Capcana dependenței de jocuri de noroc

 advertising.ringier
.

De câțiva ani, pariurile sportive au cunoscut o popularitate imensă, o dezvoltare considerabilă. Din nefericire însă, unii pot ajunge să devină dependenți de jocurile de noroc.

Vorbim despre dependență de jocurile de noroc atunci când pratica jucătorului devine excesivă și incontrolabilă și începe să îi influențeze în mod negativ viața. Jucătorul dependent nu mai reușeșste să își modereze practica și începe să cheltuie sume imense de bani pe dependența sa dar și o energie considerabilă. Jucatul sau pariatul nu îi mai oferă nicio plăcere însă resimte o nevoie compulsivă de a continua, ajungând să își pună în pericol situația financiară și viața în general. Pentru a  scăpa de această dependență este nevoie să se determine cauzele dependenței și, în unele cazuri, pot fi necesare câteva ședințe la psiholog. Asta deoarece, în spatele oricărui comportament adictiv se ascunde cel mai adesea o problemă de altă natură sau dificultăți de funcționare.

De altfel, un dependent de jocuri de noroc trebuie să învețe să trăiască fără jocuri, fără pariuri. Un lucru deloc ușor deoarece a reprezentat o mare parte din viața persoanei dependente.

Ce este dependența de jocurile de noroc?

Există numeroase tipuri de dependență și dependența de jocurile de noroc sau de pariurile sportive nu este decât o manifestare a unui comportament adictiv printre multe altele. Deoarece există numeroase site-uri pariuri, tentația este mare și este greu să scapi de această dependență. Chiar dacă jocurile și pariurile nu conțin substanțe adictive, mecanismul este exact același ca și în cazul dependenței de droguri. Inițial, jucătorul găsește plăcere și reconfort în practica sa după care nu mai reușește să renunțe la ea.

Dependențele sunt adesea multifactoriale. Există terenuri adictive spre exemplu într-o familie în care dependența de o practică sau de o substanță este prezentă. Numeroase din problemele de sănătate mentală precum depresia, anxietatea sau tulburările bipolare pot favoriza dependența de jocuri de noroc dar și de alcool, de droguri, de sex.

Care sunt semnele unei dependențe de jocuri de noroc?

Simptomele unei dependențe de jocurile de noroc se caracterizează prin imposibilitatea de a te opri din jucat și pariat.

  • O obsesie cu privire la joc;
  • Probleme financiare bruște;
  • Agresivitate, negare, chiar minciuni;
  • Degradarea vieții sociale și profesionale: despărțiri, pierderea locului de muncă;
  • Imposibilitatea de a controla sau de a te opri din jucat;
  • Agitație, dispoziție proastă atunci când nu joci.

Dacă tu sau un apropiat suferiți de aceste simptome atunci, cel mai probabil, suferiți de o dependență de jocurile de noroc.

Pariurile sportive și jocurile de noroc sunt extrem de adictive. Conferă o doză mare de adrenalină și pot provoca senzații amețitoare, mai ales când câștigurile sunt mari. Impresia de control este în special prezentă în cazul pariurilor sportive deoarece jucătorul are impresia că poate controla jocul, câștigul de bani cu ușurință. Există mai multe motive care  pot determina o persoană să joace jocuri de noroc. Nevoia de distracție, setea de descoperire. Problema intervine atunci când, încetul cu încetul jucătorul nu mai poate renunța, nu se mai poate opri din jucat, din pariat. Practica devine excesivă și periculoasă. Chiar dacă este conștient de riscurile financiare, continuă să joace. Plăcerea resimțită la început dispare la scurt timp. Nevoia de a juca sau de a paria este compulsivă și incontrolabilă.

Cum poți scăpa de dependența de jocuri de noroc?

Procesul de vindecare al dependenței de jocuri de noroc este lung și complex deoarece este nevoie de multă răbdare dar și ca pacientul să își recunoască dependența de jocuri de noroc. Această realizare este cel mai adesea precedată de o fază de negare în care dependentul are impresia că va reuși să scape fără ajutorul unui psiholog sau al unui psihiatru. O psihoterapie și, cel mai adesea, un tratament medicamentos vor fi necesare pentru a ajuta pacientul să scape de dependență. Din fericire, în ziua de azi există tratamente extrem de eficiente.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton