buna funcționare a creierului și a inimii, precum și la mișcarea mușchilor.

L-carnitina și funcțiile sale 

Chiar dacă aceasta se găsește natural în corpul nostru, este posibil să nu existe cantitatea de care avem nevoie pentru o bună funcționare. Sunt unii oameni care mai folosesc l-carnitina nu doar pentru a elimina deficitul, dar și pentru a combate afecțiuni ale inimii, pentru a trata boli renale, precum și a altor afecțiuni.

Aceasta ajută în celule la transportul acizilor grași în mitocondrii, unde aceștia pot fi arși în energie.

Cum aceasta are un rol important în creșterea funcției mitocondriale, poate avea astfel un impact pozitiv în îmbătrânirea sănătoasă și în tratarea sau prevenirea altor boli.

Sunt cercetări mai recente care arată că potențialele beneficii ale diverselor forme de carnitină pot să fie utilizate pentru a trata afecțiuni cerebrale și ale inimii.

Organismul nostru are capacitatea de a produce l-carnitină din aminoacizii lizină și metionină. Pentru a produce cantități suficiente, corpul nostru are nevoie de multă vitamina C.

Se poate de asemenea obține l-carnitină și din surse alimentare de origine animală precum peștele sau carnea.

În cazul unei diete pe bază de plante este mai dificil să producă l-carnitină și este posibil ca în aceste cazuri să fie nevoie de suplimente.

Alte tipuri de carnitină

Carnitina poate să fie de mai multe tipuri. Acestea sunt:

D-carnitina, care poate să provoace o deficiență de carnitină organismului nostru ca urmare a inhibării absorbției altor forme care sunt mai utile.

Acetil-l-carnitina este posibil să fie cea mai eficientă formă pentru sănătatea creierului nostru. S-au făcut studii care au ajuns la concluzia că este benefică pentru a trata boli neurodegenerative.

Propionil-l-carnitina este potrivită în cazul problemelor de circulație, precum hipertensiunea arterială și bolile vasculare periferice. Are capacitatea de stimulare a producției de oxid nitric, ce poate să îmbunătățească circulația sângelui.

L-carnitina l-tartrat este de obicei adăugată la suplimentele pentru sportivi datorită faptului că are rata de absorbție mai mare. Are un rol benefic la recuperarea în timpul exercițiilor fizice, precum și la combaterea durerilor musculare.

În majoritatea cazurilor cea mai eficientă pentru oameni este acetil-l-carnitina și l-carnitina. Totuși, este important să ne cunoaștem nevoile pentru a alege tipul cel mai potrivit pentru noi.

Concluzie și recomandăriAșadar, carnitina și toate formele sau contribuie la o bună funcționare a corpului nostru. Este totuși important să vedem de ce avem nevoie pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru noi. Cele mai folosite dintre acestea sunt acetil-l-carnitină și l-carnitină care au beneficii numeroase pentru sănătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton