Beneficiile ochelarilor de ski: Cum te protejează?

 advertising.ringier
.

Ca schior începător, e posibil să te întrebi dacă e absolut necesar să investești și în ochelari de protecție. Iar răspunsul specialiștilor este clar și ferm: cu siguranță, DA! Ochelarii de ski sunt considerați parte a echipamentului obligatoriu de protecție, iar în acest articol poți descoperi mai multe despre beneficiile pe care le oferă.

  1. Protecție UV

O pereche de ochelari de calitate oferă protecție 100% împotriva radiațiilor UVA și UVB, deci întregului spectru ultraviolet. O expunere prelungită la lumină UV poate afecta în mod negativ vederea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Orbirea cauzată de zăpadă este o realitate dureroasă și periculoasă, în care corneea suferă, practic, o arsură solară din cauza expunerii excesive la lumină UV. 

Expunerea la lumină este crescută la altitudini mari, iar zăpada care strălucește și reflectă sporește intensitatea acesteia. Dacă porți ochelari de calitate – și aici îți recomandăm să achiziționezi ochelari de ski de la Lensa.ro sau de la un alt comerciant de încredere, unde există specialiști care să te poată consilia – poți petrece zile întregi pe pârtie, fără teama că îți expui, pe termen lung, ochii la probleme de sănătate de tipul cataractei.

Ochelarii de soare obișnuiți nu oferă un nivel de protecție suficient din cauza marginilor libere, prin care radiația UV pătrunde nestingherită, în special datorită modului în care e reflectată de zăpadă. 

  1. Mai puțină strălucire

În termeni de vizibilitate, cea mai mare provocare pentru schiori este să combată strălucirea datorată soarelui. Ochelarii de ski cu lentile întunecate minimizează strălucirea și reflexiile, permițându-ți să petreci o zi la ski fără teama că aceasta îți va afecta privirea. 

Există și filtre complexe, regăsite în lentilele polarizate sau fotocromatice, care sunt și mai eficiente din acest punct de vedere. Deși lentilele polarizate sunt criticate pentru că reduc abilitatea schiorului de a observa zonele cu gheață de pe pârtie, avantajele utilizării acestora sunt mai mari decât eventualele dezavantaje.

  1. Îmbunătățirea contrastului

Atunci când ești pe munte, într-o zi însorită, nu trebuie să îți faci griji numai cu privire la expunerea la soare, ci și în legătură cu îmbunătățirea contrastului, care îți permite să observi imperfecțiunile pârtiei înainte de a trece peste ele. 

Ochelarii de ski îmbunătățesc vederea din acest punct de vedere, evidențiind un contrast mai bun între contururile obiectelor și umbrele lor. Dar culoarea lentilei contează mult în acest proces, astfel:

  • Lentilele galbene și portocalii sunt eficiente indiferent de vreme;
  • Lentilele maro și roz sunt ideale la umbră și în zilele înnorate;
  • Lentilele gri sunt potrivite în zilele însorite;
  • Lentilele albastre pot fi adaptate atât la soare cât și la vreme înnorată, în funcție de nuanțele cu care sunt combinate.
  1. Protecție împotriva frigului

Ochelarii de ski, cu dimensiunile lor generoase, protejează o mare parte a feței împotriva frigului și, mai important, a vântului. Deși sunt prevăzuți cu ventilație pentru a preveni aburirea, dimensiunile generoase ale ramelor și faptul că ele susțin niște lentile uriașe fac ca vântul și zăpada să nu îți ajungă drept în ochi. 

Având în vedere faptul că, în absența ochelarilor, aerul rece de munte face ca ochii să lăcrimeze abundent, iar zăpada să se adune pe gene, putem spune că ochelarii de ski îmbunătățesc semnificativ vizibilitatea. 

  1. Protecție fizică

Ochelarii de ski sunt incluși pe lista elementelor de protecție recomandate schiorilor deoarece te protejează în cazul unei coliziuni. Pietrele, bucățile de gheață, propriile skiuri sau bețe pot lovi fața în timpul unui accident, ochii fiind cei mai expuși unor leziuni grave. De asemenea, crengile copacilor sunt extrem de periculoase.

Chiar dacă nu formează tocmai un câmp de protecție, ochelarii de ski sunt mai eficienți în a te proteja decât ar fi ochelarii de soare, datorită dimensiunilor și a zonei de spumă care căptușește marginile. 

Ochelarii pentru ski oferă o protecție amplă pentru ochi și pentru o mare parte din zona feței, iar eficiența lor este cu atât mai mare atunci când sunt purtați împreună cu o cască adecvată. Toate căștile de ski au, la spate, o clemă specială pentru asigurarea ochelarilor, astfel încât probabilitatea ca aceștia să se piardă este minimă. Practic, nu ai nici un motiv să uiți de ochelari, atunci cînd pleci spre pârtie! 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton